Kylätalolla laulettiin

Olipa laulua kylätalolla kun kuutisenkymmentä yhteislaulutapahtumaan kokoontunutta värtsiläistenseuralaista ryhtyi laulelemaan vanhoja tuttuja säveliä. Mukana oli seuran  jäseniä Joensuusta, Tohmajärveltä, tietenkin Vätsilästä ja jopa Helsingistä saakka.

Sali oli täpö täynnä väkeä, osa käytävän puolella, kun seuran puheenjohtaja Aulis Kosonen toivotti seuraväen tervetulleeksi tilaisuuteen.

Sali oli täpö täynnä, osa käytävän puolella, kun seuran puheenjohtaja Aulis Kosonen toivotti seuraväen tervetulleeksi tilaisuuteen.

Vaikka olikin jo keskipäivä, aloitettiin totta kai Värtsilän laululla – Täällä missä vaarat herää hehkuun aamun auringon – .   Luukkaisen Anniina harmonikkoineen säesti laulamista. Mentiin pientä polkua, oltiin pienen kodin laittajia ja monta muuta yhteistä sävelmää kajahti ilmoille. Hilkka Partasen johdolla laulettiin menetetyistä kotipitäjistä   Näitä Muistellaan,  jonka ovat sanoittaneet Arvo ja Eila Kettunen sopivaksi vanhaan tuttuun sävelmään ”Kauan on kärsitty vilua ja nälkää...”  Sinikka Kaskinen oli  lähettänyt runon tekstin Hilkalle.  Ihan todella, näitä pitäjiä muistellaan, ja olihan siellä muisteltavien joukossa Värtsiläkin.

Hilkka nousi johtamaan muistrelulaulua.

Hilkka nousi johtamaan muistrelulaulua.

Sävelellä: "Kauan on kärsitty vilua ja nälkää"

Sävelellä: ”Kauan on kärsitty vilua ja nälkää”

 

Vielä kuultiin jotakin ainutlaatuista kun Hilkka Partanen ja Hiljamaria Kanninen esittivät yhdessä duettona saksalaisen kansanlaulun Oi kaunis nuoruus.  Hilkan kertoman mukaan he ovat laulaneet tätä laulua Soihtu -kuorossa ollessaan  9-henkisessä lauluryhmässä, mutta nyt kuultu duetto oli ihan extempore ensiesitys kun juuri tätä esitystä varten ei harjoittelumahdollisuutta ollut.

Hilkan ja  xxx  duetto.

Hilkan ja Hiljamarian duetto.

Vireä Värtsilä strategia selvisi kuulijoille Erkki Lintusen opastamana.

Vireä Värtsilä strategia selvisi kuulijoille Erkki Lintusen opastamana.

 

 

Laulamisen välissä lepuutettiin äänihuulia ja kuunneltiin Erkki Lintusen kerrontaa Vireä Värtsilä strategiasta ja siihen liittyvistä hankkeista,  kirkon kunnostustarpeesta, museotienpätkästä maitolaitureineen,  Räykynvaaralta alkunsa saaneesta Pälkjärven  apilasta  ja Värtsilän mustastakin.

 

 

 

 

 

 

 

Asiaan kuului tietenkin, että kun  reissulla oltiin niin syötiin ja kahviteltiin. Kylätalon Marjatta-emäntä oli valmistanut heti alkajaisiksi maittavan keiton nautittavaksi ja vielä lopuksi ennen kuin Kylätalo jätettiin, kahviteltiin herkullisen leivonnaisen kera.

Marjatta-emäntä katsoo että kaikki on kohdallaan ruokailua aloitettaessa.

Marjatta-emäntä katsoo että kaikki on kohdallaan ruokailua aloitettaessa.

Tällä kertaa laulutilaisuudessa taisi olla ihan ennätysmäärä väkeä. Kutakuinkin vielä sovittiin Kylätalon saliin. Toivottavasti tämä sama värtsiläisten aktiivisuus näklyy tulevissakin tapahtumissa.

Kylätalolta siirryttiin porukalla Kaurilan tielle historiallisen kilometripylvään äärelle. Siitäpä Värtsissä olikin  juttu jo aikaisemmin.

Kuvat kirjoittajan

 

9 comments for “Kylätalolla laulettiin

 1. Mitenkä tuommoinen tilaisuus pääsi livahtamaan ohi suun? Oltiinkohan just silloin reisussa. Toivottavasti tulee uusi .

 2. Siun Irene pitää liittyä Värtsiläisten Seuran jäseneksi niin saat tiedon kirjeessä kotiin. Karjalaisen järjestöpalstallakin tieto oli muistaakseni toissa sunnuntaina. Tästä, niin kuin muistakin seuran tilaisuuksista, oli tieto netissä Värtsiläisten Seuran sivulla. http://www.vartsilaistenseura.fi/ Nyt se tosin on jo siirretty sivustolla arkiston puolelle.

 3. Hienoa, että on tällaisia kotiseututapahtumia. Ja hienoa, että etävärtsiläisetkin pääsevät niistä näin virtuaalisesti nauttimaan. Hengessä mukana. Kiitos.

 4. Päivä oli kiva varsinkin kun siihen suhtautuu myönteisesti.
  MirjaSisko

 5. Tekstissä mainitun muistelulaulun ”Näitä muistellaan” tuntemattomaksi mainittu sanoittaja on selvinnyt. Sanoittajat ovat Arvo ja Eila Kettunen. Tekstikohta on nyt korjattu. Kiitos Ensio Immoselle. joka tiesi tekstin kirjoittajat.

 6. Onko Arvo ja Eila Kettusen kotipaikka Leminrinteen jälkeen oikealla ennen hautausmaata?

  Ierikka

 7. Terveisiä Savonlinnasta.

  Sepolle

  Kun näin kylätalolla esitetyn laulun sanat Näitä muistellaan
  ne alkoi tuntua tutuilta. Etsin viimekesänä Hollolasta saamani kirjeen, jossa oli nippu nuotteja Eila ja Arvo Kettusen san.säv.
  lauluja. Mukana olikin nuotti sanoittajana Eila ja Arvo Kettunen.

  Arvo syntynyt Pälkjärvellä vastapäätä Hopea/Selkäsaaria.
  Muistaakseni Eila syntynyt Enossa.
  Tarkistan vielä asian. Kun olen yhteydessa heidän tyttäreensä.

  Ovat tehneet hienoja Karjala aiheisia lauluja.
  Lupa on myös niinden käyttöön.

  Erkille

  Otan selvää ovatko asuneet ko. paikassa.

 8. Arvo Kettunen on syntynyt Ruskealassa, muistin pitäjän väärin,
  asunut Jänisjärven rannalla.
  Heidän kirjoittama teksti löytyy useammasta tiedostosta.

  ko. Kettuset eivät ole asuneet Leminrinteessä!

 9. Kommenteissa esitetyt kysymykset tekijänoikeuksista on selvitetty.
  Kiitokset Sinikka Kaskiselle välittäjänä toimimisesta.
  Asia on kunnossa.

  Värtsin toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *