Ottelu

otteluKeväinen aurinko paistoi. Peipponen suorastaan kiljui rinnan riemuaan koivun oksalla. Lintujen pesäpöntöt piti puhdistaa. Harava vaati päästä rapsuttamaan pälvipaikkoja. Mielellään sen vaatimukseen suostui. Paljon olikin tuuli karistellut oksia ja muuta roskaa pihamaalle. Kasa kasvoi puuhastelun edetessä kirkkaassa kevätsäässä.

Piti käydä välillä sisällä. Yks’ kaks’ hämärä pimeys täytti tuvan. Käsi hamuili vaistomaisesti sähkönappulaa. Turhaan. Sähköt oli katkenneet. Kohta piippasi puhelin viestin merkiksi. Sähkölaitoksellakin olivat huomanneet vian. Katse ulos ikkunasta puhui sen puolesta, että puu oli kaatunut linjoille.

ottelu2Suuret lumiriekaleet lensivät vaakasuorassa paksuna massana. Pihasaunan seinää ei juurikaan erottanut. Mustarastas juoksi jalkapatikassa aitan alle. Sinnekö lie pujahtanut myös lurittaja-peippo? Jos pihaoravamme olisi nyt männyn latvassa, se saisi pitää kynsin hampain kiinni puusta. Semmoista kiikkukyytiä petäjä antoi! Pelkäsin myös roskakasani puolesta. Se varmaan ottaisi jalat alleen. Vilkaisu toisesta ikkunasta kuistille, jossa odotti idän ihme, lentävä matto. Se pyrki kuistin pöydän alle piiloon.

Tuli mieleen vanha tarina auringosta ja myrskytuulesta. Ne löivät vetoa siitä, kumpi saisi nopeammin riisuttua tiellä kulkevalta mummolta turkin. Ensin yritti tuuli repiä vaatetta kaikin voimin. Mutta mitä enemmän tuuli kiskoi, sen tiukemmin mummo kietoutui turkkiinsa. Sitten oli auringon vuoro. Eipä sen tarvinnutkaan kauaa lämmittää, kun mummo kuumuuden pakottamana riisui turkkinsa. Lempeä aurinko oli voittanut ottelun.
Aurinko voitti nytkin sulattaen nopeasti myrskytuulen viskoman valkean peitteen. Se heitteli ilkamoiden säteitään avannon laineille aivan kuin olisi nauranut tuulen turhille puhalluksille.

Teksti ja kuvat: Irene Peuhkurinen

2 comments for “Ottelu

  1. No johan on ollut myräkkä! Ja kuinka
    lennokkaasti kuvattu.

    Irenen mainitseman tarinan opetus lienee,
    että lempeydellä pääsee pidemmälle kuin voimalla
    – ainakin saduissa.

  2. Kiva juttu ! Niitä lumiriekaleita lenteli muuten meilläkin tänä aamuna. Kevään tulo koki vähän takapakkia. Eiköhän se siitä iloksi muutu. Mustavarikset kraakkuvat tuossa Länsipuiston paljaissa lehmuksissa ja kinastelevat pesäpaikoista. Sitä vanhaa satua on joskus tullut dramatisoitua näytelmäksi kevätjuhlaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *