Jeesus Nasaretilainen, DVD, Atlantic Film

Jeesuksen elämäjeesuksen-elama

Robert Powell pääosassa

Maailmanhistorian tunnetuin puuseppä

Jeesus Nasaretilainen ( Jesus of Nazareth), DVD, Ohjaus Franco Zeffirelli, pääosissa Robert Powell (Jeesus) Anne Bancroft ( Maria Magdalena), Ernest Borgnine ( Sadanpäämies) , Ian Mc Shane ( Juudas) , Lawrence Oliver ( Nikodeemus), Olivia Hussey ( Neitsyt Maria), Rod Steiger ( Pontius Pilatus)

Atlantic Film

Mestariohjaaja Zeffirellin alkuperäisenä yli kuusituntinen tarina Jeesuksen elämästä tuntuu katsojasta varsin toimivalta, syvennellyltä ja Raamattuun perustuvalta filmiltä. Aikuisen Jeesuksen esittäjä Robert Bowell on todella hätkähdyttävä näky varsinkin loppuvaiheen kärsimystien kuvauksissa. Messiaan tarinoita on julkaistu filmeinä ja teksteinä tuhatlukuinen määrä. Omassa työssäni, opettajana, kävin kymmeniä, ellei satoja kertoja läpi Jeesuksen vaiheet aina Beetlehemin tallin seimestä parannusihmeiden ja opetuspuheiden kautta ristin tielle.

Elokuva ilmestyi sarjana 1970 luvulla ja tämä nykyinen Atlantic Filmin versio on vuodelta 2011. Powellin Jeesus-hahmossa on syvyyttä ja karismaa, jota jokainen esittäjä ei ole tavoittanut. Hän ei ole kiiltokuva-jeesus, vaan lihaa ja verta oleva ja tunteva henkilö. Myös Maria Magdalenan ja Neitsyt Marian ( Bancroft, Hussey) tuska on aitoa.

Pääsiäisen tapahtumat alkavat fariseusten kiistelyllä siitä, mitä pitäisi tehdä tälle hankalalle henkilölle joka antaa huutia heille ja vetää kansaa puoleensa vastustamattomalla voimalla. Lopulta päädytään johtopäätökseen, joka ei suinkaan ole yksimielinen. Mutta soraäänet vaiennetaan. Löytyy heikko lenkkikin, nimittäin Juudas, joka on valmis asettamaan taloudellisen edun etusijalle ja kavaltamaan Jeesuksen.

Jeesuksen hahmo on ristiriitainen. Niinpä hyvin osaansa paneutuva Pilatus ( Steiger), joka esittää osansa mainiosti, tuntuu todella olevan vaikeuksissa mielipiteensä kanssa. Hän ei löydä mitään syytä surmata Jeesusta, jonka vastaparina loppupelissä on murhamies Barabbas. Ja kun ratkaisu annetaan kansalle huutoäänestyksellä, tekevät Jeesuksen vihamiehet kansanjoukossa työtään mieleisensä tuloksen saamiseksi. Myös Neitsyt Maria vaienneteen kovakouraisesti.

Elokuva jouduttaa tarinaa ja jättää jotain näyttämättä. Mutta väkivalta ja vainoharhainen suhtautuminen vihamiesten taholta tulee veren roiskeiden kanssa näytetyksi. Itselleni tuli mieleen, että Raamattu ei ole sopivaa luettavaa lapsille ja nuorille. Toki heille on tehty siloitellumpia versioita tästä tarinasta kuten myös Vanhasta Testamentista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *