Pohjois-Karjalan rajavartiosto tiedottaa

Rajatilanne Pohjois-Karjalan alueella heinäkuussa oli rauhallinen. Eksyneiden henkilöiden etsinnät työllistivät partioita.

Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan heinäkuussa 2023

Rajojen valvonta

Rajatilanne säilyi rauhallisena ja vakaana eikä muutoksia rajatilanteessa havaittu. Rajavartioston valvomalla maastorajalla ei havaittu luvattomia rajanylityksiä heinäkuun aikana.

Rajavartioston partiot ovat osallistuneet useisiin eksyneiden henkilöiden etsintöihin. Kansalaisia halutaan muistuttaa, että marja- ja sieniretkille lähdettäessä mukaan on syytä varata riittävästi juomista sekä toimintakuntoinen matkapuhelin.

Rajatarkastukset

Rajanylitysliikenteessä on edelleenkin voimassa Venäjän kansalaisia koskevia maahantulon rajoituksia. Ajantasaiset tiedot maahantulon rajoituksista ovat luettavissa osoitteessa www.raja.fi.

Voimassa olevista pakotteista ja maahantulon rajoituksista aiheutuvan rajanylitysliikenteen vähäisyyden vuoksi Niiralan rajanylityspaikka on ollut avoinna ainoastaan päiväsaikaan maaliskuun alusta alkaen. Rajanylityspaikka on avoinna 26.3.–28.10.2023 (kesäaika) päivittäin henkilö-, tavara- ja rautatieliikenteelle kello 09-21. Rajanylittäjiä pyydetään saapumaan rajatarkastukseen riittävän ajoissa ennen rajanylityspaikan sulkeutumista, jotta rajanylitys onnistuu suunnitellusti. Rajan ylittäminen on mahdollista ainoastaan rajanylityspaikan aukioloaikoina.

Pohjois-Karjalan rajavartiosto muistuttaa samalla, että rajan ylittäminen rajanylityspaikalla ei ole sallittua kävellen. Kielto rajan ylittämisestä kävellen on osoitettu rajanylityspaikalla myös liikennemerkillä.

Niiralan rajanylityspaikalla tehtiin heinäkuussa 21 462 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä väheni vuoden 2022 heinäkuuhun (29 978) verrattuna yli 28 prosenttia. Suomalaisia rajanylittäjiä oli heinäkuussa 10 996 (noin 51,2 prosenttia) ja venäläisiä rajanylittäjiä 9 787 (noin 45,6 prosenttia). Muiden maiden kansalaisia oli 679, eli noin 3,2 prosenttia kokonaisliikenteestä. Tilastovertailuna vuoden 2022 heinäkuussa suomalaisten osuus oli 36,2 prosenttia (10 851), venäläisten osuus 61,6 prosenttia (18 468) ja muiden maiden kansalaisia noin 2,2 prosenttia (659).

Koko alkuvuoden aikana rajanylityksiä on ollut 132 497. Vuoden 2022 tammi-heinäkuun aikana rajanylityksiä oli 138 404, joten laskua on ollut noin 4,3 prosenttia. Alkuvuonna 2022 voimassa oli koronaan liittyviä matkustusrajoituksia.

Heinäkuussa Niiralassa evättiin pääsy puutteellisten maahantuloedellytysten vuoksi viideltä henkilöltä.

Joensuun lentoasemalla tehtiin heinäkuussa 17 rajatarkastusta.

Lieksan Inarin tilapäinen rajanylityspaikka on edelleen suljettuna. Venäjän federaation puunvientiä koskevien rajoitusten johdosta liikenne Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta on ollut pysäytettynä rajavaltuutettujen päätöksellä jo 1.11.2021 alkaen. 

Rikostorjunta

Heinäkuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston suorittaman valvonnan yhteydessä havaittiin muun muassa viisi ajoneuvorikkomusta, ajoneuvoverorikkomus, vesiliikennerikos, kaksi kulkuneuvon kuljettamista oikeudetta, vaarallisen esineen hallussapito sekä epäilty laittoman maahantulon järjestäminen. Seuraamukseksi teoista on määrätty sakkoa tai käynnistetty esitutkinta asian saattamiseksi syyttäjälle syyteharkintaan.

Lisätietoja antaa rajavartioston apulaiskomentaja, puh. 0295 423 000.

Terveisin,

Milla Ignatius

_____________________________________
Milla Ignatius

Viestintäsihteeri

Raja_CMYK_Vihrea_Suomi

Pohjois-Karjalan rajavartiosto | Esikunta | henkilöstötoimisto

PL 5 (Onttolantie 20) | 80510 Onttola

Facebook | Instagram | YouTube

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *