Tunteiden tulkkeja

13467_tie-tunteisiin200Tunteiden voimaa
Viime vuosikymmenen lauluja
Happoradiosta Teräsniskaan

Tie tunteisiin, CD-boksi, Valitut Palat 2016

Nykymusiikin gurut tekevät lauluja niin rakkaudesta kuin rakkaudettomuudesta. Usein musiikki on raa´an makuista ja nykyisille lauluntekijöille ominaista. Sanoituksista löytää eron haikeutta, onnen kyyneleitä, arjen puristavia tuntoja.

Jotenkin minulle, vanhan musiikin ystävälle, kokoelma näyttäytyi vieraana ja liian modernina. Toki mukaan on siroteltu 60 – 70 -luvun klassikkolauluja mausteeksi. Mukana vilahtavat Tapio Heinonen, Mikko Alatalo, Carola, Kari Tapio, Hector, Topi Sorsakoski, Kaseva, jne…

Joskus nykyisten lauluntekijöiden laulut tuntuvat hivenen lapsellisilta ja toisessa äärilaidassa ylitunteellisilta. Yleensä näyttää olevan tärkeällä sijalle entisen kumppanin haikailu ja rakkauden varjopuolet. Ajatukseni meni jopa euroviisuehdokkaisiin. Suomalaisten huono menestys euroviisuissa on usein sanoittajien tai säveltäjien huonoutta. Näissäkin lauluissa soivat rummut ja tunnelma on hivenen raskaan rokin tyylistä, vaikka lauletaan rakkaudesta.

Musiikin tunteita aktivoiva vaikutus on toisaalta auttanut nuoria masennuksesta, kivusta ja puhumattomuudesta pääsemiseen. Ehkä nykynuorille pitää puhua nuorten sävelkielellä. Enää ei edes tiedetä kuka on Olavi Virta tai Annikki Tähti. Nyt kaivataan Happoradiota ja Johanna Kurkelaa. Uusista kyvyistä on levyllä edustava otos. Nimistössä löytyy Jenni Vartiainen, Johanna Kurkela, Anna Puu, Suvi Teräsniska, Tuure Kilpeläinen, jne… Joskus sävellykset ja sanoitukset livahtavat ohi jättämättä suurempia muistijälkiä. On toisaalta musiikkia, joka pureutuu mieleen, auttaa samaistumaan ja parantaa haavoja. Joskus nykylaulajien esittämät vanhat klassikkosävelmät saavat uusia tehoja ja luotaavat kuulijan nykyaikaan ja nuorison tuntoihin.

En laittaisi kokoelmaa soimaan auton cd-soittimeen. Se on yleisilmeeltään liian melankolinen ja henkisesti puuduttava. Mieluummin tyydyn vanhoihin hyviin suosikkeihin Virran Olasta ja Henry Theelistä Mikko Alataloon, Tapio Heinoseen ja Tapio Rautavaaraan. Tunteikkaiden laulujen teko on elämäntapakysymys. Nykynuorison elämäntapa on kuluttavaa ja hektistä. Siellä rumat sanat ja pahat ajatukset kaikuvat. Minusta vanhojen suosikkien lähestymistapa näihin rakkausasioihin on enemmän varttuneen väen mieleen. Nykyisenä aikana rakastutaan ja erotaan kuukaudessa. Eroriidat ovat kuluttavia. Niistä tehdään lauluja. Vanha kansa elää vielä elämänpituisessa parisuhteessa niin kuin joutsenet.

Jouko Varonen

1 comment for “Tunteiden tulkkeja

  1. Nyt pakko kommentoida..en puutu lauluarvosteluihin mutta joutsenelämään. Osa elää ikuisessa suhteessa. Heille hatun nosto. Osa näyttää elävän mutta elää kaikkea muuta kuin joutsenen elämää. Näyttelee puolisolle ja näyttelee itselleen. Ja uusille tuttavuuksille esittää vapaata. Huh. Katsokoon peiliin jos kirpaisee. Itse uskon rakkauteen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *