Kylmää kyytiä Tohmajärven Sote-palveluille

Hyvinvointialueen tulevaisuuslautakunta käsittelee tänään kokouksessaan palvelustrategiaa ja palveluverkkosuunnitelman skenaarioita 1-3. Tohmajärveläisten osalta kaksi ensimmäistä skenaariota tarkoittaa kylmästi palvelujen alasajamista Tohmajärveltä.

Skenaario 1 tarkoittaisi sitä, että Kiteellä toimisi laajan palvelun soteasema, jossa palveltaisi kaikki keskikarjalaiset. Tämä vaihtoehto on henkilöstön riittävyyden kannalta hyvä, mutta palveluiden saatavuuden kannalta ei.

Skenaario 2 tarjoaisi Kiteen soteaseman lisäksi liikkuvia palveluita. Tohmajärven ja Kesälahden palvelut tuotettaisi Kiteellä, Rääkkylän palvelut toteutuisivat liikkuvina palveluina esimerkiksi 1-3 kertaa viikossa. Kyseinen ratkaisu sitoisi henkilökunnan aikaa matkustamiseen, mutta parantaisi palveluiden saatavuutta.

Skenaario 3 on lähimpänä vallitsevaa tilaa. Kiteen laajan palvelun soteaseman lisäksi Tohmajärvellä, Kesälahdella ja Rääkkylässä toimisi lähipalvelupiste. Tässä vaihtoehdossa haasteena on henkilöstön riittävyys ja kustannusten nousu. Jo viime vuosina on jouduttu toteuttamaan pitkiäkin sulkuja.

Asukkaiden lausuntokierros toteutetaan verkkokyselynä, ja siihen toivotaan vastauksia laajasti. Kuntalaisille on luvassa Teams-välitteinen infotilaisuus aiheesta torstaina 13.4.

Tohmajärven kunta tulee antamaan asiasta oman lausuntonsa ja lausunto tulee olemaan erittäin kriittinen skenaarioiden 1-2 kohdalta. Päättäjien ja viranhaltijoiden lisäksi nyt myös jokaisen kuntalaisen kannattaa vaikuttaa ja antaa näkemyksensä asiaa koskien.

4 comments for “Kylmää kyytiä Tohmajärven Sote-palveluille

  1. Tohmajärven yksikön alasajo ja muuntaminen hoivasoluksi on ollut suunnitelmissa jo herraties miten monta vuotta. Ensimmäistä karsintakierrosta yritettiin jo surullisenkuuluisan Helli-liikelaitoksen aikaan. Tuolloin päättäjämme saivat karsittua vain osan terveyspalveluista pois. Muun muassa röntgenimme lähti paremmille laidunmaille.

    Keskittäminen Kiteelle ei ole sekään kummoinen ratkaisu ainakaan lääkärivajeen kannalta – etenkin nuorten lääkäreiden kategoriassa Keski-Karjala on maineeltaan Siperian tasoa. Palvelujen keskittäminen suoraan Joensuuhun lienee pitkällä tähtäimellä se ratkaisu, johon joka tapauksessa ennen pitkää päädytään, ja johon sote-johtajamme kenties pyrkivätkin. Pakko ja rahapula ovat parhaita konsultteja.

    Henkilöstövajetta on turha uumoilla paikattavaksi lähivuosina mitenkään. Suurten ikäluokkien ruuhka purkautuu vasta 2035 paikkeilta lähtien, joten parasta on totutella toisenlaiseen todellisuuteen. Hybridihoiva on tullut jäädäkseen ainakin ikääntyneiden hoivaan; toisin sanoen julkisten ja yksityisten palvelujen limittyminen omaishoivaan.

    Kannattaa yrittää pysyä terveenä. Liikkua, syödä terveelllisesti ja nukkua riittävästi. Ja toivoa että loppu sujuu kivuttomasti.

  2. Noin ne asiat menevät. Tohmajärven terveyskeskuspalveluja oltiin ajamassa alas jo Hellin aikaan. Ei siihen Sotea tarvittu. Kunnan omat ja Hellin virkamiehet sitä tekivät ilman julkisuutta. Olin Hellin ”tilaajalautakunnan” jäsen, kun minulle vuodettiin Hellin johtokunnan sisäinen suunnitelma, jossa palvelut esitettiin siirrettäväksi Tohmajärveltä Kiteelle. Asia ilmeisesti raukesi mahdottomana toteuttaa niissä olosuhteissa. Osansa tähän oli terve julkisuuden pelko. Kävin paikallisen apteekkarin kanssa keskustelemassa mitä muutos tekisi Tohmajärven apteekkipalveluille. Asia nousee nyt esiin uudestaan. Panikointiin muutoksissa ei kuitenkaan ole syytä. Asiat tapaavat hoitua aina ja kaikissa tilanteissa.

  3. Käykää hyvät ihmiset kommentoimassa soten sivuille kenellä on mahdollisuutta, netin kautta!? Harmittaa kun paljon on sellaisia ihmisiä jotka ovat lähellä olevia palveluja käyttäviä, eikä heidän mielipiteitään saada päättäjien tietoon! Olisiko mahdollisuutta että eläkeläiset laittaisi, ihan paperilla olevan yhteisen mielipiteen siunsotelle !? Värtsilässähän on eläkeläisjärjestö joka sen voisi tehdä!? Yhtenä tärkeänä perusteluna voisi olla se, että jos palvelut viedään Tohmajärveltä Kiteelle niin matkaa tulee yli 40 km ja yleisiä kulkuneuvoja ei ole saatavilla.

  4. Näin ovat äänestäjät valinneet tämä on yhteinen tahto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *