TÖLLÖTIN

tv-629874_640Television katselu on rankasti aliarvostettu harrastus. Oikeasti kyseessä on vaativa laji joka haastaa harrastajansa ilta toisensa jälkeen. Jos haluaa huipulle tässä lajissa se vaatii harrastajaltaan tekniikan hallitsemisen lisäksi rautaisia hermoja.

Minä aloitin tämän jalon lajin harrastamisen jo alimittaisena Niiralan lopotilla. Ensi rakkauteni oli Tohmajärven maalikylältä hankittu Helkama. Sen toimitti meille Karhun kodinkoneliike. Elintasoharava nostettiin katolle kultaisen 60-luvun alkupuolella. Asennusvaiheen ongelmista voitettavana oli mm se, löytyykö kuvaan tarvittavat signaalit Kolilta vai Kerimäeltä. Jommasta kummasta se löytyi. Auton akun kokoinen vahvistin paristoineen auttoi asiassa.

Oli se juhlava hetki kun nurkassa olevasta laatikosta ankaran suhinan ja kuvaa hallitsevan lumisateen seasta hahmottui kuuluttajan enkelinkasvot. Olisiko ollut peräti Sopasen Teija itse. Uutisia luki kuitenkin Knut Möller. Lukihäiriöni vuoksi tosin luulin katsovani Kunt Mölleriä ennen kuin iso veljeni ojensi minua asiasta.

Kanavia töllöttimestä näkyi oikein kaksin kappalein, ykkönen ja kakkonen. MTV:stä ei ollut vielä tietoakaan mutta kaksi kanavaa oli aivan riittävä määrä aikaan saamaan kiivasta väittelyä katsojien keskuudessa siitä kumpaa kanavaa kulloinkin tuli katsoa.

Nyttemmin harrastuksestani on tehty huomattavasti haasteellisempaa, kuten ajan tapaan kuuluu vaikeita asioita ilmaista. Kanavia on kymmeniä. Digiajan myötä pelkkä masinan tulille saattaminen vaatii korkeakoulututkintoa. Pöytä on täynnä erilaisia kaukosäätimiä.Nappuloita niissä on enemmän kuin lentokoneen ohjaamossa.

Kun tekniset ongelmat on voitettu alkaa sisällön ihmettely. Tosi TV:t on in samoin kuin kymmenet erilaiset kokki ohjelmat. Niin kuin tätä karjalanpaistia ei osaisi uuniin laittaa ilman neuvojiakin. Paitsi että ei ne kaiken maailman kekkulikokit julkkisvieraineen mitään karjalanpaistia tee. Eikä muitakaan oikeita ruokia. Hienoa pitää olla.Ja mausteita niin paljon että ei varmasti possunliha lihalle maistu. Chili on nyt selvästi mausteista muodikkain.

Ja sitten nämä tosi TV ohjelmat. Lihavat laihdutetaan, laihat lihotetaan, kilpaillaan siitä kuka ajaa huonoiten autoa tai ei osaa tehdä vasaralla ja sahalla mitään. Kuka pilaa ruuan keittiössä tai pettää muijaansa kameroiden edessä. Naimisiinkin mennä rojautetaan näkemättä morsmaikkua etukäteen. Kyllä kulttuurin nälkä tokenee jos näille kanaville eksyy.

Minulla on ikävä Kirsti Raution vetämää Tuplaa tai kuittia. Ja mukava olisi kuulla Kivikosken Eskon murinaa ennen oikean vastauksen tuloa Naapurivisassa.

Onneksi niitä kanavia on nyt enemmän kuin kaksi. Pitäisi keksiä joku muu harrastus kuin töllöttäminen jos tarjonta rajoittuisi siihen että ykköseltä tulisi Rakas pullukka ja kakkoselta Suomen surkein kuski.

TV:n katselu on kaikesta huolimatta edelleen hyvä harrastus. Ei miljoonat suomalaiset voi olla väärässä. Kuinka monelle ihmiselle TV on ainut seuralainen pimeinä talvi iltoina. Miten mukava se on siinä sinisen valon kajossa istua torkkupeiton alla. Antaa unen viedä kun joku turha julkkis tilittää parisuhdeongelmiaan.

Toki sieltä TV:stä hyviäkin ohjelmia tulee. Maailman ihmeisiin voi tutustua erilaisten dokkareiden välityksellä. Englantilaiset tekevät hyviä epokki sarjoja. Uutisia tulee niin tiheään että maapallon asioista varmasti pysyy perillä jos haluaa. Urheilusta kiinnostuneille tarjonta on ruhtinaallinen. Musiikin eri tyylilajit löytyvät myös eri kanavilta.

Tämä TV katselu harrastus kyllä elää edelleenkin vahvassa murroksessa. Lupamaksut hoitaa verottaja. Tekniikka menee edelleen eteenpäin. Kaikki lähetykset  muuttuu HD:ksi niin että TV;n pitää olla HD versio muuten ei kuva näy. Tämä muutos tuli muistaakseni vuonna 2020 joten jos nyt on hankkimassa uutta vastaanotinta kannatta tuleva muutos huomioida.

Eikä niitä ohjelmia enää kyllä tarvitse pelkästään TV:stä katsella. Lähes kaikki kannettavat älylaitteet toimivat vastaanottimina. Ja ohjelmathan löytyvät eri muistipaikoilta koska tahansa katsottaviksi.

Mitä jos kuitenkin tänään tekisin iltalenkin raittiissa talvi säässä ja lukisin jälkiruuaksi villasukat jalassa jotain keskeneräistä kirjaa  🙂

Jore

7 comments for “TÖLLÖTIN

 1. Mukava pakinanoloinen juttu sekä menneestä että nykyisestä TV-kulttuurista.
  Entinen Aarne Kuosmasen talo ja tila, jota nyt asumme ja viljelemme on kuulema ollut ainakin ensimmäisiä, ellei peräti ensimmäinen televisiotalo Niiralassa. Tupa on ollut kertoman mukaan jokseenkin täynnä naapureita ja kyläläisiä etenkin sunnuntaiaamuisin, kun on kokoonnuttu tämän katseenvangitsijan äärelle.

  Mustavalkotelkkari (ei tietenkään se ensimmäinen) siirtyi talokaupan mukana meille. Tämä jo hipaisukoskettimilla varustettu vehje, jonka merkkiä en muista – liekö ollut joku Salora – palveli aikansa, mutta pimeni lopulta. Seuraavan TV:n, Philipsin, ostin käytettynä Matin Konepalvelusta. Kyseessä oli jo väriversio, johon oli asennettu ns. Venäjän kortti. Mainitun itämaan kanavilta tuli mm. hyviä piirrettyjä lastensarjoja sekä meikäläisittäin verraten varsin mukavalla tekniikalla toteutettuja sääkarttoja. Myös purukumimainoksia oli erittäin runsaasti.
  Tämäkin töllö hyytyi jonkun vuoden kuluttua, joten ei kun vaan taas kauppaan. Käytetyllä väri-Philipsillä jatkettiin; ei ollut Venäjän kortteja mutta vempele oli muuten kaikin puolin melko laadukas. Sen lisävarusteeksi piti hankkia myöhemmässä vaiheessa digiboxi. Kun tästäkin aparaatista sitten aika jätti, oli vihdoin aivan uuden koneen vuoro. Kiteen Teknisiltä saatiin ostaa käypähinnalla Finluxin taulutelevisio, johon olemme kyllä olleet tosi tyytyväisiä.

  Värtsissä on julkaistu nimimerkki ”Ension” ansiokas vai pitäisikö mieluummin sanoa ensiokas kirjoitus ”Telkkari hallitsee” 29.10.2011.

 2. Jore osaa tempaista mukaansa.

  Kauniit ja rohkeat lienee jakanut eniten mielipiteitä
  puolesta ja vastaan. Onneksi jokaiselle on jotakin, ei
  tarvitse ruveta keskenään tukkanuottasille.

  Jouduin aikoinaan useamman kerran tulilinjalle juuri noiden
  Kauniiden ja rohkeiden takia, vaikka en sarjaa seurannutkaan,
  tai oikeastaan juuri siksi.

  Olimme lähikaupassa, jossa oli suorastaan tunkua. Yht’äkkiä
  kaikki katosivat. Kysyin myyjältä syytä. Vastaus oli, että ne
  lähti katsomaan Kauniita ja rohkeita.

  Tapana oli soitella iltaisin töiden jälkeen sukulaisille ja tuttaville.
  Alkoi tuntua, ettei kenelläkään ole aikaa puhumiseen. Tytär sitten
  valisti: Älä äiti soittele siihen aikaan, kaikki katsovat Kauniita ja
  rohkeita.

  Olimme Ylläksellä. Kuljimme oleskeluaulan läpi. Kaikki paikat
  olivat täynnä kun ihmiset katsoivat telkkaria. Siippa viisasteli,
  että onpa täällä ”kauniita ja rohkeita”. Jos katseet voisivat tappaa…..
  Sanoin, ettei passaa tällä aiheella viisastella.

  Tehtiin pieni operaatio ja olin yön sairaalassa. Koska olin kuuden
  hengen huoneessa, sanoin miehelleni että tulee vierastunnilla
  käytävään, hiipparoin sinne häntä tapaamaan. Kun laahustin takaisin
  huoneeseeni, huomasin sen typö tyhjäksi. Kaikki istuivat aulassa
  katsomassa, arvaatte varmaan mitä.

  Naapurin rouva pistäysi illansuussa kutsumaan minua heillä
  pidettävään ”Tuppervaara” iltaan. Kiitin mutta kieltäydyin kutsusta.
  Tuulikaapissa mennessään mutisi isoon ääneen, että kaikki on
  niin sen Kauniitten ja rohkeiden orjia, ettei naapuriin ehditä.

  Tässä vaiheessa päätin, että on suorastaan kansalaisvelvollisuus
  katsoa ainakin muutama jakso.

 3. Hyvä Jore.. ja noin kauniisti osasit kirjoittaa aiheesta. Telkkaria oheisilmiöineen voi hyvin pitää tärkeysjärjestyksen mittarina itse kullekin.

  Minulla päivä käynnistyy suunnilleen näin: Ensiksi vilkaisen älykännykästä olisiko Värtsiin tullut joku uusi juttu. Sitten otan kahvimukin kouraan ja katson aamu-uutiset telkkarista, sehän on jo auki perheen enempi tv-riippuvaisten toimesta. Sitten kun silmäni ovat viimein auenneet niin luen sen Värtsin.

  Tänä aamuna minulle kävi niinkuin kotimaista iskelmämusiikkia soittavan kanavan (17) mainoksessa sanotaan ”Jaahas, päätit sitten illalla avata telkkarin ja siinähän se ilta sulla sitten vierähti, kuudesta kymmeneen ja leffa päälle..”

  Minulla ei mennyt ilta, mutta aamu meni niin että Värtsin lukeminen meni puolille päivin uunia lämmitäessä ja Veikko Huovisen elokuvaa katsellessa.

 4. Meillä katsotaan urheilua, mutta keksivät taas siirtää lähetykset maksulliselta Max- kanavalta
  toiselle maksulliselle, eli MTV Sport- kanavalle. Yhden viikonlopun istuimme tumput suorina
  näkymättömien kanavien vuoksi. Heti maanantaina soitto ko. operaattorille, joka hoiti kanavan
  telkkariin tuossa tuokiossa. Lisäksi tarvittiin yksi iltarupeama kanavien virittelyssä katselukuntoon,
  ja nyt vain posti tuonee perässä laskun.

  Onneksi Kaisa Mäkäräinen hiihtää vielä Ylen kanavalla. Ja uutiset tulee myös.

 5. Kuoismasen ”Aken” telkkaria tuli katseltua. Komoniemen Erkin luona käytiin katsomassa jääkiekkoa.
  Aken luona oli tehty oikein katsomo. Kun opettaja Teuvo Vatanen osti telkkarin ensimmäisten
  joukossa, hän sanoi meille oppilaille, että kertokaa kotona, että opettajalla on Velax-merkkinen
  televisio. Isä Topi katsoi aina myöhään telkkaria ja kun nukahti, televisiosta tuli ties miten kauan
  lumisadetta. Bat Masterson oli isän lempiohjelma. Sitä me lapsetkin saimme katsoa.

  Joren juttu oli tosi hyvä, kuten muutkin tarinat tässä. Luin kaikki ihan liikuttuneena vanhoista
  muistoista.

 6. Hyvää tarinaa telkkarin tulosta! Patsolassa antennia kutsuttiin
  konkurssiharavaksi.Vanhemmat ihmiset pelkäsivät, että iltatöllötys laiskistuttaa nousemaan aamutöihin.
  No, nyt on aikaa katsoa myöhäänkin Beckiä ja Wallanderia. Parhaat dekkarit, toiseen tai kolmanteen kertaan katsottuna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *