Saarenmaan valssista Kirjeeseen Karjalaan

Suomalaisten sydämissä
Geor Otsin tuotantoa
Sydämissämme Georg Ots, Valitut Palat 2015

Baritoni Georg Ots lauloi itsensä suomalaisten sydämiin vuonna 1957 Saarenmaan valssi – levyllä. Levytysuraa Suomessa kesti vuoteen 9772 asti. Siihen sisältyi 67 esitystä, jotka kaikki ovat esillä tässä kolmen levyn koosteessa. Ots oli menestyksekäs oopperalaulaja ja levytyksiä kertyi 500 laulua.

Yleensä Suomessa tunnetaan Otsista vain populaarimpi puoli, joskin Ots-elokuva antaa oivaltaa, että ilman vaikeuksia ei tähden elämä ja perhe-elämä sujunut. Muistuu mieleen, kun Tallinnan matkalla vanhan äitini kanssa suunnistettiin Otsin haudalle. Äiti tietysti laski haudalle ruusun ja taisipa sinne jäädä muutama kyynelkin.

Ots syntyi Neuvosto-Venäjällä Pietarissa 21. maaliskuuta 1920 virolaisen rautatietyöläisen Karl Otsin ja opettaja Lydia Otsin perheeseen esikoislapseksi. Vain muutama kuukausi pojan syntymän jälkeen perhe muutti Neuvosto-Venäjältä takaisin kotimaahansa Viroon.

Itselleni muistuvat mieleen levyn myötä Otsin tuotannosta paitsi Saarenmaan valssi, myös Kalastajan laulu, Jos tulet vaimoksi minulle, Unohtumaton ilta, Karjalan kunnailla, Äidin sydän, Ilta Volgalla, Uudelleen jos luokses tulla voisin jne… Mukaan levylle on otettu myös vironkielistä laulantaa ja
Otsin taiteellisempaa aineistoa. Jos Frank Sinatrasta käytettiin nimitystä The Voice, sopisi sama myös Otsista puhuttaessa. Omassa kotimaassaan on Otsiin suhtauduttu paljon ristiriitaisemmin kuin Suomessa. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Ots sai jyrkkää kritiikkiä sen vuoksi, että hän oli arvostettu laulaja myös neuvostoyhteiskunnassa. Aikojen kuluessa asenteet ovat kuitenkin lientyneet.
Ehdottomasti nostalginen kokoelma suomalaisten mieleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *