Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan toukokuussa 2023

Rajojen valvonta

Rajatilanne säilyi rauhallisena ja vakaana eikä muutoksia rajatilanteessa havaittu. Rajavartioston valvomalla maastorajalla ei havaittu luvattomia rajanylityksiä toukokuun aikana.

Rajaturvallisuuden ylläpitämisen lisäksi rajavartiosto toteutti yhteistoiminta-partiointia Itä-Suomen poliisin kanssa.

Rajatarkastukset

Rajanylitysliikenteessä on edelleenkin voimassa Venäjän kansalaisia koskevia maahantulon rajoituksia. Ajantasaiset tiedot maahantulon rajoituksista ovat luettavissa osoitteessa www.raja.fi.

Voimassa olevista pakotteista ja maahantulon rajoituksista aiheutuvan rajanylitysliikenteen vähäisyyden vuoksi Niiralan rajanylityspaikka on ollut avoinna ainoastaan päiväsaikaan maaliskuun alusta alkaen. Rajanylityspaikka on avoinna 26.3.–28.10.2023 (kesäaika) päivittäin henkilö-, tavara- ja rautatieliikenteelle kello 09-21. Rajanylittäjiä pyydetään saapumaan rajatarkastukseen riittävän ajoissa ennen rajanylityspaikan sulkeutumista, jotta rajanylitys onnistuu suunnitellusti. Rajan ylittäminen on mahdollista ainoastaan rajanylityspaikan aukioloaikoina.

Pohjois-Karjalan rajavartiosto muistuttaa samalla, että rajan ylittäminen rajanylityspaikalla ei ole sallittua kävellen. Kielto rajan ylittämisestä kävellen on osoitettu rajanylityspaikalla myös liikennemerkillä.

Niiralan rajanylityspaikalla tehtiin toukokuussa 20 521 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä lisääntyi vuoden 2022 toukokuuhun (17 375) verrattuna noin 18 prosenttia. Alkuvuoden aikana rajanylityksiä on ollut 94 125. Vuoden 2022 tammi-toukokuun aikana rajanylityksiä oli 87 842, joten kasvua on ollut noin seitsemän prosenttia. Alkuvuonna 2022 voimassa oli koronaan liittyviä matkustusrajoituksia.

Suomalaisia rajanylittäjiä oli toukokuussa 10 724 (noin 52 prosenttia) ja venäläisiä rajanylittäjiä 9 325 (noin 45,5 prosenttia). Muiden maiden kansalaisia oli 472, eli noin 2,5 prosenttia kokonaisliikenteestä. Tilastovertailuna vuoden 2022 toukokuussa suomalaisten osuus oli 33 prosenttia (5 711), venäläisten osuus noin 64 prosenttia (11 187) ja muiden maiden kansalaisia noin kolme prosenttia (477).

Toukokuussa Niiralassa evättiin pääsy puutteellisten maahantuloedellytysten vuoksi yhdeksältä henkilöltä.

Joensuun lentoasemalla tehtiin toukokuussa kymmenen rajatarkastusta Schengen-alueen ulkopuolelle suuntautuvan lennon takia.

Lieksan Inarin tilapäinen rajanylityspaikka on edelleen suljettuna. Venäjän federaation puunvientiä koskevien rajoitusten johdosta liikenne Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta on ollut pysäytettynä rajavaltuutettujen päätöksellä jo 1.11.2021 alkaen. 

Rikostorjunta

Toukokuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston suorittaman valvonnan yhteydessä havaittiin muun muassa yksi rajavyöhykerikkomus, viisi ajoneuvorikkomusta, yksi toisen vahingoittamiseen sopivan esineen hallussapito, yksi ulkomaalaisrikkomus, kaksi kulkuneuvon kuljettamista oikeudetta, yksi liikennerikkomus ja yksi muu rikkomus. Rikkomusten seuraamuksina annettiin viisi sakkoa ja kuusi huomautusta.

Sotilaallinen maanpuolustus

Pohjois-Karjalan rajavartioston rajajääkärikomppania järjesti toukokuun aikana koulutuskauden mukaisia harjoituksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *