Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan toukokuussa 2024     

Rajojen valvonta

Pohjois-Karjalan rajavartioston valvomalla maastorajalla ei toukokuun aikana havaittu yhtään laitonta rajanylitystä. Itärajan rajanylityspaikoilla vallitsevaan tilanteeseen liittyen on mahdollista, että ilmiö laajenisi myös maastorajalle. Rajavartiosto on varautunut myös tällaiseen tilannekehitykseen. Rajaa valvotaan muun muassa partioinnilla, teknisellä valvonnalla ja valvontalennoilla.

Frontexin henkilöstöä osallistui aiempaan tapaan rajojen valvontaan yhdessä rajavartioston omien rajavartijoiden kanssa.

Rajatarkastukset

Niiralan rajanylityspaikka oli suljettuna koko toukokuun ajan Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti osana välineellistetyn maahantulon ilmiön pysäyttämistä. Voimassa olevan päätöksen mukaisesti rajanylityspaikka on suljettuna toistaiseksi.

Ajantasainen tieto Niiralan ja muiden rajanylityspaikkojen tilanteesta on luettavissa Rajavartiolaitoksen www-sivuilla https://raja.fi/rajoitukset-suomen-itarajan-rajanylityspaikoilla.

Venäjän federaation puunvientiä koskevien rajoitusten johdosta liikenne Lieksan Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta on ollut pysäytettynä rajavaltuutettujen päätöksellä jo 1.11.2021 alkaen. 

Rikostorjunta

Toukokuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston rikostorjunta jatkoi vuonna 2023 marras-joulukuussa vireille tulleiden epäiltyjen valtionrajarikosten ja niihin liittyvien epäiltyjen laittoman maahantulon järjestämisten esitutkintaa. Suurin osa tapauksien esitutkinnoista on päätetty tutkinnanjohtajan päätöksellä. Jotkut tapaukset on siirretty esitutkinnan jälkeen syyttäjälle syyteharkintaan. Vain muutamassa tapauksessa esitutkinta on vielä kesken.

Tohmajärvellä paljastui lievä valtionrajarikos, kun henkilö liikkui rajavyöhykkeellä ilman lupaa. Teosta henkilölle määrättiin seuraamuksena sakko. Rajavartiosto muistuttaa, että rajavyöhykkeellä liikkuminen on aina luvanvaraista. Esimerkiksi kyläily tuttavan kesämökillä ilman lupaa ei ole luvallista, jos mökki sijaitsee rajavyöhykkeen sisällä. Rajavyöhykkeestä, rajavyöhykeluvasta ja luvan hakemisesta voi lukea tarkemmin Rajavartiolaitoksen www-sivuilta https://raja.fi/rajavyohykelupa.

Sotilaallinen maanpuolustus

Rajajääkärikomppaniassa toteutettiin toukokuussa suunnitelmien mukaisia koulutuksia ja harjoituksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *