Juhannusviikolla luvassa perhosia

Kevätsukupolven karttaperhonen muistuttaa hieman tutumpaa nokkosperhosta. Kooltaan se on noin 3,5 senttiä. Kuva EJ

Värtsilässä satelee vielä parin päivän ajan vettä, mutta sitten ennusteet näyttävät poutaantuvaa ja lämpenevää. Näillä näkymin juhannuksena olisi erinomainen sää.

Suomen kesän sääennusteisiin ei ole aina luottamista, mutta niin paljon ne eivät voi pieleen mennä, etteivätkö perhoset lentelisi kohta kukasta kukkaan yhä runsaammin. Alkavan juhannusviikon kunniaksi Värtsi julkaisee kuvan karttaperhosesta, jota alkoi näkyä enemmälti metsän reunamilla, metsäteillä ja -aukioilla viime viikolla.

Karttaperhonen on muihin verraten melko uusi tulokas Värtsilässä ja koko maassa. Se lepatteli itärajan yli ensimmäisen kerran 1980-luvun lopulla. Vuonna 1999 oli suuri vaellus Etelä-Suomeen päin. Kotoisin se on Itä- ja Keski-Euroopasta.

Erikoista on karttaperhosen esiintyminen kesän aikana kahtena eri sukupolvena, jotka eroavat tyystin toisistaan. Heinäkuun puolivälin jälkeen lentelevä kesäsukupolvi on pohjaväriltään lähes musta. Väritys määräytyy toukka-ajan päivän pituuden perusteella.

Siipien alapinnassa on karttaa muistuttava kuviointi, josta perhonen on saanut nimensä. Karttakuviointi ei eroa paljoa eri sukupolvilla.  Toisen sukupolven toukat talvehtivat koteloina. Toukkien ravintokasvi on nokkonen.

Keski-Karjalan Luonnon julkaiseman erinomaisen kirjan ”Luontoretkelle Karjalan kunnaille” mukaan Värtsilän laakso kiinnostaa myös perhosharrastajia. Itäinen sijainti ja rehevä ympäristö voivat tuoda esille monenlaisia harvinaisuuksia. Esimerkiksi keisarinviittoja havaitaan vuosittain.

Share

Post navigation

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *