38 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 14

 1. Sunnuntaina 30.3.2014 oli osaltani viimeinen Värtsilän messu. Kiitän kaikkia viidessä messussa ja yhdessä sanajumalanpalveluksessa mukana olleita Värtsilän kirkon ystäviä!

  Kiitän kaikkia talkoomielellä liturgiassa toimineita, ja erityisesti kahvituksen tarjoajia, ja tietysti myös kellonsoittajia!

  Kiitän myös Värtsilän Pitäjäyhdistystä seurakuntakodin vesikourun asentamisesta vuotaneen tilalle! Kirkon korjaaminen jatkuu rappusten laittamisena, ja toivon mukaan myös ulkoseinien maalaamisella.

  Ilmalämpöpumpun antama tunnelma oli osa viihtyvyyttä. Eikä ehtoollisen aikana viileässä kirkossakaan lopulta pahemmin palellut. Mantsinen Group ja myyjäisten puuhaihmiset ja lahjoitustiliä kartuttaneet, kiitos teille!

  Agapeaterian ja eukharistian perinteeseen rakennettu tapahtuma on ollut kokeilua, joka viittaa tulevaisuuden messuun.

  Minulle on kuitenkin jäänyt epäselväksi, miten laajat piirit ovat kirkkomme säilyttämisen kannalla.

 2. Onko Sääperin pilkkikisat Pääsiäisenä peruuntumassa? Yöpakkasia näemmä riittänyt, mutta millainen on jäätilanne tällä hetkellä?
  Etukäteiskiitokset asiallisista vastauksista.

 3. Puhoksessa aloittaa sinivuokko kukkimista. Se on noin kuukautta aikaisemin kuin normaalisti keväällä. Kanavan yläpuolisella lammella oli joutsenia, sinisorsia, telkkiä ja muutama tukkasotka. Sekä yksi tikka kiikaroimassa.

 4. Nyt sitten pääsevät kemieläiset kirkkotielle KH:n raittia pitkin rallatellen ”puhelinlangat laulaa” 😉

 5. SÄÄPERINJÄRVEN JOUKKUEPILKKIKISAT
  On peruttu tänään tehdyllä päätöksellä, koska jäät eivät ole muutoinkaan olleet niin kuin tavan talvina. Ja aikaa vielä olisi lähes kolmeviikkoa perinteiseen ajankohtaan, siis pääsiäiseen. Järjestelytoimikunta päätti, että kisat perutaan, eli ei ole vielä ilmoitettukaan.
  Eli parempi näin, kuin että olisi nyt laitettu ilmoitukset ja myöhemmin kuitenkin todennäköisesti sitten peruttu.

 6. Arppen pihassa olevan entisen navetan nurkan ohi meni ennen vanhaan maantie. Se kulki pihan halki ylitettyään sitä ennen puusillan, joka on purettu. Olisikohan paikallaan kuoria vanha maantie navetan nurkalta nykyiselle maantielle? Samalla tien varrella seisova kuusirivi voitaisiin siistiä joutavasta alapuustosta.

  Toimenpiteellä saisimme näkyviin vanhaa aikaa ja tien pätkälle voitaisiin antaa nimi ARPPENTIE. Ei tarvitse kysyä lupaa ELY-keskukselta. Mutta kunnalta ehkä kuitenkin.

 7. Edellä olevan navetan nurkalta kirjoitetun jutun jatkeeksi: Lukekaa, hyvät immeiset, Uutialasimen 26.3.2014 etusivun uutinen ja ihailkaa kuvaa, jossa Emmi, Ilari ja Hilla hoivaavat Kaunis-vasikkaa.

  Kun kerkiän tekokiireiltäni, tunkeilen Mika Piiroiselle Kaunista taputtamaan. ”Jaettu ilo on parasta iloa”!

 8. Kiitos Hempalle! Oli hyvä etten ehtinyt vielä mormyskan koukkuja teroittamaan:)
  Kävin helmikuussa Kiteen Heinäjärvellä narraamassa muutaman ahvenen ja jo silloin huolestutti tuo jäätilanne. Talven parasta aikaa ja jää meni puhki kymmenellä kairan kierroksella!

 9. Onko se vanha maakellari vielä siinä joenpenkassa?
  Minä pyöritin komressoria siinä kellarin oven läheisyydessä
  aikoinaan,kun sukeltaja oli vahvistamassa vedenalaisia
  tukiparruja.

 10. Nyt ilmestyneessä Kotipuutarhalehdessä on teemana perunat. Jos jotakin kiinnostaa niin sieltä vissiin minunkin naama näkyy lehden sivulta.

 11. En häpeä tunnustaa tietämättömyytäni silloin, kun en
  tosiankkaan tiedä>

  Tietämmättömyyden tunnustaminen on vaikeaa ,se on taito,
  joka kuuluu voimakkaiden ja rehellisten ominaisuuksiin.
  Monelle tietäminen on arvovalta kysymys ,tekeytymällä
  tietorikkaaksi tai erehtyksiä peittämällä hän yrittää
  hintaan mihin tahansa säilyttää ne vähäiset tiedot,
  jotka hän muitten silmissä luulee saavuttaneensa.

  Ajan mittaan>
  ainoa kestävä perusta on ,että avoimesti tunnustaa
  tiedoissa piilevät aukot ja paljastaa puutteensa ja
  lisäksi ainoa perusta, jolla saa lähimmäistensä
  kunnioituksen ja luottamuksen.
  CICERO:

 12. Eilen tulleessa Kotipuutarhalehdessä on todellakin perunateema ja siellä kuvassa Kalevi Tikka nostaa perunaa. Taustalla hommaa katselee kuvatekstin mukaan ylämaankarjaan kuuluva jyhkeä kaveri. Mielenkiintoinen juttu monista perunalajikkeista ja perunan kasvatuksesta!

 13. Täytyy myöntää että olen täydellisesti epäonnistunut perunanjalostusyrityksessäni.
  Ostelin keväällä perunansiemeniä ja hyvinhän ne kasvoivatkin.Värtsilän mustan kehittäminen vaan epäonnistui. Peruna oli kyllä valkokukkaista ja mustaa- siis sisältä. Kaksi muuta lajiketta Timo ja tummanpunaine puikula kasvoivat ja tulivat laadultaan erinomaisiksi samassa maassa. Siiklinähän ne tätä epäonnistunutta minulle möivät.K O perunat saa todella edullisesti jos kellä on haluja jatkaa jalostusyritystä.Jos vaikka kuoretkin saa vielä mustaksi.Saattaa niissä olla puolet hyviikin niinkuin joskus aiemmin on tullut omia kehutuksi. Oisko noita hehto tai niille main.

 14. Reino, oliko sen valkokukkaisen perunan mukala mustaa? Olen kiinnostunut tiedosta. Voitko kertoa!

 15. Ierikälle vastaukseksi.
  Oli se todella mustaa. Siis malto tummeni kellarissa.Tahdoinkin oikeastaan sanoa etteivät kaikki lajikkeet menesty samanlaisessa maassa.
  Mustan perunan viljely meidän savimaassa on toivotonta. Ei ne juuri peukalonpäätä suuremmiksi kehity. Viimeisestä kokeilusta on varmaan kymmenisen vuotta.
  Kaikesta huomaa että kevät se tulee. Kaikki multasormet ja viherpeukalot ovat selväsi aktivoituneet.

 16. Omia muistikuvia lapsuudesta… ”mustat perunat” joita meilläkin Sikkerivaarassa oli muiden perunoiden joukossa, ne eivät olleet järin suuria. Huomattavan tummia toki.

  Pitääpä kysyä asiasta Sikkerivaaran ex. emännältä, äidiltäni Thelma Varoselta muistaisiko jotakin tästä mustastasta perunasta!

 17. Onneksi Erkki Lintusen kertomana, ko. Värtisilän musta lajike on jemmassa geenipankissa!

 18. Oletko Reino kokeillut perunanviljelyä olikikatteessa. Ahvenanmaan saaristolaiset sen meillä aloittivat tosin heillä kate taisi olla rakkolevää. Eli perunat ladotaan maan pinnalle riviin kuten laittaisit ne vakoon. Niin monta riviä rinnan kuin sinulla on tarpeen perunaa laittaa. Sitten viskotaan siihen hieman lannoitetta ja peitetään koko perunamaa noin 15 cm paksuisella olkikatteella. Perunan naait kasvat katteen läpi ja mukulat kehittyvät oljen sisälle. Olkea pitää olla varastossa siten, että voi lisätä sitä sinne missä olkea on liian ohuelti. Perunat eivät saa saada päivänvaloa olkjen sisällä. Näin tulee puhdasta perunaa savimaallakin eikä hapenpuute tee maltoa tummaksi ( kliumin puute myös tummentaa ). Sadon määrä on jokseenkin samanlainen kuin multaan peitettynäkin. Olen kokeillut sen toimivuuden ja jos saan pari pyöröpaalia olkea niin laitan vanhoja lajikkeita keväällä olkien alle.

 19. Pitäisi vain saada rahaa, jotta voisi ostaa tänne Arppen pihaan tai/ja Nylanderin Eskon luomumaahan muutaman mukulan. Siitä sitten annettaisiin muutamille, jotka lupaisivat, etteivät syö ensimmäisen eikä toisen eikä kolmannen polven mukuloita, vaan vasta sitten kun on kappa Wärtsilän mustaa ihmeteltävänä ja ihailtavana.

  Sillä tavalla se Värtsilän brändy (miten se kirjoitetaan?) syntyy.

 20. Voikohan tuollaisen olkikatteen korvata kaisloilla,
  joita on tässä meidän rannalla runsaasti? Varmaan sopivat
  ainakin lannoitteeksi?

 21. Kyllä tuota katevijelyä on harrastettu. itse käytän olkikompostia ja päälle painoksi puunkuorta ja muuta roskaa . perunat ovat kuin kananmunia, niin puhtaita.
  Jokos Kalevilla on ”pussiperunat” itämässä. Juhannusperunat kannattaisi panna kasvamaan.

 22. Minun kasvimaat ovat Suhmurassa Heini ja Jussi kultasten tilalla niin tuo välimatka haittaa tätä varhaisperunan kasvattamista. Tosin sankossakin sen voisi tehdä ja pitää ransakalisella parvekkeella.

  Katemateriaaliksi sopivat kaikki orgaaniset materiaalit jopa paperisilppu. Se ei saa olla liian hienojakoista jolloin alkaa märkälahoaminen. Olen kokeillut olkea, liiterinpohjan silppua, paaliheinää heinä lahoaa märkälahoksi. Ranta-asujalle kaisla on hyvä kate aine se on sopivan karkeaa samoin Kuorike. Perunan mukulan tulee kasvaa sinne katteen sisälle ja katetta tulee olla niin paljon, että aurinko ei tee vihreitä perunoita. Muun juuriston peruna kasvattaa maanpintakerrokseen ja juuristo on laaja. Peruna on tehokas ravinteiden kerääjä.

 23. Potut pottuina! Kiitos vihjeistä! Uteliaisuus heräsi!

  Mutta toiseen aiheeseen: Jos haluaa tietää, miksi tänään kyyneleet tulivat silmänurkaan, niin voi klikata seuraavasti: Valkoista valoa. Kirje suurelle miehelle. Radio.areena.yle.fi.

  Olipa hyvä juttu, ettei Johanna Korhonen seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi kelvannut Lapin Kansan päätoimittajaksi. Tuskinpa hän olisi viime marraskuussa kirjoittanut radiokirjettä Nelson Mandelalle, joka kuoli viikkoa myöhemmin. Nyt tuo radiokirje kuultiin tänään uusintana ja on kuultavissa antamastani osoitteesta. Suosittelen lämpimästi. Tuollaista ohjelmaa tarvitaan.

  Seuraava kirja, jonka aion lukea, on Mandelan kirja ”Pitkä tie vapauteen”.

 24. TV 1:n lähettämä ohjelma ”Tsaarin paluu Venäjälle” päättyi hetki sitten. Katsoin ohjelman puolen kilometrin päässä Venäjän rajasta!!!

 25. Viikon lopulla tuli jymyuutinen: Jyrki Katainen ei asetu kesäkuussa Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaaksi. Se merkitsee samalla, että pääministeri vaihtuu.

  Adressit.com on kerännyt allekirjoituksia vetoomukselle Jyrki Kataisen erottamiselle. Allekirjoituksia on tätä kirjoitettaessa 21722 ja kommentteja 2692. Suurimmista kaupungeista allekirjoituksia 14529 eli 66,89 % ja muualta 97 eri paikkakunnalta 23,92 %.

  Adressin vaatimus ei ennättänyt toteutua – eikä varmaankaan olisi koskaan toteutunutkaan – kun Katainen ilmoitti, ettei enää pyri jatkoajalle puolueen puheenjohtajana.

  Adressilla ja Kataisen päätöksellä ei varmasti ole mitään syy-yhteyttä. Kummallinen yhteensattuma kuitenkin!

 26. Minusta tuollaiset kaikenmaailmangallupeilla aikaansaadut jymyuutiset ovat yhtä tyhjän kanssa. Vaikuttaa siltä, että asiaan kuin asiaan on järjestettävä huutoäänestys, vaikka päätöksien tekemistä varten on demokraattiseti valitut päättäjät olemassa.

 27. Nyt suaamuna klo 9 alkaen olisi Riistamiesten haastepilkki peilikirkkaalla Sääperin jäällä. Itse kyllä joudun lähtemään työaskareissa Kuopion Venemessuille, mutta…kireitä siimoja!

 28. Kävin eilen Kaustajärvellä vaihtamassa autoon kesärenkaat ja jätin talvitossut sinne. Joki oli vielä rannasta jäässä joten levypyörien pesu jää kesemmäksi. >Tänään sataa lunta, että hyvin ajoitettu renkaanvaihto.

 29. Olen Alpoaatoksen kanssa 101-prosenttisesti samaa mieltä. Siksi kirjoitinkin adressista. Turhuuven turhuutta!

  Kalevi, huomasitko, että Mökkivaarantielle on asennettu liikennemittari? Tulit tilastoiduksi!

 30. Erkki
  Mitä tarkoittaa tuo Mökkivaarantien liikennemittari?

 31. Kävin eilen Kiteenn kansalaisopiston näyttelyssä. Voi, sitä luovuuden ja kekseliäisyyden potentiaalia, mikä löytyi. Kaljatölkkien ”nipsujen” käyttökelpoisuus hämmästytti.

 32. Liikennemittareita on nyt MÖKKIVAARANTIELLÄ, KAUSTAJÄRVENTEILLÄ (huom. vasta hautausmaan jälkeen, ettei se rekisteröi hautausmaalla kävijöitä, paitsi jos tulee Öllölän suunnasta), KUKONKAULANTIELLÄ (Saarivaarassa) ja KAURILANTIELLÄ (kirkolta Kaurilan suuntaan). Ehkä muuallakin.

  Mittari rekisteröi liikennettä kumpaankin suuntaan. Tarkoitusta en tiedä. Luulen sen liittyvän valtion säästö-, leikkaus- tai kustannustehokkuustutkimuksiin.

  Etkö, Sinä Alpoaatos, vielä tiedä, että ”pitää kantaa vastuuta”.

  Pitää olla havaintoja, tärkeämpiä kuin talohavainnot, kun tullaan Joensuun ja Ilmomantsin suunnasta Kaustajärven KYLÄÄN. Tai päinvastaisesta suunnasta, jolloin ensikertalaisen kulkijan olisi havahduttava haivaitsemaan Mökkivaarantie, hautausmaalle vievä Kaustajärventie, Halkolahdentie ja Honkalammintie.

  Muuten, olisikohan ”ristittävä” vielä jokin muukin Via Karelialta poikkeava sivutie, jotta Kaustajärven ”hajakylä” tulisi nykyistä selvemmin NÄKYVIIN???

 33. Enpä ole ennen kuullut näistä mittareista. Ymmärrän kyllä tuon tehokkuusajattelun. Lasketaan liikenne ja jos Mökkivaarantiellä ei käy tarpeeksi laskettavia niin joutaa sulkea koko tie ja poistaa kiistaa aiheuttavat opasteet. Ja sitten muuttaa tie yksityistieksi. Auraa lumet sitten ketä kiinnostaa. Onhan siinä järkeä.

 34. Hammaslahden paikkeilla olevien nopeudenmittaustolppien välissä on kamera, joka mielestäni ottaa kuvat jokaisesta ohikulkijasta nopeudesta riippumatta. Mitäköhän laskenee sekin.

 35. Alpoaatos, onhan niitä kameroita teiden varsilla ympäri Suomea. Tiekameroita, joilla näytetään liikenne ja säähavainnot.

  Kyllä Alpo kamerat tietää, mutta halusi varmaan houkutella
  kommentoijia linjoille.

  Niiralan kamerakuvista näkyy, että kuka on menossa tankkaamaan.

  Terveisiä Alpolle: Martti

 36. No enpä todellakaan tiennyt mitä Erkki tarkoitti. Sääkamerat tiedän, mutta ymmärtääkseni niillä ei lasketa liikennemääriä.

 37. Liikennemittarit, joista olen kirjoittanut, ovat käsittääkseni tilapäisiä, eivät pysyviä, asennustavasta päätellen. Niillä ei varmaankaan kuvata tankkaajien reissuja. Eikä liene kysymys myöskään säähavainnoista. No, tietysti Mökkivaaraan mänijöitä voisi kyllä kiinnostaa, paistaako aurinko vai onko pilvistä, sateesta puhumattakaan. Eikä Mökkivaarassa liene pontikan keittopaikkaakaan, minkä vuoksi pitäisi tiellä tunkeilijoita kameralla vahdata. Liekö milloinkaan ollutkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *