Vappukärpänen

Vappu on sellaista aikaa jolloin vihdoin kesän lähetessä hullaannutaan tekemään kaikenlaista hauskaa.

Häitä kuitenkin pidetään vähemmän vappuna kuin juhannuksena. Johtuneeko siitä että siivouskulut ovat suuremmat. Häiden perinteisiin kun liittyy riisin heittely hääparin päälle ja vappuhäissä riisit pitää reseptin mukaan olla kypsäksi keitettyinä, ei kuitenkaan puurojäykäksi.

Huomasin tässä kesää odotellessa että miten lapsissakin voi olla jo nuorena neroja. Ostin marketista talvella palapelin ja monet kerrat meinasin aloittaa sen kasaamisen. Mutta kun vilkaisin sitä palojen määrää ja luin ohjeesta 4-6 vuotta, niin ohoh, laitoin kannen kiinni.

Pojanpoikamme oli iltakylässä ja levitteli palaset pöydälle. Parituntia se niitä selaili omissa oloissaan ja huusi -minä tein sen. Nyt piti sanoa Huhhuh parituntia ja minulla olisi vissiin mennyt se neljä vuotta.

Kaikenlaisia muistettavia merkkipäiviäkin on pilvin pimein kissanristiäisistä lähtien. Yksi hyvä vinkki koiran synttäri tai vapun lahjaksi on ostaa uusi kaulapanta, mutta mittaa koko, älä vie koiraa kauppaan pannansovitukseen. Sillä eihän se muuten olisi yllätys.

Vappua tuli joskus juhlittua ihan ravintolaväen voimin. Kerran istuttiin tutun seurueen kanssa eräässä tanssiravintolassa. Ruokailun yhteydessä sattui pieni etikettimoka, ketsuppia oli tipahtanut  paidan rintamukselle. Kun huomasin sen sanoin ihan korrektisti, hitsi mutta minähän näytän ihan sialta. Johon vaimoni – Totta! Ja lisäksi olet tiputtanut ketsuppia paidallesi.

Eduskunnan naisten saunavuoro.

Eräs tunnettu suomalainen kirjailija kirjoitti aikoinaan tutkivan journalistin nimimerkillä Koikkalainen erääseen viikkolehteen tutkimusta eduskunnan naisten perjantain saunavuorosta joka oli saanut mediassa jo ihmettelyä sen suosiosta. Tilastojen mukaan sen osanottomäärät olivat joka viikko vähintään sataprosenttiset ilman lisäyksiä juomien prosenteilla. Haastattelujen perusteellaki se oli mitä rentouttavin tapahtuma koko raskaan eduskuntatyön vastapainoksi.

Koska saunaseura oli rekisteröity yhdistys, aloitti Koikkalainen tutkimukset hyväksytyistä saunaillan säännöistä. Joista mm. muutamat pisti silmään.

7 pykälä -Jokainen vuorollaan tuo saunailtaan laatikollisen viinejä, joista valitsemme viikon viinin.

Ei,  se ei ollut se vetonaula kyselyjenkään mukaan. Vaan pykälä 10 osoittautui ihan nappiin.

Sisältö kuului:  Saunaillassa ei jaeta puheenvuoroja, eikä niitä tarvitse pyydellä eikä anella. Vaan kaikki saavat puhua vaikka yhteen ääneen, eikä siellä tarvitse kuunnella toisiaan.

Muistakaa myös turvallisuus ennen kaikkea, krillatessa ja nuotiotulilla touhutessa jos vaikka hiukset leimahtaisi tuleen muista pitää pää kylmänä.

Nyt ei kun odottelemaan helteitä. Juhannuksena jos tulee paahtavan kuumat helteet niin voi käydä vilvoittelemassa saunassa.

Virnuillaan kun tavataan!

No vellikirjailija Hemppa Turunen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *