Hullu maailma: oudoimmat uuden vuoden perinteet

Lue, miten kummallisesti uutta vuotta vietetään ympäri maailmaa

Suomella on vielä paljon petrattavaa, mitä tulee uuden vuoden perinteisiin: ilotulitteet ja tinanvalanta näyttävät köykäisiltä maailman omituisimpien juhlahullutusten rinnalla.

Onko suurin huolenaiheesi se, kuinka kimaltelevassa koltussa vaihdat vuottasi? Kumpi sopii pukusi väriin, musta vai violetti kraka? PAH! Mitä jos lopettaisit pähkäilyn ja painuisit bileisiin pelkissä pöksyissä? Etelä-Amerikassa tämä meininki osataan: ympäri maata ihmiset pukevat uuden vuoden rientoihin päällensä pelkät alusvaatteet – mitä värikkäämmät, sen parempi. Punaista suositaan, kun etsii rakkautta, ja keltaista, jos halajaa rahaa.

Vaihdammepa vuotta minkälaisissa hepenissä tahansa, uusi vuosi tarkoittaa ympäri maailmaa uutta alkua. Pyyhimme viimeiset kaksitoista kuukautta elämästämme, ja saamme taas uuden mahdollisuuden aloittaa puhtaalta pöydältä. Hei hei ylipaino ja rahahuolet, tervetuloa kuntosalikortti ja tipaton tammikuu! Ei siis ihme, että odotamme tulevia pyhiä malttamattomina.

Suomikin pääsee ihmetyksen aiheeksi

Monissa maissa uskotaan, että uuden vuoden aatolla on päivän vaihtuessa toiseen kohtalokasta vaikutusta seuraaviin kuukausiin. Esimerkiksi Filippiineillä pukeudutaan pallokuosiin ja syödään pyöreitä hedelmiä, jotta tuleva vuosi olisi hedelmällinen. Espanjassa ahmitaan täysiä kourallisia viinirypäleitä samaan tarkoitukseen. Täällä Suomessa uusi vuosi on perinteisesti vaihtunut ilotulitteiden ja tinan parissa – ihmeellisimmät uskomukset taitavat löytyä meillä vain juhannukselta. Jotain friikkiä löytyy kuitenkin myös meidän traditioistamme: muualla maailmalla pidetään hieman outona, että vierailemme haudoilla joulun ja uuden vuoden aikaan.

Huis pois pahat henget!

Joissakin maissa uuden vuoden perinteiden tarkoitus on pitää edellisen vuoden pahat henget poissa, jotta uusi vuosi voitaisiin viettää tahrattomana ja korruptoimattomana. Puhdistavaa tulta käytetäänkin useissa uuden vuoden seremonioissa: skottilaisilla festivaaleilla Hogmanayssa miesröykkiöt heijaavat roihuavia tulipalloja päidensä ympäri marssiessaan kaduilla. Panamalla suosittujen kuuluisuuksien ja poliitikkojen näköisnukkeja poltetaan rovioilla. Muita pahojen henkien karkotuskikkoja löytyy myös kevyempinä versioina, kuten tanskalainen traditio, jossa hypätään tuoleilta keskiyöllä.

Vaikka perinteet olisivat kuinka outoja tahansa, täytyy näille omituisille tavoille nostaa hattua!

ARGENTINA

Argentiinassa uudenvuodenaattona tulee käyttää upouusia pinkkejä alusvaatteita. Uskomuksen mukaan pinkit alusvaatteet tuovat käyttäjälleen rakkautta. Tasan kello kaksitoista Argentiinassa puolestaan tulee astua eteenpäin askel oikealla – ja nimenomaan oikealla – jalalla.

BRASILIA

Brasiliassa käytetään uutenavuotena valkoisia vaatteita. Valkoisen värin on tarkoitus karkottaa pahoja henkiä. Lisäksi brasilialaiset hyppivät meressä seitsemän aallon yli – yhden kerran jokaiselle viikonpäivälle.

ETELÄ-AFRIKKA

Varokaa päitänne! Uutena vuotena Johannesburgissa heitellään vanhoja kodinkoneita ikkunoista.

ESPANJA

Uuden vuoden aattona klo 24 espanjalaiset ahmivat nopeasti 12 rypälettä jokaisella kellon lyömällä. Jokainen rypäle tarkoittaa hyvää onnea jokaiselle tulevalle kuukaudelle tulevana vuonna.

 

CHILE

Chileläiset ovat taikauskoisia. He uskovat, että jos syö lusikallisen linssejä puoliltaöin, koko seuraava vuosi tulee olemaan täynnä työtä ja rahaa. Lisäksi Chilessä on tapana lakaista asunto huolellisesti huonon energian poistamiseksi.

Chileläiset vierailevat haudoilla pyhinä, aivan kuten suomalaisetkin. Tätä pidetään jotenkin outona suurimmassa osassa maailmaa. Chileläiset pinoavat tuoleja kuolleiden sukulaistensa hautojen viereen ja näin myös edesmenneet pääsevät osaksi juhlintaa.

JAPANI

Japanilaiset matkaavat lähimpään temppeliin naamiaispuku päällä, pukeutuneena seuraavan vuoden astrologisen merkin mukaan.

ISO-BRITANNIA

Iso-Britanniassa ihmiset puolestaan tapaavat linnoittautua television ääreen. Jools Hollandin show’n erikoisjakso Jools’ Annual Hootenanny esitetään aina uudenvuodenaattona. Ohjelma on pyörinyt vuodesta 1993.

 

KOLUMBIA

Kolumbialaiset toivovat uudenvuoden perinteen tuovan mukanaan matkailua. He kävelevät kotikorttelinsa ympäri tyhjän matkalaukun kanssa. Tämän on tarkoituksena tuoda matkailuntäyteinen vuosi.

 

TANSKA

Tanskalaiset heittelevät uutena vuotena vanhoja astioita ystävien ja sukulaisten talojen etuoviin. He myös hyppelevät tuoleilta keskiyöllä. Se kuulemma tuo hyvää onnea pahojen henkien karkottamiseksi.

 

VIRO

Uutena vuotena Virossa läträillään ylettömillä määrillä alkoholia – ja ruokaa. Uuden vuoden päivänä virolaisten tavoitteena on mussuttaa jopa seitsemän ateriaa! Virossa uskotaan, että jos mies kykenee syömään seitsemästä kahteentoista ateriaa päivässä, hänelle on tiedossa ruokarikas ensi vuosi. Ehkä ruoka on sittemmin muuttunut enemmän nestemäiseen muotoon…

VALKO-VENÄJÄ

Sinkkuleideillä on aivan omat huvinsa Valko-Venäjällä. Suositussa uuden vuoden pelissä pinotaan kasa maissia jokaisen sinkkunaisen eteen. Sen jälkeen kukko asetetaan naisten keskelle, ja se nainen, jonka kasaan kukko ryntää ensimmäisenä syömään, tulee naimaan miehen seuraavana vuonna.

VENÄJÄ

Venäjällä taikauskoiset kirjoittavat toivomansa asian paperilapulle, polttavat paperin ja heittävät sen samppanjalasiin. Haasteena on juoda lasi tyhjäksi ennen kuin vuoden 2014 ensimmäinen minuutti on kulunut.

 

 

 

 

UUSI-SEELANTI

Uudessa-Seelannissa vuoden vaihtuminen ei suju ainakaan hiljaisissa merkeissä. Siellä on tapana hakata patoja ja kattiloita niin lujaa kuin niistä vain ääntä lähtee.

Eri puolilla maailmaa on mitä kummallisimpia tapoja juhlistaa uuttavuotta.
Keräsin netistä oudoimmat uudenvuoden perinteet, jotka todella ovat käytössä eri puolilla maailmaa.

1 comment for “Hullu maailma: oudoimmat uuden vuoden perinteet

  1. Monet hauskalta vaikuttavat asiat ovat nyt meillä rajoitettu tai kielletty kokonaan. Olisikohan tuolla muiden maiden hullutuksissa jotain käyttökelpoista hulluutta meillekin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *