EU:n ruoka-avun jakelu aloitettu Tohmajärven kunnan alueella

EU:n ruoka-avun tavoitteena on edistää sosiaalista yhteenkuuluvuutta Euroopan unionissa ja vähentää köyhyydessä ja syrjäytymisvaarassa elävien ihmisten määrää. Erityistavoitteena on lieventää köyhyyden pahimpia muotoja tarjoamalla aineellista tukea. Valmistelusta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö.

EU:n komissio on hyväksynyt kansallisen toimenpideohjelman 2014–2020, jonka toimeenpanoon liittyvistä tehtävistä vastaa Maaseutuvirasto, Mavi.

Suomessa vähävaraisten avun toimenpideohjelmassa keskitytään yksinomaan lieventämään vähävaraisimpien ihmisten ruoan puutetta. Elintarvikkeiden jakamisesta vähävaraisille vastaavat kumppaniorganisaatiot (kansalaisjärjestöt ja muut kohderyhmän kanssa työskentelevät organisaatiot).

Ohjelmakauden ensimmäisessä vaiheessa elintarvikkeita jaetaan vuosien 2015 ja 2016 aikana yhteensä noin 2,9 miljoonaa kiloa.

EU:n ruoka-apua saadaan jaettavaksi Tohmajärven kunnan alueelle Tohmajärven evankelisen seurakunnan sekä Tohmajärven Nurkka ry:n kautta.

Nyt ruokapaketteja jaetaan ensimmäistä kertaa myös Värtsilän kylätalolta, johon toivotaan Värtsilän kylän aluella asuvien vähävaraisten keskittävän ruoka-avun haun.

vanha kunnantalo

Vanha kunnantalo Kemiessä.

Tohmajärven Kemiessä ruoka-apua jaetaan ns. Vanhalla kunnantalolla osoitteessa Talluksentie 1. Tohmajärven kunta tukee osaltaan EU:n ruoka-avun jakelua tarjoamalla veloituksetta tyhjillään olevan tilan vanhalla kunnantalolla seurakunnan ja Nurkkalan käyttöön.

Ruoka-avun jakelupaikat ovat avoinna seuraavasti:

 • Värtsilän kylätalolla ma-pe klo 9-12
 • Vanhalla kunnantalolla Kemiessä ma, ke ja pe klo 9-12

Ruoka-apuna jaetaan:

 • vehnäjauhoa
 • sämpyläjauhoa
 • makaronia
 • hernekeittoa
 • maitojauhetta
 • juustopastaa
 • puurohiutaleita
 • hapankorppuja
 • mysliä ja
 • lihasäilykettä

Tohmajärven seurakunnalle tilatusta (kokonais määrä 5 000 kg) toimituserästä saapui noin reilun 2 000 kg:n erä perjantaina 16.10.2015. ”Pienestä” toimituserästä johtuen jakelumäärät ovat alussa pienempiä, jotta ruoka-apua voitaisiin jakaa mahdollisimman pitkään. Saapunut erä jaettiin jaettavaksi Kemien sekä Värtsilän jakelupisteillä.

Ruoka-apua voi joutaa yhden kerran kuukaudessa. Jakelumäärä tuotteille on pääsääntöisesti 1 annospaketti tai annospussi per taloudessa asuva henkilö, poikkeuksena jauhot, joissa jakelu määriä joudutaan pienentämään, jotta niitä riittäisi jaettavaksi useammalle kotitaloudelle pidemmällä aikavälillä.

Tohmajärven Nurkka ry:lle tuleva osuus EU:n ruoka-avusta on yhteensä noin 7 000 kiloa, jonka toimitusaikataulu on vielä avoin. Nurkkalalle saapuva toimituserä jaetaan samoissa jakelupisteissä kuin nyt seurakunnalle saapunut 2 000 kg:n määrä.

Kemien jakelupisteellä ruoka-apu paketteja jakamassa Nurkkalan työntekijä Tarja Kokki.

Kemien jakelupisteellä ruoka-apu paketteja jakamassa Nurkkalan työntekijä Tarja Kokki. Kuva: Eira V

Jakelusta ei makseta korvausta, vaan työ tehdään talkoilla yhteisömme hyväksi. Jakelu sitoo melkoisen määrän työtunteja ja resursseja muusta varsinaisesta yhdistysten toiminnoista.

Ruoka-apu pakettien noutajien toivotaan ottavan omat kassit mukaan. Kenenkään ei tarvitse todistaa henkilöllisyyttään tai varallisuuttaan, eikä allekirjoittaa mitään papereita. Riittää kun ilmoittaa osoitteensa olevan EU:n alueella, tarkemmin Tohmajärven kunnan alueella. Noutokerrat merkitään ruoka-apua hakeneen talouden seurantalomakkeeseen, jolla kontrolloidaan myös osoite.

EU:n ruoka-apu tuotteita ei saa viedä EU:n ulkopuolelle, (esim. Venäjälle). Tulli kontrolloi ja seuraa ruoka-avun jakelua tarvittaessa Tohmajärven jakelupisteissä sekä EU:n ulkorajoilla.

ps. Jos kotiisi on kertynyt ylimääräisiä käytettyjä puhtaita ja ehjiä muovikasseja, voit tuoda niitä lahjoituksena jakelupisteisiin. Niistä on aina tarvetta. Hakijat ”unohtavat” usein ottaa omat kassit mukaan..

Tohmajärven ev.lut. seurakunta
Tohmajärven Nurkka ry
Värtsilän Pitäjäyhditys ry

4 comments for “EU:n ruoka-avun jakelu aloitettu Tohmajärven kunnan alueella

 1. Mielenkiinnosta kävin katsomassa tuotteiden hintoja Kemien kaupoissa.

  Mitä esim. yhden hengen talouden ruoka-kassi kustantaa. Yllätyin, mm. maitojauheen hinnasta. Arvokasta tavaraa on.

  Tässä esimerkki 1 hlö:n talouden ruoka-apukassin arvosta.

  1 kpl, Lihasäilyke 400 g 2,79 €
  1 kpl, Hernekeitto, 0,435 g 1,49 €
  1 kpl, Makaroni 500 g 0,29 €
  1 kpl, Juustopasta 200 g 1,50 €
  1 kpl, Maitojauhe, 500 g 5,99 €
  1 kpl, Puurohiutale, 500 g 1,00 €
  1 kpl, Mysli, 500 g 1,50 €
  1 kpl, Vehnäjauho, 2 kg 1,15 €
  1 kpl, Sämpyläjauho, 2 kg 1,89 €
  Yhteensä 17,60 €

  10 hengen talous 10 x 17,60=176,00 euroa

  Hyvä lisä vähävaraisille kotitalouksille.

 2. Nyt sitä saa jälleen! 16.4.2018 alk jakelu ma, ke ja pe klo 9-12 os Talluksentie 1, Kunnallistalo. Tervetuloa!

 3. 5 vuotta sitten saivat nälkäiset ruokaa Tohmajärvellä. Tasavallan hallituksella ei ollut huolta aukioloajoista ja pöytäkumppaneiden rajoista. Se oli sitä aikaa, kun Trumpin ”Kiina-virus” ei silloin ollut valloittanut maailmaa.

 4. Eu ruoka apu.covid virus.mihin vielä trump liittyy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *