EU-vaalipäivä Suomessa su 9. kesäkuuta 2024

Äänestämällä EU-vaaleissa pääset mukaan päättämään siitä, mihin Euroopan unioni keskittyy seuraavien viiden vuoden aikana.

Suomessa europarlamenttivaalien vaalipäivä on sunnuntai 9.6. Äänestää voi kello 9−20. Alustavia tulostietoja julkaistaan vaali-iltana kello 20 alkaen.

Ylen vaalikone: https://vaalit.yle.fi/vaalikone/eurovaalit2024?language=fi

Miksi kannattaa äänestää

Miljoonat eurooppalaiset voivat vaikuttaa yhdessä eurooppalaisen demokratian tulevaisuuteen EU-vaaleissa 6.–9. kesäkuuta 2024.

EU-vaalit järjestetään Suomessa 9. kesäkuuta 2024. Ennakkoäänestys järjestetään Suomessa 29.5.–4.6.2024 ja ulkomailla 29.5.–1.6.2024.

Suomesta valitaan 15 Euroopan parlamentin jäsentä eli meppiä vuoden 2024 EU-vaaleissa.

Vaalit ovat ainutlaatuinen mahdollisuus päättää yhdessä Euroopan unionin tulevaisuudesta. Äänestäminen on aina tärkeää niin paikallisella, kansallisella kuin EU:n tasolla. Saat kertoa mielipiteesi asioista, jotka ovat sinulle tärkeitä.

Käytä ääntäsi ja muuta maailmaa, jossa elät

On helppo unohtaa, kuinka moniin ihmisiin EU-vaalien tulos vaikuttaa. Euroopan parlamentti hyväksyy lakeja, jotka vaikuttavat kaikkiin: suuriin maihin ja pieniin yhteisöihin, vaikutusvaltaisiin suuryrityksiin ja startup-yrityksiin, globaalisti ja paikallisesti.

EU:n lainsäädännössä käsitellään melkein kaikkien tärkeinä pitämiä asioita: ympäristöä, turvallisuutta, muuttoliikettä, sosiaalipolitiikkaa, kuluttajien oikeuksia, taloutta, oikeusvaltioperiaatetta ja monia muita asioita. Nykyään jokaiseen tärkeään kotimaiseen aiheeseen liittyy myös eurooppalainen näkökulma.

Äänesi ratkaisee sen, ketkä valitaan Euroopan parlamenttiin edustamaan sinua uusien lakien valmistelussa. Se vaikuttaa myös Euroopan komission valintaan. Nämä päätökset vaikuttavat sinun ja monen muunkin arkeen.

Käytä ääntäsi, jotta voimme vastata maailmanlaajuisiin haasteisiin

Yhä monimutkaisemmassa, epävakaammassa ja tiiviimmin yhteenkietoutuneessa maailmassa Euroopan unioni joutuu käsittelemään maailmanlaajuisia haasteita, joista mikään EU-maa ei selviä yksin. Haaste on valtava, ja äänestämällä vaikutat tulevaan kehitykseen.

Käytä ääntäsi ja puolusta demokratiaa

Demokratiaa ei saa koskaan pitää itsestäänselvyytenä. Se on yhteinen saavutus, ja on meidän kaikkien vastuulla pitää sitä yllä.

Demokratia alkaa ihmisistä: panemme pyörät pyörimään äänestämällä EU-vaaleissa, ja vaaleissa tehdyt päätökset vaikuttavat elämäämme. Jos ei osallistu, ei pääse muovaamaan tulevaisuutta. Lisäksi Euroopan parlamentaarinen demokratia menettää voimansa ja sen arvot menettävät merkityksensä.

Mitä useampi äänestää, sitä vahvempi demokratia.

Lähde: https://elections.europa.eu/fi/why-vote/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *