B-Virtanen, sosiaalista mediaa

b.virtanenKonttorin työmyyrä Virtanen
Nasevaa analyysia sarjakuvissa
B.Virtanen on työntekijän asialla

Ilkka Heilä: B-Virtanen, sosiaalista mediaa, Arktinen Banaani 2015

Niinhän se on, että nokkimisjärjestys on voimassa hamasta kanatarhasta asti. Konttorissa on aina joku pohjilla tässä
hierarkiassa, eikä uskalla sanoa poikkipuolista sanaa tai pyytää etuisuuksia. Kun B.Virtanen pyytää uutta työtuolia, hänelle lyödään viisi nippua asiakirjoja, etteivät turhat valitukset tulisi toista kertaa mieleen.

Sama se oli opettajaraukalla, jota hommaa itse tein. Uuden työtuolin sai hakea varastosta, jossa oli rikkonaisia kalusteita.

Murikka hengittää aina B.Virtasen niskaan ja lämmin kostea hengitys tuntuu joskus ihan hyvältä verrattuna siihen, jos Murikka on saanut moitteita omalta esimieheltään, joka taas on saanut moitteita itseltään firman vanhalta ja muistisairaalta johtajalta.

Kun B.Virtanen haluaa työterveydestä hierontaa hartioilleen, sälyttää konttoripäällikkö Nilkén hierojan työn Murikalle, joka kyllä tietää miten tällaiset ”pikku vaivat” hoidetaan pois päiväjärjestyksestä. Ylitöillä tietysti.

Firman johtaja alkaa jo unohdella asioita ja kun hän ei muista B. Virtasen nimeä kuin pitkällisen ponnistelun jälkeen, kuulostaa nimen kiljaisu Virtasesta ystävyyden osoitukselta.

Kotona odottaa Virtasta toinen työmaa, kun laiskanpulskea vaimo sälyttää siivoukset ja jopa appiukon auton renkaiden vaihdon iltamyöhään ylitöistä palaavalle Virtaselle.

Kyllä Heilä on niittänyt mainetta työpaikkojen kahvikeskusteluissa ja joku jopa opettajainhuoneessa uskalsi laittaa jonkun stripin ilmoitustaululle, josta se pian kuitenkin katosi tuntemattomasta syystä.

Heilä on työpaikkojen vainoharhaisen ja skitsofreenisen todellisuuden tulkki ja mikäpä häntä estää, vapaata sarjakuvataiteilijaa. Moisista kannanotoista voisi saada fudut, jos olisi vielä osallisena B.Virtasen tyylisestä kurimuksesta.

Joskus tietysti tuntuu, että Heilä toistaa liikaa itseäään. Henkilöskaala on suppea ja variointiin ei ole mahdollisuuksia, kuten kollegalla Fingerporien puolella. Tietysti se voi olla kiinni myös mielikuvituksen puutteesta, mutta eihän sille mitään voi että työpaikoilla ”piiri pieni pyörii” ja nokkii toisiaan. Kuvaavaa on, että työtoverit muuttuvat vieraiksi ja katoavat paikalta, jos joku aikoo puhua työilmapiirin heikkouksista julkisesti, tai vaatii jopa työpaikkakokousta.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *