Elämänoppia

Oivaltava nuortenkirja
Tunteet väsyttävät ja muuta ajateltavaa

Kreetta Onkeli: Selityspakki, Otava 2013

  • Kaikesta saa ja pitää puhua.
  • Jokainen yrittää olla mahdollisimman hyvä.
  • Jos mikään ei suju, tee vähän aikaa muuta.
  • Me kohtaamme täällä toisiamme.
  • Välillä jokaista pännii.

Onkeli ( s. 1970) tuli tunnetuuksi Ilonen talo – teoksestaan, josta tehtiin novellikokoelman Tervetuloa Paratiisiin kanssa kolmiosainen tv – elokuva. Ilonen talo oli kirja jota on luonnehdittava supisuomalaiseksi inhorealismiksi, mutta jonka kieli ja säröisyys saa lukijan kiinnostumaan.

Tämä nuorille tarkoitettu Selityspakki on todella oivaltavaa tarinaa monista ilmiöistä täällä meidän keskuudessamme. Onkeli puhuu mm. spurguista aika myönteiseen sävyyn ja tuumii, että ei ne niin pahoja ole vaikka ne haisevat, ja lapsista ne suorastaan tykkäävät, mutta aikuisen on sanottava, voiko spurgun kanssa alkaa juttusille. Meitä on monenlaisia, on lääkäriä, opettajaa, johtajaa ja spurgua. Kaikkien kanssa on opittava elämään.

Onkelin repertuaariin kuuluu pänniminen, koivuniemen herra, hiljaa oleminen, puhuttavan keksiminen, rahapula, odottaminen, ärrän harjoittelu, jne jne…

Kirjailija mainitsee, että vanhana on mukavaa. Ei tarvitse tehdä töitä. Kukaan ei komentele. Saa herätä milloin haluaa. Mutta on sitten sairauksia, rollaattoreita ja kävelykeppejä, puhumattakaan lääkkeistä, lääkäreistä ja sairaaloista.

Suosittelen tätä kirjaa nykynuorelle oppaaksi elämään muiden kanssa. Onkeli menee suoraan asioiden ytimeen ja selittää eri ilmiöt hänelle tyypillisellä selkeydellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *