Varis ei auttanut Jeesusta

suomen myyttiset linnut_200”Käki kukkuu lemmen”
Linnut ja uskomukset
Mainio kansanperinnekirja

Eero Ojanen&Daga Ulv: Suomen myyttiset linnut, Minerva-kustannus 2015

Sotkan kerrottiin perustaneen maailman. Kun sotka lenteli meren yllä etsien pesäpaikkaa, maaemo nosti polvensa ja siihen sotka teki pesän ja muni munansa. Mutta munat vierähtivät veteen ja yksi muna meni rikki. Siitäpä syntyikin maapallo kaikkine ihmeineen.

Suomen kansa on kautta aikojen uskonut lintujen tietävän enemmän ihmisten elämästä ja olevan jollakin tapaa ihmisten sukulaissieluja. Niinpä tikan ilmestyminen pihapiiriin tai peräti pirtin seinää takomaan tiesi sitä, että talosta kuoli se ihminen jonka kohdalla tikka seinää takoi. Toisaalta tikan ilmestyminen talon seinää hakkaamaan saattoi merkitä talvella lumipyryä tai ennustaa tulipaloa.

Kirja on osaavasti taitettu sillä kuvatkin ovat suuria ja selkeitä, ilmentäen usein myös niitä uskomuksia, joita kuhunkin lintuun liittyy.

Eräässä talossa oli ”kissapäkkö” eli jonkin sortin pöllö tavattu lattialta ja sitä kävivät muutkin ihmettelemässä. Ovet ja räppänät olivat olleet kiinni, mikä teki pöllön ilmestymisestä vielä ihmeellisemmän. Vuoden sisällä siitä talosta sitten kuoli neljä ihmistä.

Lueskelin tätä lukijaystävällistä, mutta paljon tarinoita sisältävää kirjaa puoli päivää ja tuumin, että vanhan kansan uskomuksissa on ”totta toinen puoli”. Ihmiset nimittäin uskoivat sielunlintuihin, kuoleman sanansaattajiin, sodan ennustajiin, rakkauden tuojiin, jne… Varis kuulemma sai ruman äänensä, kun se oli paikalla Jeesusta ristiinnaulittaessa, eikä tehnyt mitään Kristuksen auttamiseksi.

Palokärki on kuulemma rikkaan talon punahuivinen emäntä, joka lähetti piian etsimään eksynyttä karjaa. Kun piika ei löytänyt lehmiä, löi emäntä suutuksissaan piikaa, mutta sai koston kun muuttui punapäiseksi palokärjeksi, joka huusi jatkuvasti: ”ptrui, ptrui, ptrui”.

Kirja on huolella tehty ja sisältää paljon tarina-aineistoa, jota ei yleensä ole ollut esillä. Tietysti on mukana vanhoja uskomuksia, jotka ovat jääneet jokaisen huulille perimätietona. Kirja myytiin kustantajalta loppuun pikavauhtia, mutta kirjastoista sitä voi löytää. Vahinko, että kerätystä aineistosta on jouduttu poistamaan suuri osa jotka joskus ovat vaihtuneet vähän yleisenä pidettäviin uskomuksiin.

Jouko Varonen

3 comments for “Varis ei auttanut Jeesusta

  1. Tämän päivän näytelmä oli meidän takapihalla. Harakka oli tehnyt pesän meidän takapihan Terijoen salavaan. Tulimme kotiin ja taka pihan kaihtimet avattiin, kun kissamme oli rauhaton. Näin takapihalla turkkiaan vaihtavan ketun ja naapurin kissan, joka oli kiivennyt harakanpesän viereen. Näytelmässä oli myös kolme varista, jotka hyökkäilivät harakanpesällä olevaa kissaa kohden. Tilanne raukesi kun naapurinkissa tuli puusta ala ja kettu jolkotteli pois.

  2. Olihan Eskolla näytelmä katsottavana!

  3. Ei paljon telkkaria tarvitsekaan kun on tuollaisia näytelmiä. Pitiköhän varikset harakan puolia?? Minusta kissat ovatkin niitä pahimpia petoja. Joku päivä sitten siivosin linnun pönttöjä ja eräässä pöntössä oli munat. Luultavasti viime kesäiset. Varmaankin oma kissa tai joku muu oli tappanut hautovan emon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *