SIKA

Halosen perheessäkin odotettiin joulua. Tosin ei enää ollut sellaista hilpeää jännitystä niin kuin lasten ollessa pieniä. Hanna oli jo 16 ja Juhokin 13 vuotta.

Äiti halusi kuitenkin kuulla perheenjäsenten mielipiteet tarjoilusta jouluna. ”Pitäisikö se kinkku hommata?” kyseli äiti. Hanna olisi tyytynyt nyhtökauraan, mutta isä ja Juho vaativat ehdottomasti kinkkua. Vanhemmat olivat sitä mieltä, että voitaisiin taas tilata possun etuneljännes kuten edellisenäkin vuonna. Silloin oli tullut niin hyvät lihat. Kyljykset oli saanut panna suoraan pakkaseen, lavasta tehty kinkku oli juuri sopivan kokoinen eikä muussakaan lihassa ollut moitteen sijaa. Niinpä tehtiin tilaus paikalliselle siankasvattajalle.

Sitten tuli päivä, jolloin lihat sai noutaa. Ne kipattiin muovin sisään auton takakonttiin, maksu käteisellä sian kasvattajalle.

Niin ajettiin kotiin. Äiti oli jo varannut pakastepusseja, jotta saa lihat nopeasti pakkaseen. Mutta eihän se niin vain käynyt. Ihmeteltiin rasvan paljoutta, ”kinkussakin” 2-3 cm. Missä ovat kyljykset? Muutamia lihasta tyhjiksi kaluttuja luita kyllä löytyi. Lapakinkku oli sentään kohtalainen, mutta liian iso. Senhän saisi pokasahalla pienemmäksi. Kaikenmaailman kutmuloita, joissa roikkui jokin lihansuikale, niitä oli. Yksi suurempi lihakönttä löytyi pohjalta, mutta se oli aikalailla riekaleinen. Ei olisi siitä pihveiksi. Sekin piti pilkkoa pienemmiksi paloiksi, että sai edes hiukan rasvoja kaavittua pois. Millainen lihanleikkaja mahtoi olla työssä?

Olisi pitänyt palautta koko lihakasa ja kysellä kyljysten perään. Olisi myyjä silloin varmaan sanonut, että kyllä ne siellä oli. Olette tainnut jättää ne kotiin palauttaessanne lihoja. Niin, eihän meillä todistajia ollut. Ja kuitti, missä se on? Hyvänen aika, eihän me sitä älytty edes pyytää!

Äiti oli sitä mieltä, että pidetään omana kipeänä. Omaa hölmöyttä se oli, kun osti sian säkissä. Eikä rettelöinti sopinut perheen arvomaailmaan. Isä oli samaa mieltä. ”Me ostettiin lihat kaksi kertaa: Ensimmäisen ja viimeisen kerran.”

joulukinkku1_vari

Share

8 comments for “SIKA

 1. Nyt ei sikajuttu auennut.Puretaanko tässä omaa pettymystä vai piilomainostetaanko tanskalaista kinkkua?

 2. Kyllä sitä suap tos tarkkana olla aina sen kinkun kanssa. Viime vuonna
  meilläkkii ol ongelmii kinkun kanssa. Ku otettii uunista ulos, nii siitä irtos
  kumma möhkäle keskeltä kinkkuu. Kun kävin kaupassa selittämässä,
  minkälaise kinku hyö ol meille myyneet, sain paketin sinkkukinkkuu
  korvaukseks. Loppuje lopuks ne molemmat maistuvatki iha hyviltä.
  O muute hyvi keksitty mainos se, jossa possu kehottaa:”Syökää kanaa,syökää kanaa!”

 3. Ajankohtainen kinkkukertomus. Ostin tänään pienen palan valmista
  joulukinkkua, mutta enpä huomannut katsoa sen alkuperämaata.
  Yleensä suosin kotimaista kinkkua. En myöskään osta mielelläni norjalaista
  lohta, koska syksyllä Norjan reissulla huomasin niissä vuononpohjukoissa
  yhtä sun toista epämieluisaa.

 4. sukututkimuksen jälkeen poikamies jo neljännessä polvessa sanoo:

  Halosen kinkku, kilosen hankku, pääasia, että maistuu, saten kunottu.

 5. Meilläpäin oli Chymoksen marjavastaavana tuttu mies. Sille tuli 5000 kg hilloja Lapista. Mutta takaisin meni lasti,
  kun huomattiin siinä olevan 40% vettä.

 6. Josko ne vaikka kinkkuunkin pumppaavat vettä, mene ja tiedä.

 7. Jouko hyvä, syy minkä takia vastasin tähän julkaisuun on yksiselitteinen: haluan puolustaa paikallisia maataloustuottajia! Siis näin joulun alla kinkuntarjoajia.Ostin rypsisian kinkun eilen,tulevana maanantaina se tullaan suolaamaan entisellä Farmisavulla – ja uskon saavani erittäin maukkaan perinteisen joulukinkun. Paistaminen hallitaan, loppulämpö 80 asteeseen, tulee mureaa, suussa sulavaa kinkkua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *