Satikutia

Käki tuo kesän, mutta pikkulinnut eivät taida siitä erityisemmin pitää. Ei ainakaan se, joka ripitti Pohjois-Karjalan maakuntalintua langan päällä Savikon pelloilla. Se sai kuin saikin käen lentoon ja yritti vielä pitkään ilmataistelua. Peräkkäin ne painelivat, ja käki kukkui riemusta lentäessään. Olisiko se onnistunut munimaan pikkulinnun pesään.

Lasse J. Laineen lintuoppaassa kerrotaan, että käen poikasilla on aina kasvattivanhemmat. Se munii useimmiten leppälinnun, niittykirvisen, västäräkin, harmaasiepon, keltavästäräkin, peipon, järripeipon, kirjosiepon ja pajulinnun pesiin. Kukin naaras suosii tiettyä isäntää ja pyöräyttää sen munia muistuttavan tekeleen muistoksi käynnistään.

Uusi käki hautoutuu 12 vuorokaudessa. Ensi töikseen se yrittää vyöryttää muut munat tai poikaset yli laidan. Eipä siis ihme, jos pikkulintu hermostuu. Mutta minkäs mahat, ei auta kuin kantaa seuraavat parikymmentä vuorokautta sapuskaa avonaiseen nokkaan. Pohjaton on käenpojan nälkä.Kohta mentiin ilmassa peräkanaa. Kuva EJ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *