Metsästyskoirat ja raja

RajavartiolaitosMetsästyskoirien kanssa tarkkana rajavyöhykkeen läheisyydessä.

Suomen ja Venäjän välisen rajajärjestyssopimuksen mukaisesti kotieläinten rajanylitykset on pyrittävä estämään. Rajavartiolaitos kehottaa metsästäjiä välttämään koirien irti päästämistä aivan rajavyöhykkeen tuntumassa, koska riistaeläimet usein kaikkoavat metsästystä Venäjän puolelle ja koirat menevät niiden perässä Venäjälle. Vuosittain karhun ja hirven metsästyksen yhteydessä useita koiria menee Venäjälle puolelle Pohjois-Karjalan alueella.

Yleensä koirat saadaan takaisin Venäjältä, joko koirien palatessa Suomen puolelle itsenäisesti tai Venäjän rajavartioviranomaisten kautta. Joissakin tapauksissa koirat ovat kuitenkin jääneet palaamatta ja kadonneet.

Kaikki Venäjän puolella käyneet koirat saatetaan Suomessa eläinlääkäreiden tietoon ja heidän arvionsa mukaan koirat on tarvittaessa toimitettava tarkastukseen eläintautien leviämisen estämiseksi. Eläinlääkärit määräävät mahdolliset jatkotoimenpiteet.

Kun rajavartiolaitoksen partio kohtaa rajavyöhykkeellä koiran, jonka omistajaa ei tunneta tai on syytä epäillä koiran käyneen Venäjällä, koira toimitetaan löytöeläintarhaan. Koiralla metsästäviä koiranomistajia kehotetaankin merkitsemään koiran pantaan tai valjaisiin omistajan yhteystiedot ennen metsästyksen aloittamista.

Jos koiranomistaja huomaa koiransa kadonneen valtakunnan rajan läheisyydessä, asiasta pyydetään ilmoittamaan välittömästi Pohjois-Karjalan rajavartioston johtokeskukseen puh 071 872 3010. Pääsääntöisesti koiria lähdetään tiedustelemaan Venäjän rajaviranomaisilta vasta 24 tunnin kuluttua ilmoituksesta, koska valtaosa palaa kuitenkin takasin tässä ajassa.

Lisäksi metsästyskauden käynnistyessä Rajavartiolaitos muistuttaa Venäjälle matkustavia siitä, että aseita ja aseiden patruunoita ei saa viedä Venäjälle ilman lupaa. Vuosittain Venäjän viranomaiset ilmoittavat useita kertoja löytäneensä rajatarkastuksessa rajanylittäjien autoista patruunoita. Yleensä nämä yksittäiset patruunat ovat jääneet huolimattomuudesta irtonaisina auton peräkonttiin tai hansikaslokeroon. Patruunoiden löytyminen aiheuttaa auton kuljettajalle aina vähintään sakkorangaistuksen ja huomattavan aikaviiveen rajanylitykseen asian tutkimisen takia Venäjän puolella.

Lisätietoja tarvittaessa antaa majuri Timo Keinonen puh 071 872 3000

Lähde: Pohjois-Karjalan rajavartiosto tiedottaa 16.8.2013

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *