14 comments for “Viikon puheenaiheet, viikko 37

 1. Mielenkiintoista! Kiitos, Lissu!!! Selkäkylällä perinnetiedon mukaan pitäisi olla kirkonkello lammessa. Kukahan kävisi metallipaljastimen kanssa tutkimassa?

 2. Karhu oli vieraillut aivan lähimaastossa,oli murjassut tien reunaan
  sellaisen puolukkakakun jos olisi yliajanut auton pohja olis tasottanut
  sitä.

 3. Löydettiin mekin Pirtajärvestä yhdestä puusta tehty veneenkoplukka. Ilmoitettiin museoihmisille. Ei ollut riittävästi kiinnostusta, kun kukaan ei käynyt katsomassa.

 4. Ydinvoima ja ratkaisu uusiutuvasta energiasta panee minut miettimään onko ydinvoima uusiutuvaa energiaa. Euroopassa sivistyksen kehdossa on ymmärretty ja vähitellen luovutaan ydinenergiasta. Minun järkeni ei riitä miksi vielä nykypäivänä ydinvoimaa rakennetaan Suomeen, joka on vanhaa teknologiaa. Suomen pitäisi nyt jos koskaan valjastaa yliopistot uusiutuvien energioiden laduille. Suomalainen on tuoheta tehty ja osan revitystä tuoheta voi tehdä torveksi ja töräytellään maailmalle, että meilläkin on uutta annettavaa.

 5. Muutama vuosi taapäin, silloin kun Kukkolammen vesi oli oikein alhaalla, paljastui rantavedestä yhdestä puusta tehty ruuhi, tai paremminkin se mitä siitä oli jäljellä. Ilmoitettiinhan siitäkin museoihmisille ja saatiin ohje jättää muinaislöydös paikoilleen. Eipä noita kaikkia keretä tutkimaan.

  Erkin mainitsemaan kirkonkellon tarinaan olisi mielenkiintoista saada näyttöä. Kalmanloso ja sen rinteessä oleva muinainen kalmismaa odottaa vielä arkeologeja.

 6. Seppoilmarille tiedoksi;
  KALMANLOSO ON JO TUTKITTU ja KERETTY TUTKIMAAN
  viimeksi inventoitu vielä 2004 vuonna

  Patsola Kalmanloso Kunta: Tohmajärvi
  Järjestysnumero: 2
  Laji: kiinteä muinaisjäännös Vedenalainen: ei
  Lukumäärä: 1
  Tyyppi: hautapaikat Tyypin tarkenne: ortodoksikalmistot
  Ajoitus: historiallinen Ajoitustarkenne: ei määritelty
  Koordinaatit: [näytä/piilota kaikki koordinaatit] P (ETRS-TM35FIN): 6901502 I (ETRS-TM35FIN): 684660
  Z/m.mpy alin: Z/m.mpy ylin:
  syvyysmax: syvyysmin:
  Koord.selite:
  Etäisyystieto: Värtsilän kirkosta 2,5 km länteen.
  Peruskartta: 423207 Perusk. nimi: Uusi-Värtsilä

  Kuvaus: Ortodoksinen kalmisto ja tsasounan paikka sijaitsevat Peijonniemi-Patsola -maantien varrella, tien pohjoispuolella, Jänisjoesta noin 150 m pohjoiseen, Patsolankosken kohdalla. Viljelysmaalla on kaksi saareketta, joista toisessa on perimätiedon mukaan ollut kalmisto ja toisessa tsasouna. Kesän 2004 inventoinnissa kohde paikallistettiin suunnilleen koordinaattien perusteella. Maastossa havaittavia merkkejä ei kohteessa ole havaittavissa. Ilmeisesti kalmiston päälle on istutettu kuusikkoa.

 7. Kiitos tiedosta. Se Erkin kaipailema kirkonkello taisi jäädä löytymättä.

 8. Muinaismuistoja näyttää Värtsilästä löytyneen vaikka millä mitalla. Ruuhilöydöt Tohmajärvellä herättivät omia kesälomamuistojani Kaustajärveltä. Siitä saattaa olla jopa 30 vuotta, kun eräänä kesänä tein kalareissulla kaksi erikoista löytöä Ristilammen rannalta.

  Ensimmäinen löytö oli yhdestä puusta koverrettu ruuhi, joka pötkötti hakojen joukossa rantavedessä, kuitenkin kokonaan veden peitossa. Esineestä ei voinut erehtyä. Joku sanoi ettei ruuhta kannata vetää sitä kuiville, koska silloin se varmuudella tuhoutuu. Järvessä se säilyy ties miten kauan. Sain tietää, että vielä muutama sukupolvi sitten harvemmin käytetyille pyyntivesille nikkaroitiin ruuhia, joten välttämättä löytö ei ollut muinaisesine.

  Toinen löytö oli ikivanha, matala katiska, joka oli jäänyt pyyntiasemiin rantaveteen ties kuinka kauan sitten. Katiskan asukkaana oli erikoisen muotoinen hauki. Ilmeisesti katiskassa asuminen oli muotoillut niin kalan keula- kuin pyrstöpäänkin poikkeuksellisen tylpäksi. Hauki itsessään oli hyvinvoivan oloinen, mutta vapaaksi laskettaessa hieman hidasliikkeinen. Saattoi olla, että se ui kehää vielä pitkän aikaa pelkästä tottumuksesta.

  Kun joitakin vuosia sitten yritin etsiä näitä muinaismuistoja, erityisesti ruuhta, en niitä vähäisellä tarpomisella löytänyt, vaikka paikka on edelleenkin varsin tarkkaan mielessäni.

 9. Salot ovat katsojan kertomat, avaruuden silmät pilvien päältä niitä tuijottavat kulkijalle tiedon lähettää. Lähettävät kuvaa ajas reallisen. Tunne taito luonnon liikkujien heijastuu tarinoina ympäristöön. Mennään metsään ilman nykypäivän tieto taitoo ja ymmärretään, että ollaan osa tätä evoluutiota.
  Kun katsoo korvessa täyttäkuutta ennen nukahdusta huomisen päivän haasteisiin ajattelee eränkävijä monia asioita.
  Suurvaltojen johtajilla on napit millä ydinaseet laukaistaan ja maailman ihmiset voidaan tuhota ja heidät itsensäkin monin kertaisesti. Maailmassa on meille opetettu mitkä on petoeläimiä, mutta ihminen on suurin peto eikä osaa pysäyttää tuhoamis-vimmaansa. ”Isot” johtajat eivät osaa eivätkä halua kuulla ihmisten halua säilyttää tämä maailma happea hengittävien olioiden yhteisönä avaruudessa kiertävänä pallona.

 10. Löytyisikö neljälle maatiaiskissan pennulle mistä uutta kotia? Tarjolla on harmaa uros ja mustista löytyy sekä että. Pennut ovat syntyneet heinäkuun alussa ja ne annetaan ilmaiseksi.

 11. Suurvallat haluavat ja heidän johtajat tahtovat, että heidän itresseissään säilyy se minkä he tartovat. Onko enää niitä itressejä? Onko he menettäneet vallan riidellessään intresseille, jotka eivät kunnioita kummankaan ihanteita. Maailman historiaan kun on tutustunut löytää sieltä arkumentit tämänpäivän menohon. Historia toistaa itseään. Jäniskin jota koira ajaa tulee ennen pitkää omia jälkiä pitkin harhauttaen takaa-ajajansa.

 12. Mielenkiintoisia kommentteja.
  Itsellänikin rupesi ajatus lentämään ihan valkoposkihanhien siivin.

  Saapas nähdä sen historian toistumisen, että joku Putini meloo tulevaisuudessa valtiovierailulle omatekoisella ruuhella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *