Sateenkaariko?

Tänään klo 12.25 huomasin auringon ympärillä erikoisen kehän. Näyttää aivan sateenkaarelta. Sadetta ei ollut. Taivas oli täysin selkeä ja kirkas.

En ole aiemmin nähnyt tuollaista? Mistä ilmiöstä on kysymys.

Kuva; Eira Varonen

Kuva; Eira Varonen

Share

10 comments for “Sateenkaariko?

  1. Hieno kuva halo ilmiöstä. Näkyy vielä puoli tuntia myöhemmin. Tuohan ennustaa ihan selvästi etelän ja pohjoisen välistä tuulta ja sankkoja lumisateita viimeistään ensi talvena.

  2. Näkyiköhän tuo koko maassa, vai vain itä-suomessa? Miten ”halo” t näkyy…. Tietääkö joku. Luin Wikipediasta että valoilmiö johtuu jotenkin jääkiteistä… ?

  3. haloilmiö tietenkin halo kreikankielellä rengas vg

  4. Eilen iltapäivällä oli talvinen haloilmiö näkyvissä. Nyt se oli pystysuorassa ja auringon molemmin puolin. Auringon laskiessa voi ilmiö tuoda näkyviin kaksi aurinkoa alempi oikea ja ylempi halo. Ilmiö tulee yläilmakehässä olevista pienista jääkiteistä, jotka jakavat auringinvalon värit erilleen näkymään, siis vastaav ilmiö kuin sateenkaari, mutta paljon korkeammalla ilmakehässä syntyvä. Talvella kasois aurinko halo tulee silloin kun aurinko on juuri katoamassa taivaanrannan taakse. Sitä ei esiinny kuin silloin tällöin säätilan ollessa sille sopiva.

  5. Minä kiinnitin eilen aamulla huomion erittäin komeaan aamuruskoon. Itäinen taivas hehkui tulipunaisena auringon noustessa. Pieni kaistale taivaasta oli kirkas ja muu taivas ohuen pilven peitossa. Tällaista väriloistoa en ole tänä talvena vielä nähnyt.

    Toivottavasti joku valokuvaaja on saanut tallennettua tämän väriloiston. ”Aamu rusko, päivän pas..”. Eikös tämä vanhan kansan mukaan tiennyt purkua? Eilen siitä ei kyllä ollut tietoakaan.

  6. Minäkin näin eilen Värtsilässä saman aamuruskan loiston kotimökkini ikkunasta Sääperin järven suunnassa. Samat hokemat tuli mieleen minullekin ja kamerakin olisi ollut.. mutta ei oikein innosta ottamaan kuvia kun järveä ei ole näkynyt enää vuosiin rantaan kasvaneen metsän takaa. Mutta kyllä siitä matikkapurku vielä tulee.

  7. ” kuu kehässä ”meinaako – tarkottaako äiteeni sanontaa ” sappikuu” , pakkanen antaa periks , ilma lauhtuu?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *