Rajavartiosto tiedottaa

Rajojen valvonta

Rajatilanne säilyi rauhallisena ja vakaana eikä muutoksia rajatilanteessa havaittu. Rajavartioston valvomalla maastorajalla ei havaittu luvattomia rajanylityksiä kesäkuun aikana.

Rajaturvallisuuden ylläpitämisen lisäksi rajavartiosto toteutti yhteistoiminta-partiointia Itä-Suomen poliisin kanssa.

Rajatarkastukset

Rajanylitysliikenteessä on edelleenkin voimassa Venäjän kansalaisia koskevia maahantulon rajoituksia. Ajantasaiset tiedot maahantulon rajoituksista ovat luettavissa osoitteessa www.raja.fi.

Voimassa olevista pakotteista ja maahantulon rajoituksista aiheutuvan rajanylitysliikenteen vähäisyyden vuoksi Niiralan rajanylityspaikka on ollut avoinna ainoastaan päiväsaikaan maaliskuun alusta alkaen. Rajanylityspaikka on avoinna 26.3.–28.10.2023 (kesäaika) päivittäin henkilö-, tavara- ja rautatieliikenteelle kello 09-21. Rajanylittäjiä pyydetään saapumaan rajatarkastukseen riittävän ajoissa ennen rajanylityspaikan sulkeutumista, jotta rajanylitys onnistuu suunnitellusti. Rajan ylittäminen on mahdollista ainoastaan rajanylityspaikan aukioloaikoina.

Pohjois-Karjalan rajavartiosto muistuttaa samalla, että rajan ylittäminen rajanylityspaikalla ei ole sallittua kävellen. Kielto rajan ylittämisestä kävellen on osoitettu rajanylityspaikalla myös liikennemerkillä.

Niiralan rajanylityspaikalla tehtiin kesäkuussa 16 910 rajatarkastusta, joka on hieman vähemmän edellisiin kuukausiin verrattuna (toukokuussa 20 521 ja huhtikuussa 19 408). Rajanylitysten määrä väheni vuoden 2022 kesäkuuhun (20 584) verrattuna lähes 18 prosenttia. Alkuvuoden aikana rajanylityksiä on ollut 111 035. Vuoden 2022 tammi-kesäkuun aikana rajanylityksiä oli 108 420, joten kasvua on ollut noin 2,5 prosenttia. Alkuvuonna 2022 voimassa oli koronaan liittyviä matkustusrajoituksia.

Suomalaisia rajanylittäjiä oli kesäkuussa 9 037 (noin 53,5 prosenttia) ja venäläisiä rajanylittäjiä 7 484 (noin 44 prosenttia). Muiden maiden kansalaisia oli 389, eli noin 2,5 prosenttia kokonaisliikenteestä. Tilastovertailuna vuoden 2022 kesäkuussa suomalaisten osuus oli 35,5 prosenttia (7 285), venäläisten osuus noin 62 prosenttia (12 835) ja muiden maiden kansalaisia noin 2,5 prosenttia (464).

Kesäkuussa Niiralassa evättiin pääsy puutteellisten maahantuloedellytysten vuoksi kolmelta henkilöltä.

Joensuun lentoasemalla ei tehty kesäkuussa rajatarkastuksia.

Lieksan Inarin tilapäinen rajanylityspaikka on edelleen suljettuna. Venäjän federaation puunvientiä koskevien rajoitusten johdosta liikenne Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta on ollut pysäytettynä rajavaltuutettujen päätöksellä jo 1.11.2021 alkaen. 

Rikostorjunta

Kesäkuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston suorittaman valvonnan yhteydessä havaittiin muun muassa kolme rajavyöhykerikkomusta, kahdeksan ajoneuvorikkomusta, kaksi ulkomaalaisrikkomusta, yksi liikennerikkomus ja kolme muuta rikkomusta. Rikkomusten seuraamuksina annettiin yhdeksän sakkoa ja 20 huomautusta.

Sotilaallinen maanpuolustus

Pohjois-Karjalan rajavartioston rajajääkärikomppania kotiutti kesäkuun aikana yhteensä 124 varusmiestä ja vapaaehtoisen asepalveluksen suorittanutta naista. Uusi saapumiserä astui palvelukseen 3.7.

Lisätietoja antaa rajavartioston apulaiskomentaja, puh. 0295 423 000.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *