Kirvakesä

Murkut lypsävät kirvoja. Kuva EJ

Lämmin toukokuu oli kirvojen mieleen. Asiantuntijoitten mukaan niitä on ollut tänä kesänä enemmän kuin kymmeniin vuosiin. Viime aikojen viileät sateet ovat tosin hieman hillinneet.

Parin millin mittainen kirva elää muutamia viikkoja ja lisääntyy neitseellisesti. Keskikesällä ne tuntuvat katoavan, koska liikkuvat siivillä.

Pihoilla elelee enimmäkseen koivu- ja tuomikirvoja, mutta myös herukka- ja ruusukirvat uhkaavat kotipuutarhureita. Mäntysuopavettä suositellaan yleisesti torjuntaan. Leppäkertut syövät kirvoja, ja monille muillekin hyönteisille ne ovat mieleistä ravintoa.

Murkut ovat kirvojen ystäviä. Niillä on yya-sopimus. Murkut lypsävät ”lehmiään” koskettelemalla tuntosarvillaan, jolloin kirvat erittävät sokeripitoista mesikastetta. Sitä muurahaiset käyttävät ravinnokseen ja suojelevat kirvoja, koska lehmä on parempi lypsää kuin tappaa. Myös tarhamehiläiset keräävät mesikastetta hunajantekoa varten.

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *