Tukinuittoa Kaustajärvellä

Kaustajärvellä – Mellitsa- ja Ristilampien välillä on sen verran korkeuseroa, että siinä on kaksi pientä koskea. Alempaan koskeen on aikoinaan rakennettu tukinuittoa varten puurakenteinen uittoränni. Vielä 50-luvun alussa se oli varsin hyväkuntoinen. Koski tuli tutuksi viedessäni poikasena lehmiä metsälaitumelle kosken ylittävää siltaa pitkin.

Oheiset kuvat ovat 1990-luvulta, jolloin uittorännin jäänteitä oli vielä jäljellä. Nyt siitä ei ole mitään jäljellä.

Minua kiinnostaisi tietää, minä vuosina koskiuitto oli voimissaan ja millainen vesireitti kokonaisuudessaan oli? Mikä oli tukkien määränpää, missä mahtoi uittotavaran jatkojalostus tapahtua? Muistini mukaan Tervalammen kautta Kaustajärveen johtava Mellitsanjoki oli hyvin vähävetinen uittojoeksi.

Mistä voisi kysellä uiton aikaisia valokuvia ja mahdollista lisätietoa? Tiedän, että jossain päin Pohjois-Karjalaa on tällaisia koskiuiton varustuksia entisöity historiakohteiksikin.

-Leo Härkönen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *