Turhakkeesta hyödykkeeksi

Turhakkeesta hyödykkeeksi tai ainakin melekeen.

Viime syksynä lupasin itselleni ja taisin luvata Värtsissäkin, että muutan sen itikoidentappoturhakkeen lintujen ruokintahyödykkeeksi. Niinpä poistin siitä härpäkkeestä korkeajännitteen minkä tarkoitus oli tappaa viattomia itikoita. Sitten poistin sen ultraviolettivalon, jonka tarkoitus oli houkutella niitä viattomia itikoita tapettavaksi. Vaihdoin uv-valon tavalliseksi valoksi. Nyt sen ei pitäisi edes teoriassa houkutella viattomia itikoita.

lintulyhty

Alkuun laitoin tähän mökkiin rasvapalloja, mutta on se niille ihan liian hieno. Kunhan saan sopivaa oravan kestävää verkkoa niin teen siitä jonkun pähkinäautomaatin.

Nyt minulla siis on kaunis ruokinta-automaatti jossa on pimeällä valot. Kelpaisi lintujen poiketa vaikka aamuyöstä hiukopalasta haukkaamassa. Kyllähän minä tiedän, ettei linnut liiku pimeässä, mutta onpahan iloa itselle. Ja jänikset näkee nakertaa omenapuita kun on valot.

alpoaatos

11 comments for “Turhakkeesta hyödykkeeksi

 1. Kuinkahan paljon kaatopaikkatavaraa saataisiin hyötykäyttöön , jos olisi kyky ideoida ja aikaa näprätä.

 2. Tulikin mieleen Aku Ankan piirroshahmo,
  Pelle Peloton. Hänhän keksi kaikkea tarpeellista
  apunaan pieni Robotti. Siis jo silloin, kun robotteja
  ei käytetty niin yleisesti kuin nykyisin.

  Oletko, Alpoaatos, hakenut koskaan patenttia
  jollekin keksinnöllesi?

 3. Tällä välin on jo oravankestävää rautaverkkoa löytynyt.. eli joutilaana olevan marsunhäkin kiipeilyverkkoa. Siinä silmäväli on noin 8 mm eli kuoritut auringonkukan siemenet ja pähkinärouhe mahtuu läpi, mutta orava ei saa haukattua suuntäyttä kerrallaan.

  Syksypuolella tuli poltettua paljon kynttilöitä siellä täällä, mutta nyt kynttilälyhdyt ovat käyttämättöminä. Tein niistäkin linnuille ruokinta paikkoja. Pingotin kahden puun väliin ohuen köyden ja laitoin köyteen riippumaan pari kynttilälyhtyä täytettynä jyvillä. Otin toki yhden lasiseinän pois. Oletan, ettei kurret osaa juosta niin ohutta ja liukasta köyttä pitkin..

  Taidan vielä laittaa oraville ikioman kynttilälyhdyn herkullisella pähkinälajitelmalla.. mutta en ota yhtään lasiseinää pois. Siinä kurre saa peilailla itseään ja miettiä seuraavaa siirtoaan.

  Jos joku keksii oravankestävän lintujenruokinta systeemin niin sillä saa varmaan patentin.

 4. Katselin tänä aamuna pitkin hankiaista juoksevia oravia,
  että onkohan niillä jo pesintäpuuhia menossa?

  Meillä jänikset sytyttelevät liiketunnistimella olevia ulkovaloja
  pihalla pimeän aikaan liikkuessaan. Yhtään ainoaa metsäjänistä
  en ole nähnyt tässä koko talvena, rusakoita ovat.

 5. Niin meilläkin ennen liiketunnistimen valot syttyivät ja sammuivat pimeällä ulkona. Kissat ja muut eläimet kun liikkuivat niin valot syttyivät palamaan.
  Mutta, ei enää kun meillä ei ole enää sitä. Asumme”rivarissa”.

 6. Sakari antoi vinkin, jonka kautta löytyi myös ”ruokittavia”. Aikamoisia räksyttäjiä ovat. Ongelmia voisi käsitellä myös akateemisen rauhallisesti. Näin kirjoittaa ikäihminen, joka omana aikanaan raivasi tiensä tutkintojen ylä- ja alamäkiä myöten. Eikä se olisi ollut mahdollista silloin, niinkuin ei nytkään, ilman valtion budjettivaroja. Tämä ei tarkoita, ettei saisi olla asioista eri mieltä. Kohtuus ja asiallisuus on kuitenkin pidettävä mielessä. Sanoipa sen sitten millä kielellä tahansa.

 7. On pakkio jatkaa. Olin Karjalaisen Osakunnan edustajana Pohjois-Karjalan valtuuskunnassa ajamassa yliopistoa Joensuuhun. Opetusministeri Johannes Virolainen ratkaisi kilpailun kolmen halukkaan kaupungin välillä. Joensuu, Kuopio ja Lappeenranta saivat korkeakoulunsa, jotka sitten aikanaan muuttuivat yliopistoiksi. Joensuun ja Kuopion yliopistoista tuli sittemmin Itä-Suomen yliopisto, joka on erittäin tasokas kansainvälisestikin arvioituna.
  Mitä olisikaan Joensuu ilman yliopistoaan!!!

  Hävettää, että tuollaisia rääkyjiä on nyt täällä. Tulevaisuuden rakentajiako ovat? Vaatiminen on taitolaji! Oli ennen ja pitäisi olla nytkin. Jasellaista voi odottaa erityisesti niiltä, jotka ovat ilmaiseksi saaneet koulutuksen ja päässeet jatkamaan korkeakoulutasolle. Nytkin pääsöintöisesti valtion varoilla eli meidän veroillamme.

  Siis, ettei ihan huutamalla tätä mielipidettä arvostella, niin: ilmaiskaa, opiskelijat, huolenne ja mielipiteenne sivistyneesti. Ehkä voitte antaa myös viisaita neuvoja, miten kustannetaan jatkossakin suomalainen koulutus.

 8. Erkki tuossa aikaisemmin totesi, että ”on pakko jatkaa”…
  Niinpä minunkin on melkein pakko jatkaa. En lakkaa ihmettelemästä ja ihailemasta Erkin kykyä tehdä ”aasinsiltoja” asiasta kuin asiasta, asiaan kuin asiaan. Tuollaista taitoa ei kaikilla ole eikä sitä varmaan kansakoulupohjalla opita.

  Mutta ilman aasinsiltoja vielä lintujen talviruokinnasta. Taajamissa pitää noudattaa niitä sääntöjä. Täällä maalla on vähän vapaanpaa. Pikkulintusilla lienee niin pienet vararasvat, että yhdenkin päivän syömättömyys voi olla kuolemaksi. Kun ruokinta aloitetaan niin sitä on jatkettava kevääseen. Ja kyllä niitä on mukava katsella, sanokoot oppineet mitä hyvänsä.

  Alpo

 9. Ei tässä aasinsiltoja ole rakennettu. Kirjoitin nuorista tulevaisuuden toivoista, jotka räksyttävät yliopiston ovella, ei tosin ”turhakkeella”, jos sitä paikkaa ei turhana pidä. Ja osoite löytyi ihan tältä palstalta eikä siihen tarvittu akateemista tutkintoa.

 10. Turhakkeesta hyödykkeeksi!
  Kyllä Alpo osaa.
  Mukava lukea näitä
  Alpon kirjoittamia juttuja.
  Hyvää jatkoa!!!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *