Pitäjäyhdistykset kokoontuivat Värtsilässä

IMG_4261

Meitä oli 20 kiinnostunutta retkeläistä Kitee-, Kesälahti-, Rääkkylä- ja Tohmajärvi-Seurasta. Oli mielenkiintoinen päivä. Saimme kuulla aimo annoksen tietoa Värtsilän historiasta ja nykypäivästä, tutustua Arppen pihaan ja Hotelli Jokeen hyvän kahvin ja tuoreen puustin kera, ihailla Toivon kappelia ja Lintusten pihapiiriä, käydä kääntymässä Huoltotiellä ja vieläpä ajella pitkin rajan pintaa Sääperin ympäri. Päivän kruunasi perunavelli sienillä. Kiitokset Raimolle, Matille, Kallelle ja muille Värtsilän Pitäjäyhdistyksen puuhaihmisille, Hotelli Joen Elinalle ja Minnalle sekä Toivon kappelin Erkille ja Ullalle!

Kuvat ja teksti Liisa Laasonen

IMG_4239

IMG_4229

IMG_4270

 

5 comments for “Pitäjäyhdistykset kokoontuivat Värtsilässä

 1. Kyläaktivisteille sydämellinen kiitos vierailusta!
  Käynnistänne jäi mieluinen muisto. Yhteiskunnan eri tahoilla suurenevien organisaatioiden keskellä te olette maan suola. Toivon, ettei se suola käy mauttomaksi.

  pater F.

 2. Pitäjäyhdistysten vierailun jälkeen havahduin tapahtuneen aiheuttamasta mielihyvästä ja jäin pahoittelemaan, etten puhunut mitään Kaustajärven menneisyyden yhdestä merkittävästä paikasta: Kaustajärven kylmilleen jätetystä rajavartiostosta.
  Jos vaikka olisi sana lähtenyt matkaeväänä kiertämään.

  Olen tästä asiasta ollut yhteydessä Tohmajärven kuntaan. Mutta sillä taholla ei katsottu nyt olevan aihetta ryhtyä toimiin, että saataisiin tyhjillään oleviin tiloihin eloa.

  Sittemmin sain kuulla uutisen, että rakennukset voisi ostaa Senaattikiinteistöltä aika edullisesti. Viimeisintä pyyntöä en nyt voi paljastaa, kun en kysynyt tietolähteeltä siihen lupaa. Mutta sillä hinnalla mielestäni kaupat voisi tehdä edellyttäen, että olisi varaa sijoittaa myös maalämpöjärjestelmään.

  Ongelman ytimeksi on vain muodostunut maapohjan hinta. Tontin suuruudesta voi kuuleman mukaan neuvotella. Mutta hinta on varsin korkea, eikä UPM taida siinä asiassa ajatella kovin joustavasti. Vai voisiko? Entäpä jos tontiksi lohkottavan puuston muuttaisi rahaksi. Jos sen tekisi UPM, maapohjan hinta tietysti laskisi. Jos ostaja, sillä voisi maksaa osan tontista. Mutta onko tässä verotuksen takia eroja, sitä en tiedä. Kuka tietää?

  Voisiko joku ryhtyä lobbariksi ja kyläyhteisön hyödyksi aloittaa asian selvittämisen? Kyllä sillä on merkitystä, onko noin upea paikka tyhjillän, elottomana ja kuolemaansa kohti kylmettymässä. Vai nouseeko sieltä saunan savut ja tuikkii valoa ikkunoista.

  Tarvitaan luovaa ajattelua! Mietintämyssyyn liikettä!

  Kaustajärveläisillä on varmaankin paljon muistoja rajavartioston vaiheilta. Minulla siellä pidetyistä rippikoululeireistä. Siihen tarkoitukseen erittäin sopiva paikka, silloin. Nyt saattaa toinen rakennuksista olla majoitukseen kelvoton. Mutta ehkä johonkin muuhun tarkoitukseen sillä saattaisi olla vielä käyttöä.

  Entäpä jos Värtsiin saataisiin kirjoituksia Kaustajärven rajavartiostosta! Ainakin asia olisi sillä tavoin esillä, ja mene tiedä johtaisi johonkin ratkaisuun sen sijaan, että se siellä nyt olla nököttää.

  Pottupappi

 3. Kiitos nettiosoitteesta! Nyt vain on kysymys siitä, mihin suuntaan tuo 15 000 euroa mahdollisesti voi liikkua ja miten UPM-Kymmene voisi olla joustava tontin koon, puuston ja hinnan suhteen.

  Elo lobbarille tarjolla talkootyötä!

  Pottupappi

 4. UPM:n hintapyyntö tontista on 29.000€.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *