Fantasiaa

Kosto on karmea
Raajarikko mies seikkailee
Sutjakkaa etenemistäfantasia

Joe Abercrombie: Vain puoliksi kuningas, Jalava 2016

Kirja yllättää sujuvuudellaan ja jahkailemattomalla etenemisellään. Se on niitä teoksia, joiden parissa aika kuluu huomaamatta. Juoni kulkee tuttuja latuja: Prinssi Yarvi nimittäin haluaa takaisin valtaistuimelle, jolle hän ei aiemmin halunnut nousta. Juoneen kuuluu väkivaltaa ja tietysti meren raivoa. Prinssin tehtävää ei helpota se, että hän on raajarikko, yksikätinen. Kun Yarvi syntyi, hänen olisi ollut parempi olla kuollut, ainakin isänsä mielestä, sillä raajarikkoa perillistä hän vähiten toivoi. Yarvin arvot ovat jotakin muuta kuin ympäröivän maailman. Voima ja kylmätunteisuus ovat yleensä vallalla. Yarvi kokoaa apulaisjoukon miehistä, jotka ovat ns. hylkiöitä, mutta sisältä täyttä kultaa ja moninverroin parempia kuin hovin ylimystö.

Joe Abercrombie ( s.1974) on brittiläinen fantasiakirjailija. Poikakouluaikansa hän käytti tietokonemaailmoissa.
Hän myös piirteli utopistisia karttoja. Kirjailija on toiminut filmieditorina, televisio- ja elokuvatuotannon puolella jne…

Vain puoliksi kuningas-teos aloittaa uuden sarjan ja tietysti lukija toivoo, että prinssi, jolla ei yksikäitisenä ja hylkiöjoukon avustamana ole paljonkaan mahdollisuuksia, pääsisi lopulta kuninkaan pallille. Sen tietysti näyttävät jatko-osat. Sarjaa julkaistaan yli 20 maassa ja pelkästään yhdysvaltojen myynti on tähän mennessä yli 350 000 kappaletta.

Itse en ole erityisen innostunut fantasiakirjallisuudesta. Tämän avausosan etuna on kuitenkin konstailematon eteneminen, jonka olen katsonut tärkeäksi niin elokuvissa kuin kirjallisuudessa.

Sen avulla saa vaateliaammankin lukijan kiinnostumaan tällaisesta lukijaystävällisemmästä aineistosta.
Kirjan hahmot ovat selkeitä ja lukijaystävällisesti luonnehdittuja. Lukijaystävällisyys dominoi kirjan yleisilmettä
ja sen myötä viihdegenren osuus vain lisääntyy. Mutta jokaiselle jotakin. Hyvän viihteen parissa viihtyy paremmin kuin vaikkapa poliittisten elämänkertojen ”vatuloivassa” ja ”jappastelevassa”
tyylissä.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *