Verkkokauppa – uusi myyntikanava pientuottajille

verkkokauppaa

Jos pienimuotoinen maaseutuyrittäminen kiinnostaa, kannattaa tutustua oheisen jutun mouhijärveläisen porkkananviljelijä-veteraanin toimintaan. Se on innostava esimerkki ennakkoluulottomasta uusien jakelu- ja viestintäkanavien hyödyntämisestä.

Pohjois-Karjalassakin toimii kuvatunlaisia lähiruokarinkejä ja verkkovärtsin palstoillakin ainakin Eero-Matti Lintunen on ansiokkaasti heittänyt ideoita värtsiläläisille. Juttujen perusteella aloittaminen ei vaikuta rakettitieteeltä. Oheisen linkin kautta avautuu muitakin lähiruokaa koskevia juttuja.

Me värtsi.netin palstoilla seikkailevat lienemme liian vanhoja omakohtaiseen yrittämiseen, hyvä kun jaksamme heitellä terveisiä toisillemme päätteen äärellä kyyhöttäen – kas kas! Siis mekin kuitenkin uutta tekniikkaa hyödyntäen! Mutta onhan pieni mahdollisuus, että tuttavapiirissämme on meitä nuorempaa ja innostuneempaa yrittäjäainesta. Henkilöitä, joita kiinnostaa tehdä muutakin kuin muistella menneitä.

Ryhdy siis bisnesenkeliksi ja yllytä sopiviksi katsomiasi (ja ehkä itseäsi nuorempia) yrittäjiksi. Tuskin kannattaa odottaa täyttävänsä 70 vuotta aloittaakseen yrittämisen.

Tutustu Ylen juttuun aiheesta.

teksti ja kuva: Leo Härkönen

12 comments for “Verkkokauppa – uusi myyntikanava pientuottajille

 1. Leksan juttuun kannattaa tutustua vakavalla mielellä. Olisiko asiasta kiinnostuneiden syytä kokoontua kylätalolle kupin ja mietintämyssyn äärelle? Eero-Matti koollekutsujaksi? Nettikauppa pystyyn ja mainoslehdeksi mm. verkkolehti vartsi.

  Kalaa, perunaa, mansikkaa, hunajaa, yrttejä, valkosipulia, kudonnaisia yms. – made in Värtsilä!

 2. Voi, jukra, mikä unohtui! Kalasäilykkeet pienistä särjistä ja ahvenista pieniin lasipurkkeihin, joita ei raaskittu heittää lasikeräykseen. Jossain ”arkistossani” eli pahvilaatikossa saattaa olla vielä valmistusresepti. Pappilassa sitä on viimeksi tarvittu. Äiti teki sellaista, ja oli hyvää. Ehkä isotöistä, mutta erikoista varsinkin kotitekoisena.

  Ja sitten se pihlajanmarja! Käyttämätön luonnonvara! Mahdollinen Värtsilä-brändy? Aikanaan sitten myös maatiaisperuna Wärtsilän musta!

 3. idea hyvä . Mutta koska kyse bisneksistä niin taitaa olla parempi että täällä kotituvassa laittaa mietintämyssyn. Jos harrastusmielessä kuka haluaa olla yrittäjä niin silloin vaan kahvit kylätalolle pystyyn. Mutta jos me työikäiset ruvetaan yrittämään verkkokaupalla niin täytyy tienatakin. Itse juuri lakkasuolta tulin ja puolestani jääköön pihlajanmarjat muille. Metsät pullollaan laatumarjaa.
  Mutta kyläyhteisö jos rahaa kerää niin ei muuta kuin kauppa pystyyn verkkoon. Tahtoo vaan aika olla kortilla näin sadonkorjuun koittaessa.

 4. Ilahduttavaa (uskoakseni myös harvinaista) on Takojan innostus kehittää ja sympatioida niin Värtsilä-tuotteita kuin erilaisia kotiseututapahtumiakin. Toivottavasti hän saa vastakaikua ja mukaansa ihmisiä jotka vievät juttuja ns. finaaliin. Entisenä ja jonkinlaisena markkinointi-ihmisenä en malta olla lisäämättä virittämääni juttuun hieman voita leivälle. Siis muutamia näkökohtia, joita onnistunut pientuottajatoiminta mielestäni edellyttää.

  OMALEIMAISUUS
  Vaatimattomuus ei kaunista. Tuotteet pitää tehdä myös visuaalisesti kiinnostaviksi ja massasta erottuviksi. Tarkoitan pakkausta: pussia, purkkia, etikettiä jne. Alkuperä on hyvä näkyä jo tuotteen nimessä ja tuotemerkissä. Värtsilä-tuote on itseään isomman ja muita paremman oloinen. Kun eri tuotteet (kala, marjat jne.) tuottajasta riippumatta ovat ulkoasultaan sukunäköisiä ja kantavat samaa tuotemerkkiä, suppeakin repertuaari saa joukkovoimaa esiintymiseensä markkinoilla.

  TUOTEKEHITYS
  Varmistetaan korkea laatu ja laadun tasaisuus. Miksi tuotteemme on muita parempi? Missä suhteessa se on parempi ja erilainen? Tuottajaryhmä sopii tuotteen hienosäädöstä mm. resepteistä yhdessä. Yhdessä mietitään, miten tuotteesta syntyy erilainen ja parempi kuin markkinoilla olevat ovat. Ollaan rohkeita, sillä kokeilijat valloittavat. Voidaan olla myös salaperäisiä: se kutittaa kuluttajia ja hermostuttaa kilpailijoita.

  ASIANTUNTIJA-APU
  Maakunnassa on voimia (ELY-keskus) joiden velvollisuus on neuvoa ja kaikin tavoin auttaa yrittäjiä alkuun. Heiltä pitää imeä kaikki mahdollinen tieto. Uskoakseni on saatavissa myös rahoitusapua vaikka kukkaronsuut ovatkin nykyisin tiukalla.
  Kannattaa ottaa vastaan myös ”vertaistukea”, jo toimivien kollegoiden kantapään kautta hankittuja kokemuksia. Eivät he neuvojaan panttaa.
  Pitää unohtaa se perisuomalainen piirre, että itse osaamme kaiken parhaiten, emmekä apua tarvitse!

  YHTEISESIINTYMINEN
  Toreille, kauppoihin ja tapahtumiin kannattaa mennä yhdessä, joukkovoimalla. Ja jos jollekulle tulee este olla mukana, niin kumppani on naapurinsakin tuotteen asiantuntija, pälättää sen puolesta ja myy sitä.

  SUUNNITELMALLISUUS
  Eihän näitä juttuja hetkessä pullauteta. Tuskin meneillään olevaa satokautta pystytään mitenkään konkreettisesti hyödyntämään, mutta ehkä seuraavaa, kesää 2016. Valmistautuminen edellyttää monta palaveria toimjoiden itsensä ja maakunnan eri asiantuntijoiden kanssa.

  Tällä kertaa ei tullut muuta mieleen. Olen pahoillani jos hyppäsin Takojan tontille ja ryhdyin saarnaamaan. Mutta ei kai se mitään haittaa. Kyllähän maailmaan puhetta mahtuu – ja teoille olisi vielä enemmän tilaa.

 5. Joo… kiitos vaan nimeni esiin tuomisesta mutta älkääs nyt innostuko, ei ole minun osaamisaluettani 🙂

  Mm. Joensuusta käsin toimii ystäväni Riitta Nygrenin pyörittämä osuuskunnallinen verkkokauppa http://www.hyvantekija.fi/

  Pohjois-Karjalasta löytyy muutamia muitakin…ja onhan Värtsilän Pitäjäyhdistykselläkin oma verkkokauppa olemassa, sinne vaan halukkaat tuotteita myyntiin!

 6. Voisiko joku neuvoa, miten tuollaista verkkokauppaa käytetään? Miten sinne laitetaan tarjonta? Miten voi tilata? Miten tuotteen saa kassiinsa? Mihin maksetaan ja millä tavalla? Jne?

 7. Tilannetietoa marja-asiakkaille.
  Nyt voi myös saada luomumansikoita itsepoimintana klo 9.00-18.00 välisenä aikana kun marjoja riittää kyseisellä kasvulohkolla.
  Tiedustelut Luomutila Esko Nylander Värtsiläntie 509 p. 0405414348

 8. Hyvä Esko! Tämä on verkkokauppaa.

 9. Paitsi että kaupallinen toiminta lienee näillä palstoilla kielletty.

 10. Mikä nyt sitten tulkitaan kaupalliseksi toiminnaksi?
  (Onhan täällä ollut tarjolla mm. mukeja, paitoja, kirjoja ja yleisötilaisuuksia)

 11. Verkko kuin verkko, kauppa kuin kauppa.

  Ylen jutussa kerrotaan: 70-vuotias viljelijä Teuvo Virtanen myy porkkanoita Facebookissa – saa jo lähes puolet tilauksista netin kautta.

  Eikun facebookkiin kontakteja ja kauppoja hieromaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *