Karhuja kameralla ja kiväärillä

erämaailmaEräjuttuja
Karhuja kameralla ja kiväärillä
Pekka Reinikasta Seppo Saraspäähän

Erämaailma 2015 – 2016, toim. Minna Klapuri, Karisto 2015

Seppo Saraspää on tuttu ja tunnettu kertoja, eikä petä tälläkään kertaa. Mies on koettamassa voimiaan karhun kanssa ja niinhän siinä käy, että lopulta otso istuu mättäällä ja katsoo loppuun väsyneenä suoraan kiväärin piippuun.

Matti Kettunen on jutussaan talviverkoilla ja hivenen kuivakkaaksi kerronnaksi haalistuva juttu kaipaisi lisämausteita, vaikkapa huumoria ja jännitystä. Itse en oikein perusta ns. passiivisesta kalastuksesta, jossa kerätään tönköt kalat verkosta ja taistelut on käyty sitä ennen verkon kanssa, jonka syleilystä
ei tietysti selviä, sen takaa nylonrakenne, tai mitä ne lienevät nkyään. Samaa ajattelin Jukka Lahtisen minkkiloukutusjutusta. Pyytömiehen ja saaliin pitäisi jottakin vaiheessa olla samalla viivalla, niin että saaliillakin olisi mahdollisuus.

Karhujuttuja on useampikin mukana ja erityisesti tykkäsin aihelmista, jotka liittyivät karhun mehtuuseen kameran kanssa. U.Pekka Kinnusen jutusta Teeren vuosi tykkäsin vaikka luontokuvaajanakin tunnettu Kinnunen on tällä kertaa tyytynyt ”ammattimiehen” otokseen.

Kirja vaikuttaa hivenen puisevalta. Jotenkin jäin odottamaan huumorilatausta ja novellitehoja, mutta tietysti kun mukana on semmoisia sanataitureita kuin Saraspää ja Reinikka, tulee mukaan
välillä aivan tunnelmia viime vuosisadan alun eräjutuista, joissa mies ja saalis käyvät kunnon otatuksen ennen kuin homma on hoidettu.

Pentti Aaltosen juttu jostakin kaukomaiden kalastuskohteista jäi minulta kesken, kuten moni muukin tarina, josta puuttui särmää ja juoniaihelmia sekä henkilökemiaa.

JoukoVaronen

1 comment for “Karhuja kameralla ja kiväärillä

  1. Karhunkaadosta lapsena kerrottiin paljon tarinoita. Setäni Kalle oli yksi karhunkaataja. Hänen karhunkaadoista kuulin tarinoita iltajuttuina. Iltasatu korvautui silloin iltatarinoilla, jotka olivat sen aikaiseen reaalielämään pohjautuvia .
    Minulla on perintönä saatuna haulikko, jonka on ollut kuuluisalla metsästäjällä Pohjois-Karjalassa. Ase on ollut Ilomantsissa vaikuttaneella metsästäjällä ja opettajalla Heimo Rautavalla. Netissä olen tutustunut hänen metsästyshistoriaan ja kokoelmaansa, joka on museona Ilomantsissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *