Ruskaretki

Kelpaa täällä soudella. Kuva Heikki Kokkonen.

Jänisjoki houkuttelee soutelemaan syksyisin, varsinkin jos sattuu kaunis sää. Ruska ei ole vielä niin pitkällä kuin Heikki Kokkosen joskus takavuosina ottamassa kuvassa. Joen rannat komistuvat tulevina viikkoina – tai sitten eivät. Syksyt eivät ole veljeksiä.

Ruska on aika ovela juttu. Syksyllä puu hajottaa lehtivihreän ja ottaa talteen siinä olevat aineet, kuten magnesiumin ja proteiinit. Tuolloin muut väriaineet pääsevät näkyviin. Näin ilmiötä selittävät asiantuntijat. Ruska on puilla perinnöllinen ja yksilöllinen ominaisuus.

Lehtiin tulee keltaista, punaista ja oranssia. Pakkasöinä voi muodostua myös sinistä ja violettia väriä. Ruskeaa ilmaantuu, kun on kylmä ja märkä tai kuivuus vaivaa. Leppä on poikkeus, se pudottaa lehdet vihreinä. Sen ei tarvitse ottaa talteen lehtivihreän ravinteita, koska se tekee yhteistyötä typensitojabakteerien kanssa.

Jänisjoki on viihtyisyystekijä Värtsilän laaksossa, maisemallisestikin tärkeä. Virkistyskäytön mahdollisuuksia voisi edistää esimerkiksi kunnollisella venevalkamalla. Raportti Jänisjoen ruskaretkestä Värtsissä lähipäivinä.

Museoarkkitehtuuria. Kuva EJ

2 comments for “Ruskaretki

  1. Hei!
    Ihana kuva tuo ruska jänisjoella. Kiitos muutenkin tästä verkkolehdestä. Seuraan lähes päivittäin kuulumisia sielta Värtsilästä. Olen löytänyt lehdestä jopa kuva-aarteita, vanhoja muistoja. Mielenkiinnolla seuraan tätä edelleen. Kiitos!

  2. Helena,

    Heikki Kokkonen on huippukuvaaja ja hyvä on kohdekin. Tervetuloa tänne Värtsilään ruskaretkille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *