Piispa muistelee lapsuuttaan

Marjareissusta hevosen hakuun/
Lämminhenkisiä tarinoita

Matti Sihvonen: Marjareissu, Kertomuksia muistelun tueksi, Kirjapaja 2015

Emerituspiispa Matti Sihvonen eli niitä aikoja, joista nykyaikuisilla ja – lapsilla on vain hataria mielikuvia.
Sihvosen muistelukset koskettelevat arkisia asioita lapsen näkökulmasta ja ne voivat avata esim. vanhustyössä vaikka millaisia muisteluita. Yleensä ottaen vanhuksia kuunnellaan liian vähän. Hoitajilla on kiire ja sukupolvien kuilu on melkoinen. Lapset istuvat nykyään mieluusti television tai tietokoneen ääressä fantasiamaailmoissa.

Itselleni kirjan kertomukset avasivat monia muistoja, kuten hevosten hakemisen metsälaitumelta, marja- ja kalareissut, lehmien hoidon ja lypsämisen, pyhäkoulun, jne jne…

Matti Sihvonen ( s. 1932) väitteli tohtoriksi vuonna 1980. Sihvosen ura jatkui piispana Kuopion hiippakunnassa. Myös kirjallista tuotantoa on kertynyt kymmenlukuinen määrä.

Itse olen tehnyt kirjan Kuules kun kerron, jossa muistelen myös lapsuuden kokemuksia. Oma tapani oli lisätä jännitteitä mukaan. On tietysti selvää, että lapsille osittain suunnatussa kirjassa on pysyteltävä lämmön ja positiivisuuden aaltopituudella, vaikka sota-ajan jälkeen lasten elämässä oli myös varjopuolia. Jälleenrakentamisen kausi ei ollut helppoa kenellekään.

Sihvonen pyrkii myös suuntaamaan kirjansa vanhustyöhön ja lasten ja vammaisten keskuudessa toimiville. Siksipä jokaisen jutunpätkän jälkeen on vinkkejä aiheen käsittelemiseen ja vaikkapa saduttamiseen tai muisteluun. Vanhusten elämänviisaus on voimavara, jota ei olisi syytä unohtaa nykyaikana. Sihvosen kieli on selkeää ja esitystapa jopa lähellä selkolukuista: ” Mummo istui keinutuolissa ja Kaisa-täti omassa tuolissaan lähellä pöytää. Toivotin hyvää palmusunnuntaita ja menin mummon luokse. Kosketin häntä muutaman kerran vitsallani olkapäähän ja samalla luin virpomaloruni. Annoin sitten vitsan mummolle.”…

Jouko Varonen

1 comment for “Piispa muistelee lapsuuttaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *