Uusikylän-Patsolan osakaskunnan kalastusluvat 2024

Osakaskunnan rajat: Länsi- ja eteläpuolella entinen kunnanraja, itä- ja pohjoispuolella Ryösiönjoki, josta hallinta-alueeseen kuuluvat Verkkolammet ja Ala-Ryösiö sekä niiden välinen jokiosuus.

 MYYTÄVÄT LUVAT:

 • perusmaksu (pakollinen) 10€/ulkopuoliset 15 €, sisältää vapa- ja koukkukalastusluvan sekä katiskapyynnin
 • pyydysyksikkö 2,00 €/kpl määrä vapaa 
 • verkko (korkeus enint. 3m ja pituus enint. 30m)  on 1  yksikkö ja rysä 1 yksikkö
 • pitkäsiimalupa (max. 100 koukkua) 7 €, yksi kpl/ruokakunta
 • tuulastuslupa 7 €
 • ravustuslupa (myydään vain osakkaille ja osakaskunnan alueella asuville) 10 €, max. mertamäärä 10 kpl
 • Lisävapalupa 5 €/kpl

 Suositellaan maksua pankkiin.

Uusikylän-Patsolan osakaskunta OP FI84 5153 7050 0172 75. Viestiin lueteltava mitä maksu sisältää!  esim. perusmaksu 10 €, pyydysyksikkö 16 €, pitkäsiima 7 € tai esim. viehelupa ulkopuolisille (perusmaksu 15 €) 

Pyydysmerkit lunastetaan kuittia vastaan Värtsilän nuorisoseuran toimistolta, Uudenkylän koulu Värtsiläntie 119 B 82675 VÄRTSILÄ. Puh. Matti Jaatinen, 0405863803 

Pyydysmerkit ovat lunastettavissa sen jälkeen kun Nuorisoseuran kahvila avataan koululla. Kahvilan toiminta käynnistyy lähiaikoina. Tästä ilmotellaan sekä täällä Värtsissä että sosiaalisessa mediassa.

Uusikylän-Patsolan osakaskunnan vuosikokouspöytäkirjat nähtävillä Värtsilän nuorisoseuran toimistolla 28.3.2024 asti.

14 comments for “Uusikylän-Patsolan osakaskunnan kalastusluvat 2024

 1. Mitähän tarkoittaa perusmaksun kohdalla sana ”ulkopuoliset”? Keitä he ovat?

 2. PERUSMAKSU EI PAIKKAKUNNALLA ASUVAT…15 e

 3. Reijo mitä tarkoittaa ”paikkakunta” minkälaisen alueen se käsittää?

 4. Eikö niitä kokouspöytäkirjoja olisi voinut laittaa tähän värtsiin koko kansan tutkittavaksi vai onko niissä jotain salaista tietoa

 5. Paikkakuntahan näkyy jo isoilla kirjaimilla ihan kirjoitettuna osakaskunnan nimessä

 6. Hemppa mistä löytyisi kartta joka näyttää paikkakuntien rajat, olenkohan ulkopuolinen kun asun niiralassa. Tunnen itseni hyvin ulkopuoliseksi kun esimerkiksi tämä osuus yhteisiin ei aukea, mihin yhteisiin?

 7. Minulla on myös hiukan maata patsolankoskella, mihinköhän se kuuluu patsolaan, kaurilaan vai uusikylään. Eli minkä luvan maksan? Hyvin epäselvää.

 8. Osuus yhteisiin on tai sitten ei. Se pitää maanomistajan itse katsoa tilan/metsän papereista. Kantatilalla se on aikoinaan ollut, mutta jakojen/kauppojen kautta osuus yhteisiin on voinut tulla tai sitten se on jäänyt tulematta jos sitä ei ole huomannut vaatia.

 9. Niin no papereissa lukee kyllä osuus yhteisiin vaan mitä ne yhteiset on, siitä ei ole tietoa kellään

 10. Sauli, omistamasi tilan kiinteistörekisteritunnus näyttää olevan 848-423-003-030. Tämän neliosaisen tunnuksen toinen numerosarja 423 kertoo, että tämä mainittu tila sijaitsee Patsolan maarekisterikylässä.
  Olet siis tällä perusteella myöskin Uusikylän-Patsolan osakaskunnan täysivaltainen osakas, mikäli kauppakirjasta ja kiinteistörekisteriotteesta löytyy maininta osuudesta yhteisiin alueisiin. Nämähän ovat käytännössä yleensä pelkkiä vesialueita, mutta osakaskunta voi toki omistaa myös maata kuten Alpokin tätä asiaa jossakin aiemmassa yhteydessä jo selitti.
  Nämä osuudet yhteisiin alueisiin siirtyvät ja kirjautuvat kokonaisten tilojen kaupoissa uudelle omistajalle automaattisesti, mutta lohkottavien määräalojen kyseessä ollen niistä on aina erikseen sovittava eli jos tätä mainintaa ei asiakirjoista löydy niin osuuksia eli manttaaleita ei myöskään sitten ole.

  Se, minkä alueen luvan maksat ei riipu kuitenkaan siitä millä alueella omistat maata eli vettä vaan siitä millä alueella kalastat. Jos kalastat Uusikylän-Patsolan hallinta-alueella niin maksat sen luvan ja jos taas kalastat Kaustajärven-Kenraalinkylän vesissä eli Ryösiönjoen pohjoispuolella niin ostat Juvanjoen osakaskunnan luvan. Vaikka laki antaakin mahdollisuuden määritellä/hinnoitella osakkaiden ja vastaavasti muiden ihmisten luvat eri kategorioihin niin täällä kumpikin osakaskunta on tahollaan tehnyt käytäntöä sujuvoittavan järkevän päätöksen, että kaikki paikkakunnalla eli entisen Värtsilän kunnan alueella asuvat tai mökkeilevät ihmiset ovat lupaehtojen puolesta varsinaisten maanomistajien kanssa samalla viivalla.

 11. Kiitos Jussi vihdoin tuli asiallista tietoa tämänkin sisäpiiriläisten salaseuran asioihin en siis ole ”ulkopuolinen” tuo ilmaisu kyllä särähtää pahasti korvaan kuulostaa jopa rasistiselta

 12. Epäselväksi jäi vielä se, että mitä hyötyä noista kahdesta sanasta kauppakirjassa, eli ei tässä ole ratkennut oikein vielä mitään

 13. Kyllähän minä osittain mutta tietysti vain osittain jo siihenkin hyötykysymykseen vastasin eli se voi vaikuttaa myytävien lupien laatuun/määrään ja hintaan mikäli osakaskunnan kokouksessa näin päätetään. Yhteisten alueiden omistajat voivat siis saada lupansa edullisemmin ehdoin kuin muut, mutta tähän karsinointiinhan ei täällä Värtsilässä ole haluttu ryhtyä.

  Toinen, mutta käsitykseni mukaan aivan yleiselläkin tasolla ja etenkin näissä pienemmissä kuvioissa erittäin harvoin käytettävä pointti liittyy mahdollisiin kokouksissa suoritettaviin äänestyksiin. Yhteisaluelain mukaan osakasten eli osakaskunnan yleisissä kokouksissa on aina tehtävä päätös äänestysmenettelystä; vaihtoehtoina tässä ovat (yleensä) osakkaiden tilakohtaisten osuuslukujen suhteuttaminen koko yhteiseen pottiin tai sitten jokaisella osallistujalla (osakkaalla) on käytössään yksi ääni. Ensinmainittu tapa on jo muutoinkin monimutkainen ja sen käyttäminen vaatii lisäksi ehdottomasti ajan tasalla olevat osakkuusluettelot, joista jokaisen omistusoikeus yhteisiin alueisiin voidaan kiistattomasti todeta ja tarkistaa.

  Kolmantena hyötynä tulkoon vielä mainituksi, että yhteisalueomistuksella saattaa olla merkitystä esim. rajavyöhykeluvan myöntämiseen. Niin ihmeelliseltä kun se sinänsä tuntuukin mainitun prosyyrin omistaminenhan ei ole tänä päivänä eikä ole itse asiassa ollut enää pitkään aikaan rajaseudun asukkaallekaan mikään itsestäänselvyys.

 14. Kuka alkaa nyt jostain muutamasta eurosta vääntämään? Jos tarve ja halu harrastus kalastukselle, luvan ostettua (normi hinta tai osakas hintaan) saa kalastaa missä ostettu lupa on voimassa ellei se ei ole kokonaan kielletty kaikilta, olipa osakunnan jäsen tai ei. Itse maksan mielelläni normi taksat ilman alennuksia. En omista maata tai metsää. Vesistöjemme kaloja narrailen ja pyydän mieluusti ja lupamaksut maksan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *