Kirkko ja kalmismaa

Silloin tällöin Värtsilässä tulee puheeksi vanha tarina, jonka mukaan Selkäkylällä on joskus ollut ortodoksinen tsasouna tai peräti kirkko sekä kalmismaa.

Tästä aukeaa näkymä ,johon metsäsaarekkeiden kohdalle voi kuvitella vaikkapa kirkon ja tapulin. Kuva SP.

Näiden metsäsaarekkeiden kohdalle voi kuvitella vaikkapa kirkon ja tapulin. Kuva SP.

Värtsilästä Kaurilaan päin kuljettaessa Selkäkylän tienristin jälkeen, ennen Patsolan kosken siltaa todellakin on tien oikealla puolen hauta-alue ja  se on  jollakin tarkkuudella merkitty maanmittaushallituksen karttatietoihinkin. Kuusikkoisen rinteen alapuolella oleva vetinen harjusuppa on saanut nimen Kalmanloso.

Tarina tuli taas kerran esiin naapurin silmittämän vanhan lehtijutun myötä.

Sanomalehti Karjalaisessa oli  sunnuntaina heinäkuun 22 päivänä 1962 juttu joka alkoi näin:

Tekstin jatkossa pohditaan sitä saattaisiko hautalöydöilla olla yhteyttä Suomen sodan tapahtumiin ja sissipäällikkö Olli Tiaisen mainitsemiin tappeluihin ”Pärnälän niskan pyörteessä”. Pärnälä on ollut muinoin Piiroisten suuren tilan vanha nimi.

Juttuun liittyvä Karjalaisen lehtikuva vuodelta 1962.

Juttuun liittyvä Karjalaisen lehtikuva vuodelta 1962.

Kivikkoiset kumpareet ovat edelleen maisemassa selvästi näkyvissä. Kuva SP.

Kivikkoiset kumpareet ovat edelleen maisemassa selvästi näkyvissä. Kuva SP.

Kalmistorinteen kuusikko heijastelee Kalman loson kevättulvaiseta pinnasta. Kuva SP.

Kalmistorinteen kuusikko heijastelee Kalmanloson kevättulvaisesta pinnasta. Tännekö lie kätketty tarinoissa mainittu kirkonkello. Kuva SP.

Vuosia sitten luin jostakin lehdestä (muistaakseni Aamun Koitto)  jutun, jossa pyydettiin ilmoittamaan mahdollisista  vanhoista hautauspaikoista. Kyselyn tiimoilta soitin annettuun puhelinnumeroon ja  puhelimeen vastanneen henkilön kanssa puhuimme tästä Selkäkylän alueesta. Se tuntui olevan tiedossa ja tämän kyseisen henkilön hyvin tuntema, sitä ei vain syystä tai toisesta ollut enemmälti tutkittu. Miten lie nyt? Kaurilaan menevää maantietä kunnostettaessa sanoivat koneiden vähän rouhaisseen kalmismaatakin.

Millaisia tarinoita on tallentunut  muistiin?  Kerro kommenttipalsatalle mitä olet kuullut tai lähetä juttusi Värtsiin verkkovartsi@gmail.com

13 comments for “Kirkko ja kalmismaa

 1. Käydessäni läpi digiarkiston Nuori Karjala lehtiä, tallensin mm. seuraavan uutispätkän numerosta 11 vuodelta 1910:

  ”Hautalöytöjä Värtsilän Uudessakylässä. Aikaisemmin on lehdessämme kerrottu niistä luurankojen ym. löydöistä, jotka maanvilj. Y. A. Koskinen teki pellollaan muuan vuosi takaperin. Nyt viime kesänä taas löytyi saman talon pellosta kaksi luurankoa.

  Luurankoja löydettiin tässä eräitä vuosia takaperin myöskin Patsolan kylässä Pienen Jänisjoen läheltä maantietä tehtäessä. (Patsola on Uudenkylän naapurikylä). Niiniikään on luustolöytöjä tehty useampiakin Pienessä Jänisjärvessä olevassa Tyytysaaressa Pälkjärven pitäjässä. Saaressa on kaksi taloa ja sen maat melkein kaikki peltona.”

  Uutisen alussa mainitaan, että Nuoressa Karjalassa olisi kerrottu myös aikaisemmista löydöistä Koskisen pelloilta. En ole kuitenkaan ennättänyt aloittaa lehtien kahlaamista alusta löytääkseni uutisen.

 2. Uskoisin että ainakin Värtsilässä sukupolvien
  ajan asuneilla olisi aiheesta perimätietoa.
  Olisi hyvä saada kaikki tiedonsirut talteen niin kauan kuin se suinkin on mahdollista.Jään mielenkiinnolla
  odottamaan.
  *
  Jonnekinhan ne Tuonpuoleisiin siirtyneet on
  kautta aikojen täytynyt haudata. Olen joskus
  mietiskellyt Kaustajärvessä olevaa Kalmosaarta
  (Iivanansaarta) että onko se saanut nimensä pelkästään
  sinne aikoinaan haudatun venäläissotilaan mukaan,
  vai olisiko sitä käytetty ammmoisina aikoina muillekin
  poisnukkuneille. Asutustahan niilläkin rannoilla on
  ollut tiettävästi jo 1600 ja 1700 -luvuilla.

 3. Joensuussa on Karsikko- niminen kaupunginosa.

  Karsikko on perinteinen suomalainen vainajaa
  koskeva merkintä.
  Karsikoiden tarkoituksena on alun perin ollut
  vaikuttaa kuolleiden sieluihin siten, etteivät
  ne tulisi ihmisten ilmoille kummittelemaan.
  Ilmeisesti on ajateltu, että lähtiessään vaeltamaan
  kalmistolta takaisin asuinpaikalle sielu ymmärtää
  kuolleensa vimeistään nähdessään oman karsikko-
  merkkinsä puussa.

  Myöhemmin karsikkoja on tehty lähinnä vainajan
  muistomerkiksi. Puita on karsittu tietyllä tavalla
  ja tehty niihin ”pilkkoja” kirveellä.

  Öllölän Pörtsämössä sijaitsee muinaiskalmisto,
  jonne on ollut helppo tuoda vainajia myös vesiteitse
  kauempaakin. Mielenkiintoinen paikka.

  Kiihtelysvaarassa on vanhalla, jo lähes unohdetulla
  hautausmaalla mm. nälkään kuolleiden hautoja vielä
  nähtävänä.

 4. Kaustajärven Kalamasaari kuten sanoimme se on ollut Ortodoksien hauta saari. Sieltä on otettu puita rakennustarpeiksi ja Anna Mielonen sanoi josskin männyssä tuleen esiin sitä veistettäessä risti, joka oli jäänyt kasvavan puun sisälle. Yleensä nämä kalmistoon ja karsikoon viittaavat paikan nimet pitävät sisällään perimätietoa hautausmaasta. Kaustajärveltä ei ole pitkää matkaa Laatokalle joten kyllä siellä kauan aikaa on ihmiset olleet ja vaikuttaneet. Ennen pysyvää asutusta ne alueet ovat olleet kaskimaita ja kasket joskuss kaukanakin varsinaisesta asuinpaikasta. Voi se kalmiston nimi tulla sodan seurauksenakin silloin surmatut ihmiset ovat haudattu lähimpään kelvoliiseen paikkaan.

 5. Kaustajärven Kalamasaaren jutut liittyvät nuijasodan aikaisiin,
  reuna alueella tapahtuviin taisteluihin.Taru kertoo että saareen
  on haudattu taistelussa kuolleita. Tarua tai ei!!

 6. Piiroisen Paavon kertomaa:
  Kun Patsolankoskessa olevaa siltaa ja molemminpuolin myös tietä korjattiin viimeksi.Penkan kohdalla luiskaa leikattaessa oli luiskakauha leikannut luurankoja, tai ainakin luita oli noussut töitä tehdessä. Tien Selkäkylän puoleisella pätkällä. Luut oli painettu takaisin maahan ilmeisesti suuremman metelin välttämiseksi .Eipä muistu nyt mieleen tarina jonka kuulin Kalmanluososta kerran.

  Toiseen asiaan vihkiytyneille. Näkyvät kiurunkannukset aloittelevan kukkimista.

 7. Muinaistutkija Oili Forsberg: Jänisjoen reitin varhaisinvestointituloksia Laatokan pohjoispuolelta.

  Värtsilän ja Laatokan puolivälissä sijaitseva Jänisjärvi ja sen
  joki on osoittautumassa kiinnostavaksi kohteeksi. Järven muinaisilta rannoilta on löydetty runsaasti varhaiskampakeraamista materiaalia noin 5000 eKr. Myös rantatasoltaan 3 metriä ylempiä eli 1000 vuotta vanhempia olevia
  kohteita tiedetään muutamia. Varhaisinta asutusta oletetaan
  löytyvän Kirkkolahden asuinpaikoilta. Näiden ikä on mahdollista
  määrittää tarkemmin, kun järven pintavaihtelut voidaan yhdistää
  kalenteriin nykyistä tarkemmin. Ainakin yksi radiohiiliajoitus
  Kirkkolahdella on. Hirven palaneesta luunkappaleesta on määritetty ikä noin 9300 eKr. Tämä on hyvin varhainen tulos.

  Tuossa samassa arkeologisessa aineistossa mainitaan kivikautinen
  kylä Kakussa. Sääperin mainitaan olleen samaa vesistöä Jänisjärven kanssa. Joensuun Siihtalassa löytynyt kivikautinen
  hella ja Lieksan suunnalla on runsaasti aineistoa pioneeriasutuksesta.

  Meidän nykyistenkin asukkaiden mainitaan olevan metsästäjä-
  keräilijöiden jälkeläisiä heidän geeniperintöineen.

  Paljon tulee uutta mielenkiintoista asiaa esille nykytutkimuksella.

 8. Suomen asuttamisen historia on mennyt uusiksi jo monta kertaa. Täällä on asuttu siitä lähien kun jääkauden jälkeen riista ja luonnonantimiet ovat sen mahdollistaneet. Myös nämä Jänisjärven ja -joen sivureitit Juvanjoki ja siihen liittyvät Ryösiönjoki, Heinäjoki ovat aivan varmasti olleet pyyntielinkeinon vaikutuksen alaisia. Niistä on vain vähän jos lainkaan merkkejä jäljellä.
  Kun olin Närsäkkälässä täällä Pyhäjärven rannalla kolme kesää 1980 luvun taiteessa niin monta kertaa menin louhisaaren kalliomaaluksen ohitse enkä sitä maalausta siitä kalliosta nähnyt. Ylempää kallioseinämältä piioksiidi värjäymät huomasin. Kun luin lehdestä tästä kalliomaalauksesta piti mennä talvellä katsomaan ja kyllä siinä heikosti näkyvä verkkokuvio oli ja on. Vasta viimme vuosina on merkkejä kivikautisesta asutuksesta ja kalliomaaluksista osattu etsiä ja hakea. Muuten se Louhisaaren kalliomaalaus on sellaisella paikalla, että se on ollut kuin liikennemerkki tai omistuskirjoitus. Niitten nähtäväksi jotka järvellä ovat silloin liikkuneet.

 9. Monelle lukijalle lienee Saarivaaran ja Hoilolan
  välillä sijaitseva Kanajärvi tuttu paikka. Joku
  on saattanut uida sen rannassa tai vierailla Saarivaaran
  rajavartioasemalla.

  Kanajärvessä on ollut Kalmoniemen hautausmaa jonne
  viimeiset vainajat haudattiin ennen rajan sulkeutumista.

  Kirjassa Kuu on Murasten aurinko mainitaan:
  ”Kalmoniemen kalmisto kuulunee vastaavanlaisiin erämaa-
  kalmistoihin kuin esimerkiksi Pörtsämön hautausmaa Öllölän-
  niemessä. Niiden ikää on tarkasti mahdoton edes määrittää.”

  Lisäksi kirjassa kerrotaan että siellä hiekka oli niin pehmoista
  ja hienoa että haudat voitiin kaivaa vaikka leipälapiolla.

 10. Kartassa näkyy Kalmanloson lähettyvillä, joelle päin mentäessä, Lummelampi. Siitä olen itse tähystellyt 1950/1960-lukujen vaihteessa upotettuja kirkonkelloja. Taisin olla siis väärän lammen rannalla. Ei rannalta mitään näkynyt muuta kuin tummanpuhuvaa vettä.

  Samoihin aikoihin tutkin samanlaisin menetelmin myös Sääperin pommikonetta. Tuloksetkin olivat aivan samat eli ei yhtään mitään.

  Arvostan kovasti tämän tyyppisiä kirjoituksia, joissa samalla tallentuu eetteriin pala paikallista historiaa. Jos esi-isillämme olisi ollut läppärit, tietäisimme menneestä enemmän.

  Kiitokset Sepolle kirjoituksesta ja terveiset toiselle Sepolle ja muille lukijoillemme.

 11. Kalevi kirjoittaa Pyhäjärven Louhisaaren kalliomalauksesta. Kuuli siitä laivaristeilyllä ja koetin tähystelläkin sitä, vaan mitään kalliomaalaukseen viittaavaakaan en mielestäni nähnyt. Myöhemmin minäkin kävin talvisaikaan siinä kalliorinteen alla katselamessa paikkaa uudelleen, mutta tulos oli sama kuin aiemminkin. Kalliomaalusta en löytänyt. Nyt kun Kalevi kertoo että kalliossa on heikosti näkyvä verkkokuvio, arvelen että en vain osannut sitä oikealla tavalla etsiä. Liekö sitten paikkakaan ollut ihan tarkalleen oikea. Pitänee vain uskoa, että muinainen kalliomaalaus siellä on.

 12. Seppoilmarille, se kalliomaalaus Louhisaaressa on aivan sen kallioseinämän lounaispäässä siis valtakunnanrajan puoleisessa päässä aivan siellä kärjessä noin 2 m vedenpinnan yläpuolella. Maalauksen korkeus noin 60 – 70 cm ja leveyttä jäljellä noin 30 cm.

 13. Tapasin eilen Erkki Peuhkurisen, joka oli ollut työnjohtajana siinä Patsolankosken siltatyömaalla 1986. Hän oli kuullut niistä luu-löydoistä, mutta hänen tietääkseen luita ei tullut näkyviin heidän kaivauksiensa aikana. Luita ei kyllä tietoisesti tiedetty tarkkaillakaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *