Yhdysvaltain presidentinvaalit 2016

Saimme maanantaina 7.11.toimituksen sähköpostilaatikkoon ehdotuksen, jonka mukaan voisimme keskustella Värtsin sivuilla Yhdysvaltain presidentinvaaleista. Mukana oli alla oleva Wikipedian tietopaketti kyseisestä tapahtumasta. Otamme mielellämme vastaan kaikki ehdotukset, kuten tämänkin. Keskustelu aiheesta on myös tervetullut. Itse henkilökohtaisesti voisin sanoa kyseisestä aiheesta, että en enää välttämättä välittäisi kulla uusia paljastuksia ehdokkaista tai mitä ikävää he toisistaan lausuvat. Tarkoitan, että aiheesta on tullut jo melko paljon ainestoa valtakunnallisista medioista ja siihen on alkanut jo väsyä. Myös monet politiikan asiantuntijat ovat sitä mieltä, että tässä vaalikampanjassa on ollut poikkeuksellisen paljon negatiivisuutta. Onneksi  USA:n presidentinvaalit ovat kohta ohi ja voittaja selviää. Mutta toki tästäkin aiheesta sana on vapaa. Tiedostakaamme siis, että:

Yhdysvaltain presidentinvaalit 2016 ovat 58. Yhdysvaltain presidentinvaalit. Tiistaina 8. marraskuuta 2016 järjestettävässä vaalissa valitaan valitsijamiehet, jotka valitsevat seuraavan presidentin ja varapresidentin 17. joulukuuta 2016. Vaalin tulos julistetaan kongressin istunnossa 6. tammikuuta 2017. Uusi presidentti astuu virkaansa 20. tammikuuta 2017. Vaalien yhteydessä valitaan 34 senaattoria ja kaikki 435 edustajainhuoneen jäsentä.
Istuva presidentti Barack Obama on istunut kaksi kautta eikä ole enää ehdolla. Pääpuolueiden demokraattien ja republikaanien ehdokkaat nimettiin puoluekokouksissa, jotka pidettiin heinäkuun loppupuolella 2016. Puolueet järjestivät sitä ennen omille ehdokkailleen kaikissa osavaltioissa esivaalit.
Republikaanisen puolueen virallinen presidenttiehdokas on Donald Trump. Libertaaripuolueen virallinen ehdokas on Gary Johnson. Demokraattisen puolueen virallinen ehdokas on Hillary Clinton.

Teksti ja kuvat: Wikipedia

Leo O Härkönen

18 comments for “Yhdysvaltain presidentinvaalit 2016

 1. Demokratian pohjanoteeraus! USA:n alakynnessä olevat tarvitsevat asiallisen tavan hoitaa ongelma. Demokratia on parempi vaihtoehto kuin harvainvalta tai diktatuuri. Mutta juuri tästä syystä olisi tärkeää, että vaalien tarjoukset olisivat selvät ja samalla perustellut.

  Edellä sanotun rinnalla on suuri haaste, miten valtio – esimerkiksi Finlandia – ja pankkilandia voivat ratkoa asioita, niin että mahdollisimman monella olisi ainakin kohtuullinen toimeentulo. Mutta kuka maksaa? Miten budjetit saadaan tasapainoon maassa – landiassa – myös Finlandiassa – jossa on painava sanansa pankkilandialla. Kapitalismin ja sosialismin ideologiat on koettu. Mikä on uusi ismi? Tässä ydinkymys muutospaineen alla olevalla planeetallamme.

  Järjellään ja oikeudenmukaisuuden asenteellaan toimivia poliitikkoja käy sääliksi. Epäpoliittisuudellaan rehenteleviltä odotan, miten he hoitaisivat yhteiset asiamme. Epäpoliittinen asenne on mukavuudenhalua. Se on eräänlaisen aateliston olemista nyky ajassa, siivellä elämistä, vastuusta pakenemista.

  En tarkoita, että jokaisen olisi kuuluttava johonkin puolueeseen. Mielipiteitä on oltava. Niitä voi muuttaa. Mutta silloin kun ovat vaalit edessä, silloin on äänestettävä. Miten muuten voi vaatia, että tiet ovat kunnossa, lapset saavat käydä koulua, nuoret opiskella, sairaat pääsevät hoitoon, työttömille löytyy tekemistä jne. Miten tätä yllä pidetään? Miten budjetit saadaan tasapainoon? Vaatia me osaamme ja saamme. Mutta miten vaatimukset kustannetaan? Tätä tehtävää nimitetään politiikaksi.
  Ja ihmisiä, jotka sitä hoitavat poliitikoiksi. Heidät valitsevat vastuuseen kansalaiset, joista vain pieni osa voi perustellusti olla epäpoliittisia. Mutta heistäkin on huolehdittava. He ajavat autoilla, matkustavat junalla, tarvitsevat lääkäriä. Tarvitsevat vastuunkantajia.

 2. Kyllähän jenkkien vaaleista voidaan aina keskustella. Ensimmäisen päivän perusteella into siihen on kuitenkin jäämässä varsin laimeaksi; puolenkymmentä vuotta sitten Värtsissä julkaistu Erkki J:n avaus oman tasavaltamme vastaavasta mittelöstä kirvoitti esiin peräti 42 kommenttia!
  Aikakin käy tässä ennen vaaleja vähiin; muutaman tunnin kuluttua jo tiedämme käytännössä lopputuloksen, vaikka nyt haussa ovatkin vasta valitsijamiehet.

  Omaa arkeani tuskin kovinkaan ratkaisevasti muuttaa, valitaanpa virkaan lopulta sitten Trump tai Clinton; Johnson ei ole enää edes vaihtoehto. Jotenkin vain muuten tuntuu, että Trumpin valinta voisi olla tietyllä tavalla ”terveellinen” kolaus amerikkalaiselle tekopyhyydelle. Hän vaikuttaa kaikessa häijyydessäänkin ja ehkä juuri siksi melko rohkealta ja suoraselkäiseltä eli hänellä ei näytä olevan samanlaista miellyttämisen tarvetta kuin vastaehdokkaallaan Clintonilla.

  Tämä mainitsemani tekopyhyys näyttää saavan aikojen saatossa yhä vain irvokkaampia piirteitä. En pysty ollenkaan hyväksymään USA:n maailmanpoliisin roolia. Sieltä ollaan hyvin herkästi osoittamassa syyttävä sormi muihin päin samalla kun itse kylvetään ja on kautta aikojen kylvetty kauhua ja kuolemaa eri puolille ihmiskuntaa. Natsi-Saksan, Neuvostoliiton, Kiinan, Ugandan ja Pohjois-Korean sekä joidenkin pienempien diktatuurien uhrien sekä yleensäkin inhimillisen kärsimyksen yhteinenkin määrä jää selvästi hopealle tässä vertailussa. Naapurimme Venäjä tekee maailmalla tekosiaan, jotka ovat nousseet parin vuoden ajan voimakkaasti uutisotsikoihin. Niitä mitenkään puolustelematta ymmärrän asian niin, että Yhdysvallat on ottanut taitavasti täyden hyödyn myös tästä osin jopa propagandistisia piirteitä saaneesta kouhotuksesta.

  Niin tai näin; ongelmat eivät tältä supervallalta mihinkään katoa, korkeintaan muuttavat muotoaan. Aivan liian suuret saappaat ja suuri kenttä yhdelle pressalle!

 3. Melkoista pelle teatteria aina on ollut Amöriikan pressa vaalit, mutta nythän siellä ovat oikein maailmanluokan huippu pellet mittelöimässä paremmuudestaan.
  Hirvittää vain miten vielä jatkavat pelleilyään pressaksi päästyään.

 4. Tuli jytky! Amerikkalaiset ovat äänestäneet! Mitenkähän mualiman muuttuu…?

 5. Kaikenmaailman hörhöt ne maailmaa johtavat! Onneksi jokin presidentti ei kuitenkaan ole kaikkivoipainen, vaikka paljon voikin. Ameriikoissakin republikaanien omissakin riveissä taitaa olla aika monta jarrumiestä.

 6. Jos kysytään miten tämä vaalivoitto vaikuttaa meihin suomalaisiin, täytyy pohtia uuden presidentin suhtautumista Venäjään. Jotenkin on vaikea kuvitella, että nyt Venäjästä ja USA:sta tulisi yhtäkkiä ylimpiä ystäviä.

 7. Mitäpä sitä pieni ihminen voi muuta toivoa kuin että niin Trumpin kuin Putininkin aivossa tärkeimmissä paikoissa pilkahtaisi pikkuinen viisauden välähdys. Sitä maailman johtajilta odottaisi vaikka historia onkin pullollaan huonoja esimerkkejä.

 8. Jussi Raerinteen pohdintaan kannattaa tutustua. Siinä mennään asioiden ytimiin.

  Minulle mainittu vaali on herättänyt kaksi näkökohtaa:

  1: Demokratia on tuottanut tuloksen, joka on vastaus siihen, että monilla amerikkalaisilla ei ole mennyt hyvin. Sen vuoksi, kansa on puhunut, pulinat pois.

  2: Voittaja käytti hyväkseen vallinneen tilanteen todellisuutta. Se vain jäi epäselväksi, miten käytännössä hän muuttaa olosuhteita saamallaan mandaatilla.

  Jään odottamaan.

 9. ja nyt alko itkupotkuraivarit ns sivistyneistön parissa clintonin häviön takia.armeijassa oli sanonta ei vaikuta kotiuttamiseen eikä päivärahan suuruuteen.sama homma tossa pressan vaaleissa

 10. Haluan kuvitella, että päästäkseen Venäjän tai USA:n presidentiksi tarvitaan sivistystä. Onko sivistys kadonnut maailmasta vai onko se vaijennettu. Kun kuuntelee johtajien puheita ei sivistystä niistä sanoista voi poimia. Tuntuu kuin murros ikäiset kimittäisivät keskenään ja leikkisivät oman kansansa ja maailman peli nappuloilla.

 11. Suurin osa amerikkalaisista on eurooppalaisten (myös suomalaisten) jälkeläisiä. Kyllä niillä geeneillä luulisi pärjäävän.

 12. ”An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur”. Näin totesi Axel Oxenstierna 30-vuotisen sodan rauhanneuvotteluihin lähdössä olleelle pojalleen. Eli, ei mtään uutta auringon alla, olipa kyse suurvalloista tai pikkuisesta Suomesta.

 13. Tämän päivän uutisoinnin perusteella – pohdiskellaanpa vaalitulosta sitten täällä Koti-Suomessa tai ulkomailla – USA:ssa näyttää tapahtuneen sellainen ihme, että demokraattisesti toteutetut vaalit on voittanut väärä ihminen!

  Käsittämätöntä, kuinka tämä oikein on mahdollista!?

 14. USA:n presidentinvaalien vaalijärjestelmän outous on siinä, että eniten ääniä saanut ehdokas ei välttämättä tule valituksi presidentiksi. Meikäläisittäin katsottuna heidän vaalitapansa on sekava.
  Vaaleja seuranneena heidän vaalikampanjansa saa sisältää valehtelua, vääristelyä, toisen ehdokkaan törkeää mustamaalaamista, harhaan johtamista ja röyhkeää omakehua. Heikäläisittäin niin demokraattista kuin olla taitaa.

 15. Kun kuulin vaalituloksen niin ensimmäisenä tuli mieleen, että lippu pitäisi laskea puolitankoon. En vain tiedä minkä maan lipun siihen laittaisin.

 16. Se on selvää, että meidän on vaikea kannattaa merentakaista demokratiaa. Kuitenkin voimme ehkä hitusen sitäkin ymmärtää, jopa hyväksyä ja loppupelissä vaikka ns. pitkin hampain ainakin sietää.
  Melkoinen haloo tuntuu nousseen siitä(kin), että jenkkilän vaaleissa tuli erilainen lopputulos kuin mitä edeltävät mielipidemittaukset osoittivat. Jos minun asiani olisi, niin kieltäisin vaaligalluppien teon kaikkialla syystä siitä että niillä näytetään selkeästi ohjailevan ihmisten äänestyskäyttäytymistä joko suuntaan taikka toiseen!

  Omaa mielenrauhaani ei D.T.:n valinta järkytä. Uskon, että maa on kaikesta huolimatta saanut sellaisen johtajan jota se tarvitsee. Poliittinen näkymättömyys on joidenkin arvioiden mukaan hänelle pitkä miinus, mutta onhan meilläkin ollut päivänpolitiikan ulkopuolelta tullut presidentti – Martti Ahtisaari – joka selviytyi tehtävästään erinomaisesti ja on saanut myöhemminkin suurta arvostusta maailmanrauhan edistäjänä.

 17. Minusta on ollut jopa törkeää Trumpin kohtelu. Antakaamme kansan äänestämällä miehelle mahdollisuus! Teot ja tulokset näemme. Ei hän tyhmä tai hullu ole. Ihminen siinä missä me muutkin. Uusia ajatuksia ja tekoja, toivon. Ns ammattipoliitikot kulkevat usein ns vanhoja uria, laput silmillä.

  Maahanmuuttopolitiikka mietityttää meitä suomalaisiakin… joten, katsokaamme peiliin.

 18. Täsmälleen samaa mieltä ”KP”:n (Karjalan Poika ?) kanssa: osin jopa meidän oman maamme politiikotkin – sekä entiset että nykyiset – ovat käsittämättömällä tavalla aliarvioineet valittua presidenttiä ja samalla tietysti myös amerikkalaisia äänestäjiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *