Kaksi kaunista filmiä

Kaksi vaikuttavaa filmiä
Elefantti mahtiroolissa
Naisen psyyken kartoitusta

Vettä elefanteille, DVD, ohjaaja Francis Lawrence, pääosissa
Christoph Waltz, Reese Witherspoon ja Robert Pattinson)2011

Norwegian Wood, DVD, ohjaus Tran Anh Hung, pääosissa Rinko Kikuchi, Kengo Kora, 2010

elokuva2elokuva1

Vettä elefanteille-elokuva tapahtuu suurelta osin sirkusmaailmassa ja on vaikuttava kuvaus nuoren sirkuksen eläinlääkärin ( Pattinson) ja sirkuksen väkivaltaisen johtajan (Waltz) , sekä tämän kauniin vaimon ( Witherspoon) kolmiodraamasta. Sirkuksen norsulla on esikuvansa, brittiläinen Anne-norsu. Paljon elokuvan viehätyksestä on laskettava onnistuneelle sirkusmiljöiden ja henkilöiden kuvaukselle.

Mutta itse tarinaan. Psykopaattinen sirkuksen johtaja on palavasti kiintynyt nuoreen vaimoonsa, joka on aikanaan ihastunut sirkusmaailmasta niin paljon, että suostui johtajan vaimoksi. Oscar-voittaja Witherspoon tekee hyvän roolityön ja Pattison nuorena sirkuksen eläinlääkärinä suorittaa melkoisen läpimurron.

Sirkuksen johtajaa esittävä Waltz on kuitenkin omaa luokkaansa ja tekee intohimoisena aviomiehenä ja raakana eläinten ja sirkuslaisten kohtelijana todenmakuisen osasuorituksen. Tarina voisi olla tavanomainen, mikäli se olisi jossakin muussa miljöössä kuin sirkuksessa. Nyt elokuva vie mukanaan ja kaksituntinen menee nopsasti ja jättää monia tunnelmia mieleen muhimaan.

Norwegian wood-elokuva perustuu japanilaisen Haruki Murakamin huippuromaaniin. Joskus tulee mieleen elokuvan harkitusti ja harvaan putoilevia repliikkejä kuunnellessa vaikkapa Aki Kaurismäen elokuvien tyyli.
Luin nobelkeskusteluissakin esiintyneen Murakamin kirjan suurella intensiteetillä ja tapahtumien taianomainen ja psykologisesti oivaltava kuvaus on jotakin hyvin tärkeää. Naisen sielunelämästä luotaa elokuva tarkkanäköisen
kuvan. Poikaystävän traaginen kohtalo ei unohdu herkästi ja uusi rakkaus parin hyvän ystävän kanssa ei ota onnistuakseen.

Joskus vaikuttaa siltä, että kirjan nyanssit ovat vieläkin onnistuneemmin luotuja kuin elokuvan, mutta elämys on elokuvakin, jopa niin, että sitä ei unohda ja siitä saa aineksia ymmärtää nuorukaisten psyyken monimutkaisia polkuja.
Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *