Nokkapokkaa

Tässä käydään nokkapokkaa riistamailla. Kuva EJ

Verkkolehteä voi tehdä monella tavalla, liekö yhtä oikeaa tapaa olemassakaan. Värtsin linja lienee tullut tutuksi kesän mittaan: yritämme vältellä joutavaa räksytystä ja nokkapokkaa. Tällä tuskin on vaikutusta esimerkiksi Värtsin lukijamäärään, vaikka erilaiset ristiriidat luonnollisesti kiinnostavatkin. Suuri lukijajoukko ei voi edes olla tavoitteemme, koska kyseessä on pelkästään Värtsilän asioihin pitäytyvä nettilehti.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettemmekö ottaisi kantaa, jos tarpeelliselta näyttää. Pyrimme tuomaan mielipiteemme esille maltillisesti ja perustellen. Kokemustemme mukaan se on pitemmällä tähtäimellä paras tapa edistää asioita.

Onko Värtsilässä sitten ristiriitoja, joista voisi kirjoittaa? Luin joskus tutkimuksesta, jonka mukaan entisajan kylät olivat heimoyhteisöjä. Samasta rakenteesta oli tutkijoitten mielestä säilynyt jäänteitä etenkin agraarikylissä pitkälle nykypäiviin. Yhtä pidettiin suvuittain, joitten välillä saattoi olla kaukaakin periytyneitä ja hyvin pienistä asioista syntyneitä skismoja. Saattaahan sellaisia Värtsilässäkin olla, vaikka uutena asukkaana niihin ei ole toistaiseksi enemmälti törmännyt.

Yksittäiset henkilöt ja suvutkin saavat Värtsin puolesta kiistellä rauhassa, kunhan se ei heijastu yhteisten asioitten hoitoon. Menestyksekäs Värtsilän etujen ajaminen esimerkiksi kunnan suuntaan vaatii yksituumaisuutta. Tätä verkkolehti yrittää parhaansa mukaan edistää.

Värtsi aloitti toukokuussa. Vaikka lukijämäärämme eivät yllä lähellekään isoisia, on kiinnostuksen alueellinen laajuus yllättänyt. Värtsiä on viimeisen kuukauden aikana luettu yli 50 kaupunkiseudulla Suomessa. Ulkomaillakin on ollut jokunen lukija, sivuilla kävijöitä oli yli 10 maailman maasta. Lienee netille luonteenomaista, että kaukaisetkin ihmiset tavoittaa helposti. Kuukausittainen klikkausten määrä on ollut 8000-9000. Lukemat ovat olleet kesän aikana noususuunnassa. Valtaosa lukijoistamme on Joensuusta ja pääkaupunkiseudulta, mutta huomattavassa määrin heitä on myös Keski-Karjalan alueella.

Värtsi on kokeilu, jonka tulevaisuudesta ei tällä hetkellä voi sanoa sitä eikä tätä. Aika näyttää sen tarpeellisuuden. Tänne kirjoittaminen perustuu vapaaehtoiseen kotiseutuhenkeen. Tietokoneitten ja valokuvauksen kehittyminen sekä netti mahdollistavat verkkolehden tekemisen pienin kustannuksin. Enemmän se vaatii harrastusta ja viitseliäisyyttä. Mitä useammalta sellaista löytyy, sitä parempi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *