Maamiehen ystävät

Oletettavasti monta tuholaistoukkaa lähtee pellolta lokkiparven mukana. Kuva EJ

Värtsilässä riittää maamiehillä ystäviä keväisin. Sadat, elleivät tuhannet lokit seuraavat peltoja muokkaavia traktoreita. Joukossa on myös tuhti parvi naakkoja, jotka ymmärtävät hyvän päälle. Murkinaa linnut vissiin etsivät, kuten ihminenkin viljelmiltään.

Vuorotyö näyttää lintumaailmassa olevan valttia: kun yksi parvi huhkii töitä, kaksi huilailee sivummalla. Sitä vain ihmettelen, missä nämä kaikki Värtsilän linnut mahtuvat pesimään, sillä eivät ne kaikki läpikulkumatkalla ole.

Yhteistyö lintujen kanssa tuntuu viljelijöiltä sujuvan vähintään kohtuullisesti. ”Merkkasin tuossa kuovin pesiä, että tietää kiertää”, kertoi traktorimies. Neljä munaa oli eräässäkin pesässä ollut, tavallisemmin on vain kolme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *