40 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 34

 1. Nyt ne helteet sitten loppui,on käytävä termaria kääntämään
  vastapäivään.
  Sanat loppu nuottia jäikin,sano mummo kun kirkossa virttä veisas.

 2. Toista oli Urkin aikaan..
  Silloin korkean tason johtajat osasivat kalastaa, hiihtää ja saunoa oikein viimesen päälle. Monen vaikeankin päätöksen tiellä olleet särmät hiottiin pehmeimmiksi saunan löylyssä.

 3. Mutta nyt toisin keskitytään yksilö suorituksiin ja äänien
  kalasteluun.Esiintymällä kalsareissa yleisellä paikalla.

 4. Vaan eipä kaikki! Wärtsilä-yhtymän suuruuden luoja Vauhti Ville ei kalastanut, saunonut eikä perässä hiihtänyt, mutta oli kuitenkin Kekkosen reissuilla mukana muitten korkean tason johtajien kanssa.Mutta sitten meni pressan kanssa sukset pysyvästi ristiin,kun ei suostunut maksamaan ”palkkiota” Maalaisliiton kassaan onnistuneista kaupoista.
  Eipä tullut Ville-pojalle kutsua Linnan juhliin sen jälkeen!
  En haikaile niiden aikojen perään!

 5. A.Stubb onkin syntynyt kultainen kauha suussa. Vaari hoiteli Käkisalmen Sellun johtajuutta. Isä G.Stubb Helsingin ”napamiehiä”. A. opiskellut maailman johtavissa yliopstoissa. Arvomaailma hieman erilainen kun meillä tasamaan tallaajilla.

 6. Seuraavissa vaaleissa gallup mittaa, kenellä on maan johtajalle sopivimmat housut. Eikä silloin tarvitse tietää politiikasta mitään. Ja nukkuvien puolueesta virtaa ääniä ulos. Kyllä media tietää ja osaa. Voi vain arvailla, mihin ne äänet virtaavat. Liekö tämä sitten parempaa aikaa kuin se ns. Kekkosen aika?

 7. Ruotsalaiset neuvoivat ja arvostelivat meitä suomalaisia
  tässä muutama päivä sitten: Suomella on velkaa 60 prosenttia
  BKT:sta, on pian samassa sarjassa Kreikan kanssa. Ongelma maa.

  Suomen täytyisi palata takaisin markkaan.

  Jos Stubb menee nakkikioskille, hänellä täytyy olla mukana
  kaksi tätiä sanomassa, että mikä on hyvä.

 8. Hei! Tiedoksi myöskin Värtsin lukijoille! te kaikki jotka liikutte Värtsilän keskustassa olette varmaan huomanneet sen kun Karoliina ja Rodi uurastavat katon laitto puuhissa. Minulle tuli mieleen että voisimmeko auttaa heitä saamaan katon umpeen ennen syys sateita. Lupa on heiltä kysytty ja minä keittelen uunissa hernekeittoa talkooväelle sikäli kun saan TORSTAI ILTAAN 21 pv.mennessä ilmoittautuneita. Vakuutuksen maksajakin on ettei tarvitse siitä huolta kantaa. Löytyykö teistä yhteishenkeä ja auttamisen halua? Olen järjestämässä talkoita lauantaina 23.08. klo 9.00 Joten odottelen ilmoittautumisia numeroon 0505987958 lea

 9. Hyvä idea! Kunpa voisin keitolle tulla! Jospa joku voisi minua edustaa? Kun on toinen meno sovittu! Terveisin, Pottupappi.

 10. Kansa Taisteli lehdet ovat verkossa luettavissa aivan alusta 1957 lähtien. Olin jo vuosikaudet jälittänyt vuoden 1958 lehteä, koska ukkini kertomus Omelian motin vaiheilta oli siinä ilmestynyt,- mutta en ollut onnistunut sitä löytämään. Poikani vinkkasi, että nyt ne on netissä, ja niinpä se sieltä löytyi, – ja siellä on monet kertomukset myös Värtsilästä,- tässä linkki erääseen lentomatkaan.
  http://kansataisteli.sshs.fi/Tekstit/1966/Kansa_Taisteli_07_1966.pdf

 11. Hyvä Lea !
  Olen ollut tulipalossa sammuttelemassa sitä kattoa, joten tulen kattotalkoisiinkin.

 12. Hiljainen on tämäkin väylä. Tylsääkin tylsempää..Mehässäkö sitä ollaan vai onko nyt joku syys-mykkäkoulukausi alkanut?

 13. Mitäpä entinen paikallinen tarkoittaa hiljaisella väylällä?

  Jos tarinaa puuttuu niin heitä läppää ja kerro juttua meidän muiden luettavaksi. Siitä se mykkä vaihe loittonee. Mutta et kaiketi kuvittele niin, jotta toisten on sinulle viihdettä pidettävä.

 14. Laita vaikka pieni loru
  eihän sua kukaan siitä toru.
  Ei siitä ole pakko tykätä
  voihan sen sivuun lykätä.
  Onnistu jos ei siinä aivan
  nähnyt siinä turhan vaivan.

 15. Entiselle paikalliselle voin tunnustaa, että minä olen yksi niistä maalaisista, joille kevätkiireet jäävät päälle heti keväällä lumien sulettua. Kun lumet tulee taas syksyllä maahan niin sitten vasta hiukan helpottaa.

  Mansikat on säilötty ja mustikoiden jemmaus on loppusuoralla. Puolukat vähän myöhemmin. Sieniä ei vielä näy mutta ehkä piakkoin.. Jotkut menevät metsälle ja toiset kalastaa. Jotkut viettävät lomaakin. Polttopuutkin pitäisi hoidella.. Niin, että valitettavasti aikaa ei kaikkeen riitä. Ja varsinkaan ihan joutavan ”läpän” heittoon ei ole haluakaan.

 16. Tässä on tehtävä:

  Edessäsi on läjä 2 metriä pitkiä lautoja, joista
  rakennetaan kuutio. Missä sinun tulee seisoa, jotta
  voit nähdä kuution kaikki sivut?

  Toinen tehtävä:

  Jos ihminen on mykkä, kuuro ja sokea, niin montako
  aistia hänellä on vielä käytettävissä?

 17. Johan mie oon sanonu! Että me olemme amerikkalaistuneet. Tämän aamuinen Ykkösaamu sen todisti pätevällä tavalla. Kuunnelkaa netistä – ketkä osaatte – Salusjärven analyysiä amerikkalaisuudesta ja sen totaalisesta vaikutuksesta suomalaiseen – ja koko eurooppalaiseen – elämänmenoon! Kannattaa kuunnella. HARVINAISTA ”HERKKUA” !!!

  ”Maailman poliisin” sielunmaisemaan kannattaa kurkistaa. Näin kehotan Värtsin lukijoita, vaikka samalla käyn kamppailua Ameriikan uskonveljien lahjoittaman kirkkomme puolesta. Sillä ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin sieltä Ameriikasta.

  En halua olla ilon pilaaja, vaan avata porttia ymmärrykselle, missä olemme ja olemme jo kauan olleet.

 18. Hei, tulisiko joku moottorisahan tai raivausahan kanssa auttamaan Patsolan näköalapaikan avaamisessa? Pöytä ja kaksi penkkiä odottavat vierailijoita, joita kaksi tien varrelle pystytettyä taulua on pari vuotta petollisesti kutsunut. Paikalta avautuu hyvä näkymä rajan taakse. Ei tarvita passia eikä viisumia. Mutta ensin pitää avata rakoa puiden välissä.

  Pöydän ja penkit on Veikko Rummukainen talkoomielellä tehnyt. Avitetaan häntä muutamien puiden kaatamisella. Sitten harashoo!!!

  Soitelkaa, jos kiinnostaa tälläkin tavalla vireän Värtsilän kehittäminen! Terveisin Takoja 050-3224727.

 19. En lähtisi puunkaatoon vieraalle maalle ilman maanomistajan lupaa tai pyyntöä, en edes papin luvalla.

 20. Marja-Liisan pähkinöihin tarjoan vastauksia:Ensimmäiseen niin että täytyy varmaan seisoa kuution sisällä nähdäkseen sen kaikki sivut.
  Toinen lyö tyhjää,asteija ovat varmasti myös haju,maku ja tunto.

  Hyvä Takoja.Tuo Patsolan näköalapaikan raivaus on hieno juttu.
  Evästely Rummukaisen Veikon tekemillä penkeillä Wanhan Wärtsilän panoraamaa katsellen on onnen pipana(Lavin Vepaa lainaten) näin junan viemälle.

 21. Kiitos, Jore, ”ikivihreä junan viemä”! Kysymyshän ei ole papin luvasta, vaan Takojan pyynnöstä, että raivataan takaisin aukko, joka O L I Tohmajärven kunnan maalla, entisellä Värtsilän kunnan maalla.

  Ja valtio kai on asentanut ne kaksi tienvarsitaulua, jotka kutsuvat umpeen kasvaneelle näköala-aukolle. Miksi ei Pohjois-Savon ELY-keskus ole ottanut niitä pois? Pitäiskö ”ikivihreän” vasikoida, että laittavat ilman ELY-keskuksen lupaa näköalapaikkaa kuntoon.

  Menihän se tieto jostakin niistäkin Kaustajärvenkin kylteistäkin, joita ”papin luvalla” pantihin pystyyn… jotta kirjanoppineet fariseukset voisivat ohjeistuksia luettuaan ne poistaa.

  Kysymys on ikivihreästä vireästä Värtsilästä, joka Kaustajärven kylän tavoin on ”nipin napin Suomen puolella”.

 22. Saako toisen tontille rakentaa, EI. Saako toisen maalta kaataa puita, EI tietenkään, ei edes papin tai takojan pyynnöstä tai luvalla.
  Tässä tapauksessa jos maanomistaja on Tohmajärven kunta, niin luonnollisesti kuntaa tulee lähestyä ja pyytää puiden kaatamista näköalasyistä. Olisi perin outoa jos kunta jättäisi tällaisen pyynnön huomioimatta.

 23. Saako toisen tontille rakentaa, kysyy nimimerkki: Valoinko sokkelin turhaan?

 24. Ikivireä kiittää ikivihreää opastuksesta. En vain ole oppinut kysymään lupaa itsestään selvissä asioissa.

  Kun asialle on ryhtynyt noinkin viisas kuntalainen, niin minä hätähousu ihmettelen, miksei hän kirjoita omalla nimellään. On vähän masentavaa olla puskasta ampujan maalitauluna . Pappina siihen kyllä olen tottunut, vaan Takojana tuntuu vakealta. Toisaalta, minulla on kyllä varastossa sukumme ikivanha alasin. Voin jatkossa takoa sitä täällä Ullukassa, etteivät kenenkään Värtsilän cityssä asuvan hermot pala.

  Lopuksi tältä paikalta papillisesti…AAMEN !!!

 25. Olen minäkin siellä näköalapaikalla käynyt ja yrittänyt kurkkia, että näkisinkö jotakin, en ole nähnyt muuta kuin pusikkoa. Joten puut pois vaan! Luvalla tai iliman.

 26. No nyt sitten talkooväki on ilmoittautunut! Meitä on kymmenkunta henkeä huomen aamulla 9 maissa Karoliinan ja Rodin katonkunnostus talkoissa! Rokka jo porisee uunissa ja Hotelli Joen Minna on luvannut hoitaa tarjoilun ja tarjota vielä kahvitkin talkooväelle! Nyt vain toivotaan hyvää säätä ja aurinkoista mieltä! tervetuloa. Lea

 27. Hienoa Lea järjestämisistäsi talkoista. Ne ovat hyödylliset ja auttavat konkreettisesti värtsiläläistä perhettä.
  Nyt vaan kylän talkoot tärkeysjärjestykseen.

 28. Tärkeysjärjestys on hyvä huomio. Kun Karoliinan ja Rodin talon katto on talkoilla pantu kuntoon, voi hyvinkin seurata noin kymmenen keskenkasvuisen – mutta näköalaa silti peittävän – puun kaataminen Patsolan näköalapaikalta. Kunnanjohtaja selvitti pyynnöstäni, että ne puut ovat valtion maalla. Pitäisikö nyt kysyä jostain valtion aluehallintoviranomaisen virastosta noin kymmenen laihan männyn kaatolupaa? Ja mikä se virasto sitten on ja missä? Haloo!!! Ikivihreä!!! Neuvo nyt!!! Aamenen jälkeen vielä: Kyrien eleison!!! Takojan hermo palaa, pitää mennä papin luo messuun. Ja sellainenhan on tarjolla ensi sunnuntaina Rääkkylässä, kun Värtsilän oma poika asetetaan kirkkoherran virkaan. Siis näköalapaikka ihmisen elämään kirkon penkissä ja alttarikaiteella!!!

 29. Lea, ilmoittaudun jälkikäteen noin kahdeksi tunniksi talkoisiin, ennenkuin menen hautajaisiin. Karoliina ja Rody ovat tärkeitä vireän Värtsilän virkistäjiä!!! Ihan ikivihreitä ovat!

 30. Hei Erkki! Eiköhän Siulla liene mänemisii,ja talakoo suunnitelmii? Ei tarvii niin kiirettä pittee ja meillä on nyt sitä porukkoo jo sen verran kun siinä tarvii! Lea

 31. Ota,Erkki rauhallisemmin. Muuten vielä tehdään onnistuneitakin
  ohitusleikkauksia toteaa nimimerkki: Kokemusta on.

 32. Monet ihmettelevät maailman nopeaa muutosta ja tekniikan nopeaa kehitystä. Muistan isäni tarinan, joka oli syntynyt 1903. Hänen mumminsa oli maininnut, kun oli nähnyt ensimmäiset tulitikut?Mihin tämä maailma vielä menee, kun pitää olla pitskat ja ritskat.

 33. Tämän viikon olin Kaustajärvellä kalassa. Antti antoi ahvenia Pekka pieniä kaloja.
  Kotijärven ”kivikarikko” ja ”Antin turo” kylän ihmisten määrittelemät, jotka minun mieleeni ovat painuneet. Olivat minun onkipaikkojani.
  Tunsin olevani kotikonnuilla muistojen tulviessa nuotiolla ja maastossa kulkiessani. Minä olen koko elämäni tykännyt kalastaa, marjastaa, metsällä kulkea sekä liikkua luonnossa. Luonnonantimilla ja kotona tuotetulla ruualla oli suurimerkitys suurperheen ruokahuollossa.

 34. Mukavia ja tuloksekkaita talkoita! Mie lähen kalansavustukseen Koivikon Elomarkkinoille jotka ovat tänään klo 10-16 Puhoksessa.

 35. Jore on vastannut oikein annettuihin tehtäviin.
  Se mykkä- sana oli vain hämäyksen vuoksi, ettei
  vastaaja huomaisi makuaistia.

 36. Sää suosi kattotalkoita. Muurari Martiskainen teki savupiisin ja me sekatyöläiset sitten jotain muuta. Nyt suurimmalla osalla kattoa on pestyt uudelleen maalatut kattotiilet.

  Lea oli pistänyt pystyyn arvokkaan tapahtuman. Isot kiitokset.
  Syötiin ja juotiin hyvin Hotelli Joessa. Kuka lie maksanut, en kysellyt, mutta hyvää oli. Kiitoksia
  Terkuin Alpo

 37. En päässytkään edes hetkeksi talkoisiin, vaikka mieli niin teki. Mutta hautajaisten jälkeen poikkesin ”tarkastamassa” työn tulosta, ja hyväksi havaitsin. Sitten menin tapaamaan Wärtsilän mustaa Arppen pihaan, ja – haa – siellä oli kolme valkoista kukkaa tuottanut jo ulpukat – vai mitä ne nimeltään ovatkaan. Siitä ponkaisin iloisella askelella Hotelli Jokeen ja tingin päästä osalliseksi talkoolaisten kahveista. Oli juhlahetki kahdesta syystä: talkoohengestä vireässä Värtsilässä ja Wärtsilän mustan hyvinvoinnista.

  Kaikesta näkee, että täällä tykätään Karoliinasta ja Rodysta! Ja muutaman vuoden kuluttua myös kotiin saapuneesta omasta mukulasta, Wärtsilän mustasta maatiaisperunasta. Toivotaan, toivotaan…

 38. Erkin viime kommentti on erityisen mieluisaa luettavaa. Olen niin toivonut, että Wärtsilän musta vielä maasta ponnistaisi; voitokkaasti.

 39. Kyllä Armi Kuusela on edelleen niin kaunis ja viehättävä. Oli ihan pakko katsoa iltapäivälehdistä kuvia hänen vierailustaan. Uutisissakin oli juttua hänestä. Eivät taida nykyiset missit yltää samaan kansansuosioon kuin Armi aikoinaan. Ihana Armi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *