Pohjois-Karjalan rajavartiosto tiedottaa

Rajavartiolaitoksen tiedote 21.12.2015

Lisäinformaatiota rajavyöhykelupakäytännöstä Venäjän puolella Värtsilässä..

Viime aikoina julkisuudessa on ollut esillä Venäjän viranomaisten toiminta rajavyöhykemääräysten noudattamisen valvonnassa Venäjän puolella Värtsilän kylässä. Asiaan liittyen julkisuudessa on esitetty keskenään ristiriitaista tietoa.

Oikean tilannekuvan varmistamiseksi Pohjois-Karjalan rajavartiosto piti viikonloppuna yhteyttä Venäjän Federaation Suojärven alueen rajavaltuutettuun. Tämän 19.12 lähettämän ilmoituksen perusteella tuodaan esille seuraavia seikkoja:

  • Venäjän rajavyöhykemääräysten noudattamisen valvonta perustuu Venäjän lainsäädäntöön sekä Venäjän Federaation Turvallisuuspalvelun (FSB) 15.10.2012 päivättyyn käskyyn nro 515 ”Rajajärjestyksen sääntöjen hyväksymisestä” sekä 18.11.2013 päivättyyn FSB:n käskyyn nro 682.
  • Saadun ilmoituksen mukaan ”ennaltaehkäisevän työn ja hallinnollisten sakkojen määräämisen käytäntö on ollut olemassa jo aiemmin ja tulee olemaan jatkossakin samalla tasolla”.
  • Saadun ilmoituksen mukaan yksinkertaisin keino lailliseen oleskeluun (pysähtymiseen) rajavyöhykkeellä on lupakirjan saaminen rajavyöhykkeelle. Hakemus lupakirjan saamiseksi tulee täyttää venäjäksi ja toimittaa yhteen Venäjän FSB:n rajatoimielimen alaosastoon, esim. Rajavartiopalveluun Sortavalaan (Ul. Sovetskaja 1, Sortavala, käynti Ul. Kaimanova 50:n puolelta). Hakemuslomakkeita on saatavana samasta osoitteesta tai valtionhallinnon palveluiden sivuilta sähköisenä.

Pohjois-Karjalan rajavartiosto kiinnittää huomiota, että sillä ei ole toimivaltaa Venäjän rajavyöhykkeeseen liittyvissä asioissa, mutta rajavaltuutettujen on mahdollista vaihtaa tietoja valtakunnan rajaan ja rajanylitysliikenteeseen liittyvistä kysymyksistä. Tässä tarkoituksessa tietojenvaihtoa on tarkoitus jatkaa. Rajavartiosto on informoinut matkustajia Niiralan rajanylityspaikalla ja Twitter-tilillään. Ainoana ohjeenaan rajavartiosto toteaa, että kunkin maan kansallisen lainsäädännön ja toimivaltaisten viranomaisten antamien määräysten noudattaminen on aina suositeltavaa.

Lisätietoja antaa tarvittaessa apulaiskomentajan sijainen majuri Juha Karhiaho, puh. 0295 423 000.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *