Uusi avioliittolaki

Kuva: eduskunta.fi

Eduskunta on äänestänyt 28.11.2014 sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta äänin 105-92. Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista on ensimmäinen kansalaisaloite, jolla on mahdollisuus edetä laiksi asti. Kansalaisaloitteeseen kerättiin allekirjoituksia  166 851 kpl.

Kyseessä oli lain toteutumisen kannalta ratkaisevin äänestys. Lakiesitys etenee seuraavaksi suureen valiokuntaan. Lakivaliokunta äänesti aiemmin lain hyväksymistä vastaan.  Laki etenee nyt lakivaliokunnan mietinnölle esitetyn vastalauseen pohjalta. Lain toinen käsittely salissa on  12. joulukuuta.

Lähde Yle uutiset

Eira Varonen

41 comments for “Uusi avioliittolaki

 1. Lisäsin Värtsiin jutun uudesta avioliittolaista. Keskustelu tuntuu olevan vilkasta. Kirjoitelkaa em. aiheeseen liittyvät asiat tämän otsikon alla.

 2. Mietteitä aiheesta…

  Jokainen ihminen on ns. Jumalan kuva ja Jumala hyväksyy ja rakastaa jokaista. Näin minulle on opettu. Jokainen meistä on erilainen, kahta samanlaista ei ole!

  Suomen lain edessä kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia.

  Myös arjessa yritämme olla tasa-arvoisia ja kunnioittaa lähimmäisiämme. Kohdella heitä kuten toivoisimme itseämme kohdeltavan.

  Mielestäni tämä uusi mahdollisesti voimaan tuleva laki ei ole keneltäkään pois!

  Kommentissaan Jussi R sekoitti puurot ja vellit pahasti, viitatessaan eläimiin sekaantumisesta. Kuvottavaa ja täysin asiatonta tekstiä tässä asiayhteydessä!

  Kyllä tässä avioliittolaissa on kysymys IHMISTEN välisistä asioista! Ovatpa heteroita, lesboja tai homoja!

  Kivien viskojia ja ahdasmielisiä riittää varmasti!

 3. Ihmisen biologinen tehtävä on siirtää ne geeninsä seuraavalle sukupolvelle. Se siirtäminen tapahtuu miehen ja naisen toimenpiteiden seurauksena. Kaikkialla maailmassa ja myöskin Suomessa on avioliitto ymmärretty miehen ja naisen väliseksi liitoksi. Vain tällä tavoin toteutuu ihmisen biologinen tehtävä jälkeläiselle turvallisella tavalla. Samaa sukupuolta olevien parisuhteessa ei biologinen tehtävä toteudu. Eikä käsitettä avioliitosta saa sotkea käsittämään kaiken maailman liitot mitä ihminen vain keksii tehdä. Toistan avioliiton käsite tulee pysyä vain ja ainoastaan miehen ja naisen välisenä liittona.

  Yllä viitattiin Raamatun kohtaan, jossa sanotaan ihmisen olevan Jumalan kuvan. Ihmiset pyrkivät väkisin turmelemaan sen Jumalankuvansa. Jumala kyllä rakastaa luomaansa ihmistä, mutta ei rakasta sitä, että ihminen tekee syntiä ja väittää vain toteuttavansa luojansa tahtoa.

 4. Samaa sukupuolta olevat eivät pysty lisääntymään keskenään.

 5. Jos tämä nimikkeistä ahistaa.. niin presidentin ehdottama pariliitto! Onko nimellä väliä? Sillai kai!

 6. Ko.laki tulee vaikuttamaan useaan dokumenttiin niin lakikirjaan, työehtosopimuksiin,raamattuun, sosiaalisiin etuisuksiin j.n.e tekstimuutoksina. Jo nyt on juristien hankala määritellä sana perhe. On minun ja sinun ensimmäisestä ja toisesta avioliitosta olevia lapsia ja meidän yhteisiä. Meillä Ritvan kanssa tosin ensimmäinen avioliitto. Pitänee maanantaina mennä psykiatrille,jotain vikaa meissä on. Lisäksi me nähdään asiat ”aikuisten” silmin. Jokainen tietää, miten raakoja lapset ovat toisilleen, jos kaveri on poikkeva. Tosin en minäkään ihan täydellinen ole. Minulta puuttuu paheet.

 7. Avioliittolakikirjoittelussa näkyy pelottava uhka: ”Kärpäsestä tehdään härkänen”. Jos vaalin tulos ratkeaa avioliittolaki-asialla, silloin unohtuu sen arviointi, millä vaalituloksella hoidetaan edessä olevat todella kipeät eduskunnalle tulevat tehtävät.

  Kannattaa tutustua puolueiden ohjelmiin niiden koko laajuudessa!!! Ettei solmita toimimattomaa poliittista ”avioliittoa”! Harkintaa! Mielenrauhaa!!! Sekin kannattaa selvittää, missä maissa on tasa-arvoinen avioliitto!

  Eiköhän muisteta, mitä kaikkea ja miksi ja millä yhäkin – vaikuttavalla seurauksella – muinoin tehtiin ristiretki Jerusalemiin. Valtiomahti katolisen kirkon avulla pani joukot marssimaan. Ja nyt riehuu kaikenkarvaisia joukkoja, nekin uskonnon nimikkeillä.

  En pelkää, että Suomessa aloitettaisiin aseita kalistella. Kirjoitan vain, että meneillään oleva poliittinen metodi on tuttu historiasta. Ei pidä sekoittaa valtiota ja kirkkoa, ei valtiota vastaan kirkko eikä kirkkoa vastaan valtio. Varokaa vallanhaluisia poliitikkoja ja kiihkouskoisia kansalaisia! Järki käteen, kun menette uurnille!

  Vaalimme, joilla tulevaisuutta hoitamaan valitaan edustajia, on – salainen ja suhteellinen. Tässä on demokratiamme hyvyys, mutta voi olla myös uhka.

 8. Maailma muuttuu.. naispappien vastustuskin laantunut.

  Kyllä se taitaa olla niin että kirkko ja uskonto ei puhtaita papereita saa missään maailmassa. Sotia, tappamista ja muuta pahaa uskonnollisten vakaumusten johdosta! Lupa tappaa toisia! Vakaumuksen ja uskon nimissä! Onneksi maailma muuttuu! Hän, Jumala hyväksyy meidät kaikki. Miksi emme hyväksy toisiamme? Onneksi valtio ja sen lait määräävät, ei kirkko yksin.

  LIITYKIRKKOON.fi

 9. Asiaa voidaan tarkastella siten, että nyt vähemmistöryhmän oikeudet paranevat. Ajatellaanpa pariskuntaa, joka on onnellinen, heillä on lapsia ja elämäniloa, terveyttäkin on riittänyt. Eräänä päivänä perheen äiti kouristaa, syyksi paljastuu sairaalassa kuolemaan johtava aivoverenvuoto. Nyt käsittääkseni aviopuolisoilla on oikeus saada tietoa lähiomaisestaan.

  Olisi pöyristyttävää syrjimistä, jos pariskunta olisi samaa sukupuolta eikä tällä perusteella tietoja sairastuneen voinnistaa luovutettaisi.

  Asioita on osattava ajatella laajemmin.

  Lakimuutos on tehty. Sen voi hyväksyä tai sitten ahdistua asiasta, jokainen päättää miten elämänsä viettää.

 10. Tämän uuden avioliittolain ajamisessa oli mielestäni
  samoja piirteitä kuin 60- luvun hippiliikkeessä tai
  70- ja 80- lukujen Taistolaisuudessa, jolloin nuoriso
  kokeili keskiluokkaisia ja konservatiivia arvoja todenteolla.
  Nythän osa silloisista Taistolaisista harmaantuu sharmantisti
  Erkki Tuomiojan tavoin.

  Nyt saavat lakinsa ja saavat häänsä kirkolla tai ilman,
  mutta mitään takeita avioliiton kestävyydestä ei tämäkään
  laki anna. Näihin sukupuolineutraaleihin perheisiin tietysti lapsia haluavat,vaikka ei ole omissa ”värkeissä” varaa niitä
  tehdä. Täytyy vain toivoa, että lapset saavat tytöiksi
  ja pojiksi kasvaa.

 11. Sali onkin ollut yllättävän täysi. Monesti hyvinkin tärkeiden äänestysten aikaan monilla on ollut tärkeämpää menoa tai sattunut sairastumisia. Nyt vain kaksi puuttui. Hyvä osoitus kuitenkin siitä, että kansalaisaloitekin voi edetä näin pitkälle, vaikka itse en pidä tätä aihetta kovin arvokkaana. Luulenkin, että moni ”jaa/ei” nappia painaessaan on enemmänkin ajanut vain omaa etuaan eli miten minä tai puolueeni saan seuraavissa vaaleissa eniten ääniä.

 12. Tänään olosuhteiden pakosta menin lyhyen matkan päähän Kontiolahden kirkkoon. Kirkko oli ääriään myöten täynnä. Arvioin, että noin neljäs osa oli alle 20-vuotiaita! Kysymys ei ollut siitä, että nuorten määrää olisi nostanut ”pakkokäynnit” eli rippikoululaisten jono hakemassa korttiinsa merkintää. Sellaisista ei minulle tänään tullut yhtään havaintoa. Nuorten osuus ehtoollisella kävijöiden jonossa oli silmiinpistävän suuri. Heidän iloiset ilmeensä olivat tarttuvia. Ei tarvitse oikoa, että oli pinnallista. Silmäsilini ovat kunnossa.

  Messua ei toimittanut vain pappi muutaman avustajan kanssa ja kanttori, vaan todella lukuisa joukko penkeissä ja parvella istuvia erilaisissa tehtävissä. Heistäkin iso määrä oli nuoria.
  Näin, että piispa Yrjö Sariolan korostama oppi onnistuu,ja sen vaikutus on merkittävä eli messun liturgi on seurakunta.

  Kontiolahti olisi hyvä paikka käydä oppimassa, miten messua voidaan viettää, niin että voi kokea juhlan.

  Kotiin palattuani selvitin, miten helppoa tässä yhteiskunnasa on erota kirkosta. Mutta siihen liittyminen/paluu on monimutkaisempi asia. Miksi? Byrokratian vuoksi! Liiallisen/tarpeettoman brokratian vastustaminen seuraavissa vaaleissa voisikin olla relevantti teema.

  Tutkin sitäkin, miten lainsäädäntö on suhtautunut aiemmin homoseksuaalisuueen. Se poistettiin RIKOSLAISTA v. 1971 (!!!) ja tautiluokituksesta v. 1981 (!!!!!!!. Syrjintää kieltävien listaan seksuaalinen suuntautuneisuus lisättiin v. 1995, siis 19 vuotta sitten (!!!!). – Aika tuoretta historiaa siis. Monessa maassa näitä lainmuutoksia ei ole vieläkään tehty. Tämä on hyvä muistaa mm. silloin, kun käy tankkaamassa naapurimaassa.

 13. Olen käynyt Kontiolahden kirkossa aika usein. Tosin kutsuttuna, tai muun eri tapausten yhteydessä. Huomioni oli aina sama, Kuin Erkin tuntemuksessa.
  Siellä ei tarvinnut koko aikaa olla allapäin, pääpolviin asti kumartuneena. Vaan siellä oli ohjelmaa jota monesti meikää nuorempi sukupolvi esitti soitoin ja esityksin todella asiaan tempaavaa ohjelmaa.
  Sekin oli mieleenpainuva, että pojan pojan ripin jälkeen Isoset ja ohjaajat kävivät vielä kotikierroksella tervehtimässä kotijuhlijoita.

 14. Maija- Liisalle: Ei ole tärkeätä, että kasvaa tytöksi tai pojaksi. Niitä kun on niitä intersukupuoliakin. Tärkeätä on, että jokainen saa kasvaa sellaiseksi kuin on syntynyt ja saa kanssaihmisiltään ihmisarvoisen kohtelun,saa käyttää kykyjään ja tehdä elämästään niin onnellisen kuin se ylipäätään kenellekään on mahdollista.

 15. Ei ollut tarkoitukseni kenenkään ihmisarvoa asettaa
  kyseenalaiseksi, vaan kommenttini jäi epätarkaksi.
  Tarkoitin sitä, että jos luonto on alunalkaen tarkoittanut
  lapsen tytöksi tai pojaksi, hän saisi siihen kasvamiseensa
  kaiken tuen myös sukupuolineutraaleissa perheissä.

  Miten minusta on eri lehtiartikkeleita lukiessani alkanut
  tuntua, että tästä sukupuolineutraalista avioitumisesta
  on alkanut tulla myös muoti- ilmiö? Olen lukenut artikkeleita
  siitä, kuinka lapselle ei hankita esimerkiksi punaisia
  tai sinisiä vaatteita, jotka leimaavat häntä ennalta arveltuun
  sukupuoleen. Kasvatetaan alunalkaen sukupuolettomuuteen.

  Nämä tuloksethan näemme sitten myöhemmin.

  En ota kantaa intersukupuoleen, koska en tiedä siitä
  juuri mitään.

 16. Huomaan viikonlopun reissuttuani ja nyt arkeen palattuani, että tämä käynnistämäni keskustelu on jo siirretty peräti uudelle palstalle.
  Mikäpäs siinä, näinhän tämä lie selkeämpi. Muutama ajatus on noussut kommentteja lueskellessa mieleen.
  Ensinnäkin kaksi asiaa: En aio ryhtyä kiistelemään kenenkään kanssa ja saamastani arvostelusta huolimatta seison edelleen sataprosenttisesti perjantaisen kommenttini (viikon 48 puheenaiheet) takana.

  Joku luetun ymmärtämisen ongelma näyttää jälleen vaikeuttavan keskustelua. En ole sanallakaan rinnastanut eläimiin sekaantujia ja homoja keskenään. En edes usko näiden mainittujen mielihalujen yhdistyvän samassa persoonassa. Totuus vain kaikesta huolimatta on, että ensiksi mainittua tahoakin yhteiskunnassa esiintyy ja voihan se päivä tulla, että siihenkin ryhdytään lakialoitetta puuhaamaan. Minustakin se on erittäin kuvottavaa.

  En ole tuomitsemassa ketään homoseksuaalista ihmisyksilöä. Eihän minulla ole siihen edes mitään oikeutta. Asiantuntemukseni ei riitä arvioimaan, voiko homous olla syntymälahjana saatu eli ns. ”geeneissä”; mahdotonta se ei liene. Väitetään, että Jumala on luonut homot. Tämä pitää ehdottomasti paikkansa. Hän on luonut myös varkaat, murhamiehet, rattijuopot ja lasten hyväksikäyttäjät. Edelleen Hän on luonut opettajat, papit, tehdastyöläiset ja kauppiaat. Hänen tekoaan ovat myös Värtsin lukijat ja kirjoittajat, jokainen meistä. Hän rakastaa jokaista ihmistä, mutta Hän VIHAA meissä jokaisessa ihmisessä asuvaa syntiä, ominaisuutta joka kumpuaa epäuskosta ja tottelemattomuudesta Hänen tahtoansa kohtaan. Pyhän Raamatun Sanan mukaan mm. homoseksuaalisten halujen ja himojen toteuttaminen on yksiselitteisesti synti eikä se siitä muuksi muutu, vaikka siitä etsitään ja jopa löydetään kuinkin mieleisiä ja inhimillisiä ulottuvuuksia. On pöyristyttävää, että tällainen irstailu saa lainsuojan!
  Sanotaan, että kirkko kestää kaikki myrskyt. On totta, että maailmanlaajuista Raamatullista Kristuksen kirkkoa eli seurakuntaa ei mikään ihmismahti kaada, mutta esim. Suomen ev. lut. kirkosta en menisi kyllä ollenkaan takuuseen. Kirkossamme näprätään paljolti jonninjoutavien asioiden kuten nytkin tämän homolain kiemuroiden kanssa sen sijaan, että ihmispoloille saarnattaisiin synti synniksi ja armo armoksi ja nimenomaan vielä tässä järjestyksessä. Ei Raamattua tarvitse eikä saa kenenkään korvasyyhyyn selittää!
  Kirkosta on erottu vuosien varrella syystä jos toisesta, jopa jonkinlaista joukkopakoa (13 000) on ollut viime päivinä havaittavissa. Itse en suunnittele (vielä) irtautumista, koska mielestäni voin parhaiten vaikuttaa olemalla jäsen; näen siis kaikesta huolimatta pientä toivoa. Kynnykseksi voi tietysti muodostua minullekin ja monelle muulle viimeistään se, kun kirkko alkaa vihkimään näitä homoja!

 17. Aivan, eli Jumalako loi homon ja sitten vihaa niitä. Ihan fiksu homma. Eikö se Jussikin ole helpompi lopettaa se raamatun lukeminen, niin ei tarvitse vihata ketään. Keitä vaikka kahvit ja opiskele kosmologiaa, saat enemmän informaatiota maailmansynnystä.

 18. Onko kysymys homofobiasta? Joukossa varmasti sellaisiakin, jotka eivät tunne henk.kohtaisesti yhtään homoseksuaalisesti suuntautunutta ihmistä. Mitä ne bi seksuaalit on.? Hui!

 19. Jussi kirjoittaa suoraan ja terävästi ja sellainen osuu maaliinsa. Osuva sana synnyttää vastareaktion joko myönteisen tai kielteisen. Jussilla on oikeus omaan mielipiteeseensä ja niihin perusteluihin joita hän esittää. Eikä hän mielipiteissään mielistele tai nuoleskele ketään ihmistä. Näyttää siltä, että totuuden puhujat ovat kohta vaikeuksissa tämän maailman ihmisten kanssa.

  Pere ja oho tiedätte varmaan sen, että Jumalarakastaa myöskin teitä kumpaakin ja aivan sellaisena kuin tähäm maailmaan synnyitte. Mutta otatteko vastaan Jumalan rakkauden se on teidän valittavissa.

 20. Kalevi nyt pitää olla tarkkana. Mielipide ei tarkoita totuutta, se tarkoittaa mielipidettä. Jumala tunnutaan vedettävän tiiviisti keskusteluun(miten se liittyy lakimuutokseen?). Jumalalla perustellaan kaikki. Se on helppoa, ei tarvitse ajatella mitään. ”Maailma syntyi strutsin munasta” tai ”pyhä henki liihoitteli aavikon yllä”. ”Jumala loi maaliman”

  Montako todellista havaintoa tästä on olemassa, kun pyhä henki liihoitteli aavikon yllä? Aivan, ei yhtäkään. Mutta tottahan sen täytyy olla.
  Raamatun perustelut ovat sen kirjoittamien IHMISTEN mielipiteitä, joita ei kyetty todistamaan silloin, eikä nyt.

  Nyt tällä samalla kirjalla taistellaan avioliittolakia vastaan, siitä vaan, oikeus on, mutta perustelu on ohut. Oikeastaan perustelu on yhtä olematon, kuin ”aavikolla liihoitteleva henki”.

  Avioliittolaki on joka tapauksessa päätetty, se voi synnyttää reaktion kielteisen tai myönteisen. Kun yksi sukupolvi saatetaan haudan lepoon, vastustajia lienee vähemmän. Silloin tilalla ovat uudet ongelmat.

  Avioliittolaista valittamista voisi verrata säätilasta valittamiseen. Muuttuuko sää, jos siitä valittaa? Ei. Kannataako siitä valittaa tai pahoittaa mieltänsä. Jätän sen teidän valittavaksenne.

 21. Kiitos Jussi Raerinne! Juuri samoin olen itse ajatellut – paitsi että en aikonut osallistua keskusteluun. Harkinnassa on, mihin kirkkoon jatkossa tulen kuulumaan.

 22. Mieluummin olen yksin oikeassa kuin joukon mukana haihattelemassa.

  Me emme Peren kanssa puhu samaa kieltä emmekä ymmärrä toisiamme. Kantamme olemme lukinneet tässä asiassa siten, ettei mitään hedelmällistä keskustelua voi syntyä.

 23. Kuulun näihin lakimuutoksen vastustajiin. Olen itsekin kahden vaiheilla, kannattaako kirkon jäsen enää olla. Toisaalta eroaminenkaan ei taida asiaa parantaa. Onhan eduskunnassakin hallitus ja oppositio. Nyt kun väkeä on taas lähtenyt ”takavasemmalle” ja verorahat kirkolla hupenee luulisi ihmisten heräävän. 1800-luvulla suomalaisia meni lähetystyöhön Afrikkaan. Minusta tuntuu että nykyisin olisi syytä jonkun tulla tekemään tätä lähetystyötä tänne meidän pimeään pohjolaan. Lakiahan ei ole vielä saanut lainvoimaa, vuodessakin voi tapahtua käänne parempaan. Ainakin näin toivon. Tasa-arvoa voi olla myös toisen mielipiteen hyväksyminen, siihen ei lakimuutosta tarvita!

 24. Tuttua hokemaa ”kaikkihan niin tekevät”, käytetään paljon sellaisen tekemisen puolusteluun, jota ei saisi tehdä. Esimerkiksi yrittää kiertää veroja jos mahdollista; ajella ylinopeutta peltipoliisien välillä jne.. Mutta ei se että ”kaikkihan niin tekevät” ette asiaa oikeutetuksi.

  Se kummenpia aasinsiltoja rakentamatta totean, että Värtsin väen iso valiokunta on todennut saman kuin eduskuntakin, uudesta avioliittolaista on ainakin kaksi eri kantaa; puolesta ja vastaan. Nyt kun se on saatu selville niin ehdotan, että palataan päiväjärjestykseen.

 25. Piti olla Mutta ei se, että ”kaikkihan niin tekevät” tee asiaa oikeutetuksi. Pahoittelen kömpelöä kirjoitustani.

 26. Alpoaatos olen samaa mieltä kanssasi, eiköhän olisi jo aika palata päiväjärjestykseen. Tätäkin on vatuloitu monelta kantilta, kuin Kaustajärvi tienviitta asiaa.
  Kyllä aika tekee tehtävänssä näissäkin asioissa.
  Asiallahan on yleensä monta mieltä, kuin on miesta tahi naista.
  Minun mielestä kaikki ihmiset ovat luojan luomia,
  ovatko he lesboja taikka homoja.
  Ei yksikään ihminen syntyessään tiedä minkälaiseksi
  syntyy tähän maailmaan.

 27. Tuosta olen samaa mieltä, seurataan tilanteen kehittymistä.

  Kaleville vinkkinä, että toteamus ”minä olen oikeassa” vie maton jalkojen alta, ja on perusteena hyvän vitsin tasoinen. Sekään ei ole kiellettyä.

  Antaa pölyn laskeutua, ehkäpä hetkellinen ”ravistelu” on joskus tärkeämpi kuin loputon myötäily tai loputon kädenvääntö.

 28. Osa ns. nykypäivän homoista ja lesboista on syntynyt ja kasvanut nykyisen sukupolven toimesta! Aikajana tälle on toki ”määrittelemättömän” pitkä.

  Näiden lasten vanhemmat (heterot) ovat rakastaneet varmasti lapsiaan hyvin ja aidosti, ei kieroutuneesti! Lopputulos ei ole kiinni pelkästään ns. kasvuolosuheista tai siitä onko ns. ”normaali” heteroparisuhteessa elävä perhe, isä ja äiti.

  Muistakaa kirjoittajat myös, että Värtsiäkin lukee nuorempi sukupolvi. Minkä asenteen jatkatte heille, tuleville jälkipolville, tällä rajoittuneisuudellanne! Ehkä tietämättänne.. Sanonta: ”omena ei kauas puusta putoa” koskee myös asenteita ja arvoja.

  Mitenkähän olisi tilanne vastustajien.. (jotka täällä kirjoittavat paatoksella raamattuun ja uskontoon vedoten) jos omasta lapsesta, tai lapsenlapsesta tulisikin homo?

  Vai onko hän edelleenkin kaapissa piilossa… sinua, vanhoillista sukulaista joka ei hyväksy häntä!?

  Vuonna kivi ja kirves noidat poltettiin roviolla..! Oliko noitia silloin? Ei! Ihmisiä leimattiin ja tapettiin!

  Pitäisikö homot tyyliin ”lopettaa saunan takana”? vaikka homo olisi oma lapsi, lapsenlapsi, tai lapsenlapsenlapsi!? Jos teillä ei ole omakohtaista kokemusa tästä vähemmistöstä, suosittelisin pitämään suut supussa, lukemaan raamattua ja sieltä välittyvää rakastamisen ja hyväksymisen hyvää näkemystä!

  Siinä mietittävää ja pohdittavaa vanhoillisille NYKYPÄIVÄÄN! Ehkä te olette syyllisiä ns. rodunjalostukseen omalla toiminnallanne, siittäessänne ja synnyttäessänne HOMOJA!

 29. Laitan tähän linkit mistä kukin voi jos aihe kiinnostaa
  muodostaa oman mielipiteensä. Ensinnäkin keiltä kaikilta valtioneuvosto ja valiokunnat ovat pyytäneet lausuntoja ko.kansalaisaloitteeseen: http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/vkx3000.sh?TUNNISTE=M+10/2013
  ja mitä asioita kuluu kirkolliskokouksen asioihin:
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Kirkolliskokous
  Mielestäni pienemmällä porulla olisi päästy jos olisi lausunto pyydetty evl.lut kirkolliskokoukselta ennen suureen saliin viemistä, olisi ainakin mennyt lain mukaisessa järjestyksessä.

 30. En edelleenkään ryhdy kiistelemään asiasta, mutta mielestäni etenkin kasvottomat Värtsin kommentaattorit sotkevat käsitteitä ja asioita ehkä osin tarkoitushakuisestikin keskenään.
  Lienee mahdollista, että ihminen on tahtomattaan homo. Edelleen lienee mahdollista, että ihminen on tahtomattaan esim. kleptomaani tai pyromaani tai jollakin muulla lailla poikkeava. Mitään konkreettista ongelmaa tästä ei välttämättä synny niin kauan, kun nämä mainitut sairaalloiset mielihalut eivät johda käytännön tekoihin.

  Mitä hätää Suomessa on ollut homoilla? He ovat vapaasti saaneet lainsäädäntöön nähden harjoittaa viettiensä mukaista elämää aivan kuten heterotkin; avosuhteita on muodostunut. Tämän mahdollisuuden pitäisi sinällään riittää; miksi tarvitaan erillinen lainsuoja rekisteröitymisen tai avioliiton muodossa?

  Mitä Raamattuun tulee, sitä emme voi lukea ja tulkita valikoiden sen mukaan, mikä itseämme miellyttää. Sen sisältämä totuus eli Jumalan Pyhä Sana ei riipu meidän mielipiteistämme, tuntui sitten miltä tuntui. Kymmentä käskyä ei ole kumottu; kylläkin valitettavasti poljettu ja jopa hyljätty. Jumala on antanut kaikki nämä ohjeet elämän suojelemista varten; niiden rikkomisella aiheutamme aina itsellemme ja läheisillemme vahinkoa tavalla tai toisella, ennemmin tai myöhemmin.
  Käymäämme keskusteluun liittyen ymmärrän asian yksinkertaisesti niin, että kuudennen käskyn ”Älä tee aviorikosta” tai minulle mieleisemmän kolmekasikäännöksen mukaan ”Älä tee huorin” mukaan ainoa hyväksyttävä ihmisten seksuaalisuhde on miehen ja naisen välinen avioliitto!

 31. Oho 3.12.2014, 0:30. Kirjoituksesi osui minun ajatusmaailmani kanssa aivan kohdalleen.
  Olisin valmis allekirjoittamaan sinun näkemyksesi
  näissä asioissa. Pieniä ”sinisilmäisiä”, viattomia lapsia ei pidä sotkea tähän homo- ja lesbo- keskusteluun, kuten sinä et ole sotkenutkaan. KIITOS.
  Kyllähän se on vanhemmille aikamoinen yllätys, kun nuori ilmoittaa suuntautumisensa samaan sukupuoleen.
  Itselläni ei ole kokemusta tästä asiasta, mutta tuttavapiirissä on.
  On näitä homoja ja lesboja ollut ennenkin, mutta
  eivät ole uskaltaneet tulla komeroistaan ulos.
  ”Että sillai kai”! sanoi liitto-orava Salme Pasi.

 32. Kun nyt kirkosta on eronnut paljon ihmisiä
  tämän asian vuoksi, niin erän tietolähteen
  mukaan Kokoomus puolueesta on eronnut maanantaina
  10.000 jäsentä, koska pääministeri Stubb on tämän
  kansalaisaloitteen ensimmäinen allekirjoittaja.

 33. Olli-Pekan antamat tiedot kertovat kattavasti,että kansalaisaloitteet otetaan tosissaan huomioon Suomen lainsäädätyössä. Senvuoksi – jos syntynyt päätös ei jotakuta kansalaista miellytä – on poikkeavaa mielipidettä syytä laajasti ja syvällisesti tutkia. Aineistoa on senkin lisäksi, mitä lausuntojen antajat ovat esittäneet.

  Erityisesti Raamatun arvovaltaa on selvitettävä. Kyllä ne ovat ihan oikeita kristittyjä nekin jotka ovat tutkineet Raamattua tieteitä apukeinoinaan käyttäen.Ja niitä on monia. Myös Luther on hyvä esimerkki suhteesta Raamattuun. Hän mm. nimitti Jaakobin kirjettä ”olkikirjeeksi”, koska siinä ei kirjoitettu kyllin selkeästi uskon vanhurkaudesta. Uuden testamentin kaanonista päätettäessä Ilmestyskirjan mukaan ottamisesta ei oltu yksimielisiä. Kuitenkin se mukaan pääsi. Jeesuksen opetuksista paljastuu selkeästi, etteivät kaikki Vanhan testamentin tekstit toimineet uudessa liitossa. Hän ainakin antoi moneen kohtaan uuden sisällön.

  Lainsäätämisen historiasta muutama tosiasia: Homoseksualismi poistettiin Suomen rikoslaista vasta v. 1971. Tautiluettelosta se poistettiin v. 1991. Sukupuolinen syrjintä kiellettiin v. 1995, EU:ssa v. 1997).

  Historian lukeminen varoittaa esimerkein seuraamuksista, mitä voi tapahtua, kun uskonto (kristinuskokin/kirkko) voi aiheuttaa, kun se sekoitetaan puoluepolitiikkaan ja valtion päätöksentekoon. Hirvittävä esimerkki on ristiretket Jerusalemiin.

  Pari esimerkkiä näin talvisodan alkamisen merkkivuonna – pappien – erilaisesta suhtautumisesta sotaan. Löytyy pappeja, jotka saarnasivat ryssävihaa. On myös eräs sotilaspappi, joka vastoin armeijan ohjeistuksia junaili pohojalaaset liikkeelle vaatimaan kaatuneiden kotiseuduilleen kuljettamista. – Nytkin on kahdenlaista papiston suhtautumista valtion lainsäätämisen yhteen välivaiheeseen.

  Olen avoin sille, mitä tulee tapahtumaan. Avioliitto on yhteiskunnallinen instituutio. Miten siihen kristittynä suhtaudun, aviorikkojanakin, en haluaisi avioliittoa tarkastella vain sängyn viereltä. Missään nimessä homous (jonka yksi osa-alue on lesbous) ei kuulu – syntilistalle. Se on joidenkin Jumalan luomien ihmisten seksuaalinen suuntautuminen. Jos joku nimittää tätä tietoa synniksi ja minua – tämän vuoksi – syntiseksi, hän rikkoo ”Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi” -käskyä vastaan.

  Raamatun arvovaltaan vetoaminen on hyväksyttävää. Mutta samalla on otettava huomioon sen syntyajan ja nykyajan välinen erittäin radikaali ero. Onneksi teologinen tutkimustieto auttaa Raamatun lukijaa. Vai miten muuten me harjoittaisimme lihan tuotantoa, metsästystä, kalastusta ja ruoan myyntiin valmistamista, jos… Luepa Kolmannen Mooseksen kirjan lukua 11. Ja heteroperheille kirjoitettua tekstiä luvusta 12. On aihetta kiittää teologiaa siitä, ettei enää nykyaikana tarvitse kritittynä noin menetellä.

  Arkkipiispa Kari Mäkisen mielipide on profeetallinen.

 34. En kehtaisi tästä enää kirjoittaa, mutta en vain voi olla vielä vaiti. Aiheeseen liittyvää ”ilosanomaa” olemme saaneet jälleen lukea mm. viikon 50 puheenaiheista. Värtsin toimitus on kuitenkin pyytänyt tasa-arvoista avioliittolakia sivuavat kommentit nimenomaan tämän otsikon alle.

  Ihmettelen tätä tohinaa yleensäkin, mutta erityisesti edelleen ihmettelen asian puolesta liputtavien piispojen ja pappien ajatuksenkulkua. Päätös on eduskunnan demokraattisesti tekemä eikä sinällään teoriassa sido kirkkoa, mutta tällä(kin) liputtamisella/peukuttamisella tehdään kyllä valitettavasti tosi paljon hallaa kirkolle ja sen paikallisseurakunnille. Konservatiivit vai liberaalitko esim. maalaavat Värtsilän kirkon; kannattaisi ehkä ainakin näin herkässä tilanteessa välttää tällaista – näin uskallan sanoa – jopa harhaoppista tulkintaa?!
  Kirkkohan tulee ilman muuta vääjäämättömästi ei pelkästään siunaamaan vaan myös vihkimään homoparitkin ennemmin tai myöhemmin; selkärankaisinkaan piispa – niin oikeassa kuin onkin – ei voi tätä(kään) maallistumista estää. Jos esim. mainitun Värtsilän kirkon alttarille astelee jonakin päivänä homopari vihille, niin se ei sitten todennäköisesti ole enää minun kirkkoni; tapahtukoon sille aivan mitä tahansa!

  En edelleenkään ryhdy kiistelemään, mutta mielestäni en ole lukutaidoton enkä omista väärennettyä Raamattua. Kyllä esim. UT:n Roomalaiskirjeen teksti on niin selkokielistä, kuin vain voi olla; katsokaa itse niin näette.
  Room. 1:18 ja 24-28
  Room. 12:2
  1.Kor. 6:18-20

  Toisaalta, vapauttava sana löytyy koko Raamatun ja Ilmestyskirjan viimeisestä luvusta:
  ”Vääryyden tekijä tehköön edelleen vääryyttä, ja joka on saastainen, saastukoon edelleen, ja joka on vanhurskas, tehköön edelleen vanhurskautta, ja joka on pyhä, pyhittyköön edelleen.” (Ilm.22:11) Eihän valinta vain liene jo tehty – kenelle tuomioksi, kenelle pelastukseksi?!

  Edellisen kommentin loppupuolella pohdiskellaan myös ihmisen oikeutta esim. eläinten tappamiseen ja hyödyntämiseen; aivan vesiselvä ohjeistushan siihenkin löytyy Genesiksen 9. luvun alusta: ”Ja peljätkööt ja vaviskoot teitä kaikki eläimet….Kaikki, mikä liikkuu ja elää, olkoon teille ravinnoksi….”

  Hyvää yötä sekä homoille että heteroille!

 35. Tämä virsi otettiin virsikirjaan vuonna 1938 ja otettiin sieltä pois 1986, miksihän? Oisko tässä Jussi tälle päivälle jotain sanottavaa? Toivon kuitenkin, ettei Värtsilän kirkkoa sitten kun se maalataan , kuitenkaan maalata sateenkaaren väreillä.

  1. Jo vääryys vallan saapi
  se huutaa taivaaseen,
  se turmaa ennustaapi
  vie kansat kurjuuteen.
  Ken Herran oikeutta
  nyt täällä julistaa,
  ja ken vanhurskautta
  nyt tahtois puolustaa?

  2. Nyt viekas vilppi täällä
  on noussut kunniaan,
  on valhe vallan päällä
  ja vääryys voimissaan.
  Ei kuulla kurjan ääntä
  ja köyhää sorretaan,
  ja lainkin rikkaat vääntää
  vääryyttä puoltamaan.

  3. Kas, köyhän leivän syövät
  nuo jumalattomat.
  He viatonta lyövät
  ja häntä vainoovat.
  He kurjaa ahdistaapi
  kuin käärme kiukussa,
  korvansa tukkeaapi
  tuon raukan huudoilta.

  4. He armotonna veivät
  osuudet orpojen.
  He söivät lesken leivät,
  on Herra nähnyt sen.
  Hän vanhurskaasti kostaa
  vääryydentekijät,
  rankaisee ansiosta
  nuo viekkaat ryöstäjät.

  5. Vaan voitonpäivän kerran
  vaivaiset näkevät,
  vanhurskaus kun Herran
  lyö väärät, väkevät.
  Oi Herra, voimas näytä,
  kansaasi armahda
  ja hurskaan pyynnöt täytä
  ja päästä vaivasta.

 36. Onpa täällä tuomiopäivän meininki valloillaan!
  Kumma on ellei kirkko tällä menolla hajoaa tuhannen päreiksi.

 37. Ks. Viikon puheenaiheet 50, 12.12.2014 15:35.

  Uusi avioliittolaki on nyt sovelluksia vailla. Voimaan se astuu maaliskuussa v. 2017. Nyt jäitä hattuun!

  Kirkko valmistautuu omalla sarallaan. Sillä on asiantuntemusta, myös Raamattu-tietoa. – ”Papin aamen” on edelleen olemassa ja tulee jatkossakin olemaan. Onko se laillistamisen singnaali vai siunauksen vakuutus, siitä ei ole enää epäselvyyttä.

  Kirkon ja valtion suhdetta on varjeltava sekoittamasta niitä, niinkuin historian aikana on valitettavan usein tapahtunut.

  Mies ja nainen / nainen ja mies voivat nyt ja tulevaisuudessa – ihan taatusti – solmia rakkaussuhteen. Lapsiakin voi syntyä. Jumalan tahto tapahtuu.

  Lopetetaan nyt rähinä ja synnittely. Synnintekoa on kyllä ihan riittävästi myös miehen ja naisen välisissä suhteissa, eikä vain seksin puolella.

  Keskitytään nyt siihen, miten Suomen talous saadaan tasapainoon, tuloerot pienenemään, byrokratian verkkoa purettua jne…

  Ja muistakaa, ettei Värtsilän kirkon ulkomaalausta vitkutella. Siinä kun on kysymys – ei vain kulttirakennuksesta vaan myös – kulttuuridokumentista. Värtsilän tyhjentäminen on saatava pysäytettyä. Maalia seiniin ja tilaisuuksia sisälle!!!

 38. Vaan kirjoitti se Genesis mukavasti. Minulla on ollut niin syntinen olo aina näin Joulunaikaan Sianlihan syönnistä,oliko se Mooses joka kielsi Sianlihansyönnin,kun se on niin saastainen otus! Jussi hyvä kun kerroit.

 39. Edelleen on muistettava se, että kirkko ei ole sinällään (vielä) ottanut kantaa uuteen avioliittolakiin. Tämä asia kyllä hoitunee tietyn paineen alla kuitenkin varsin nopeasti ja seuraukset näkyvät.
  Leo Härkönen viittaa kommentissaan kirkon hajoamiseen; näinhän tulee tapahtumaan ja näin on jo tapahtumassa. Mm. uutisissa oli eilen tästä repeämisestä maininta ainakin teksti-TV:n puolella.
  Mielenkiintoinen seikka ja sielunvihollisen eli Saatanan perin pirullinen juoni on se, että tähän repeämiseen todetaan ilman muuta loppujen lopulta syylliseksi kirkon konservatiivit eli se taho, joka haluaa pitää kiinni Raamatun ehdottomasta auktoriteetista ylimpänä ohjeena. Sen sijaan liberaalisiipi, joka muokkaa kirkkoa ja sen tehtäväkuvaa/opetusta sokeiden paimenten johdattamana enemmän tai vähemmän Sanan vastaisesti, ei tule virallisesti saamaan minkäänlaista rikkurin leimaa. Evoluutioteoria, homoseksuaalisten suhteiden hyväksyminen ja jopa neitseestäsyntymisen kieltäminen ym. harhaopit saavat myönteisen statuksen. Tärkeintä on, että kirkossa on mukavaa; voi kuunnella vaikka ”Joulun Satua” sen sijaan että oikeasti pysähdyttäisiin tärkeimmän tosiasian edessä!

  Pentti Tikalle: En tiedä kuka olet, mutta toivotan Sinulle oikein kinkkuisaa Joulua. Syö, hyvä veli, kiitoksen kanssa ja aivan hyvällä omallatunnolla muistaen Vapahtajamme sanat: ”Ei ihmistä saastuta se, mikä menee suusta sisään vaan se, mikä tulee suusta ulos!”

 40. Jälleen huonosti nukutun yön jälkeen en jaksanut lähteä kirkkoon, vaan jäin radion ääreen. Jumalanpalvelus lähetettiin Korpilahdelta. Kuuntelin saarnaa kuin Jumalan sanaa. Ihmettelin, millä tiedolla, taidolla ja uskolla pastori tulkitsi evankeliumia.

  Avasin kiitollisin mielin Teologimatrikkelin ja tutkin pastorista sinne kirjoitettua tietoa. Siitä vain seuraavaa, mutta olennaista:

  Synt. v.1967. Yo 1986. Filosofian maisteri Oulun yliopistosta v. 1995. Teologian maisteri Joensuun yliopistosta v. 2004. Pappisvihkimys
  Lapualla v. 2004. – Kirkkojen Maailmanneuvoston ja helluntailiikkeen yhteisen neuvottelukunnan jäsen v. 2009 -.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *