Siiri ”Äitee” Rantanen on poissa

Tämä suru-uutinen on varmaan tavoittanut jo meidät kaikki Värtsin lukijat -Siiri ”Äitee” Rantanen on nukkunut pois keskuudestamme.

Värtsi lehden puolesta välitämme osanotot omaisille. Siirin muistoa kunnioittaen uudelleen julkaisemme alla olevan Hilkka Partasen artikkelin Äiteestä muutaman vuoden takaa.

Siiri Äitee

On syksyn kirjamarkkinoiden aika. uutuuksia riittää niin kuin ennen ”sieniä sateella”. Minulle tietenkin ehdoton kirjahankinta oli Äitee Siiri Rantasen tarina. Kävin heti alkuun ostamassa 4 kpl, yhden itselle ja kolme jälkipolvilleni.

Urheilutoimittaja Jari Porttila ja Osmo Kärkkäinen ovat yhdessä laatineet mielenkiintoisen teoksen meidän Äiteestä, suomalaisesta sisupussista, joka ei kaihtanut herroja eikä narreja jos asiat niin vaativat. Usein napit olivat menneet vastakkain hiihtoliiton herrojen kanssa, kun kysymyksessä oli ollut naishiihtäjien avustus ja huomioiminen.

Oli mielenkiintoista lukea esim kuinka Neuvostoliitossa naishiihtäjiä arvostettiin aivan eri tavalla kuin meillä Suomessa.

Kotimaan hiihtäjäsiskot antoivat tuon Siiri äiteen nimen Siirille, kun hän uskalsi panna herroille hanttiin.

Enpä arvannut, ja tuskin kukaan muukaan, millainen naishiihdon tähti Siiristä vielä tulisi hänen voittaessaan vanhassa Värtsilässä naisten hiihtokilpailun v 1944.

Siitähän se ura sitten alkoi urkenemaan. Kisat seurasivat toisiaan. Koville on aikanaan ottanut kun työelämässä olevana perheenäitinä piti nipistää aikaa harjoitteluun ja siinä sivussa hoitaa perheasiat kohdalleen. Aviomies Kalle saa vieläkin runsaat kiitokset perheen hoidosta silloin, kun Siiri äitee kulki kilpailemassa milloin missäkin päin maailmaa.

Enpä olisi uskonut kun Siirin ja Kallen häitä tanssittiin aikoinaan Värtsilän maamiesseuran talolla, millainen mestarihiihtäjä hänestä kehittyykään suomalaiselle hiihtourheilulle.

Kunto on kohdallaan 96-vuotiaanakin. ”Pitää päästä pari kertaa päivässä kunnon lenkille”, tuumailee Siiri äitee, teräsnainen vieläkin. Ikähän on vain numeroita!

Hilkka P

1 comment for “Siiri ”Äitee” Rantanen on poissa

  1. Sami Jauhojärvi sen sanoi, ”Siiri aukaisi uraa sille, että nainen voi olla yhtä aikaa äiti ja menestyvä kilpahiihtäjä. Siiriä arvostettiin hiihdon huippu-urheilijoiden parissa kaikkialla.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *