Kannattaisiko Tohmajärven ev.lut. seurakunnan liittyä Kiteen seurakuntaan?

Otsikon kysymys askarruttaa seurakunnan päättäjiä. Osa on jo muodostanut mielipiteensä, joka henkii voimakasta halua pysyä itsenäisenä. Oma seurakunta on oma seurakunta ja liitokset tuovat yleensä vain huonoa tullessaan. Palvelut heikkenevät ja päätösvalta siirtyy kauas pois paikallisilta. Olemme Tohmajärvellä menettäneet paikallisista palveluista jo poliisin, verotoimiston, Kelan, röntgenin ja kaikki pankkipalvelut. Ja nyt vielä seurakuntakin, joka sentään on ollut täällä jo 1650-luvulta lähtien!

Piispan kehotuksesta Tohmajärven ev.lut. seurakunta on yhdessä Kiteen ev.lut. seurakunnan kanssa tekemässä selvitystä seurakuntien välisen yhteistyön lisäämisestä tai mahdollisesta seurakuntaliitoksesta. Selvityshenkilöinä ovat konsultti Raimo Turunen ja molempien seurakuntien talouspäälliköt. Valmista pitäisi tulla viimeistään ensi syksyyn mennessä, jolloin molempien seurakuntien kirkkovaltuustot saavat eteensä selvityksen ja sen ehdotukset. Päätösvalta on kirkkovaltuutetuilla. Vaihtoehtoja on ainakin kolme: nykyisen yhteistyön jatkaminen, yhteistyön lisääminen tai seurakuntaliitos.

Miksi tällaisia selvityksiä tehdään? Tohmajärven ev.lut. seurakunta on ansiokkaasti pitänyt pintansa maaseutuja koettelevassa väki- ja jäsenmäärän laskusuhdanteessa. Kiinteistöjä on myyty pois ja työntekijämäärää on supistettu. Kirkot on maalattu ja korjailtu omilla ja saaduilla varoilla. Metsäomaisuuden tuotto on käytetty käyttötalouden katteeksi. Sinnitelty on, ja jopa kunniakkaasti.

Suurin huoli on kuitenkin tulevista vuosista. Talousennuste on huolestuttavaa luettavaa. Jäsenmäärä ja sen myötä verotulot laskevat noin prosentin vauhtia / vuosi. Miten seurakunta selviää taloudellisesti viiden tai kymmenen vuoden päästä? Vähentämällä henkilökuntaa? Parturoimalla loputkin metsät viimeistä tikkua myöten?

Minulle ei ole mikään ilo olla Tohmajärven viimeinen kirkkoherra, jos niin sattuu käymään. Enemmänkin mielen täyttää – näin ennen eläkepäiviä – huoli seurakunnan selviämisestä tulevina vuosina. Seurakunta selviää itsenäisenäkin, mutta melkoisia suoneniskuja kokien. Uskon myös, että seurakunta selviää myös osana Kiteen seurakuntaa, jos peruspalvelut omalla paikkakunnalla saadaan pidettyä kohtuullisina ja ihmisiä palvelevina vastaisuudessakin.

Seurakunta voi viettää vuonna 2050 (tai 2051) 400-vuotisjuhlia iloisin mielin. Tämä hengellinen yhteisö on silloin joka tapauksessa olemassa joko itsenäisenä Tohmajärven seurakuntana tai osana laajempaa kokonaisuutta, olipa sen nimi sitten Kiteen tai ”Keski-Karjalan” seurakunta.

TEKSTILAINAUS: Tohmajärvi ev.lut. srk Facebook -sivu

  • Mikko Lappalainen, kirkkoherra, rovasti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *