Sääpalloja

Kuva: Arjenhistoria.fi

Isot ilmapallot nyt ajankohtaista

On niitä palloja ollut Värtsilässäkin. Kun olin 60- luvulla Tohmajärven Rajassa, niin eräs Värtsilän asukas oli nähnyt tai löytänyt tuntemattoman ilmapallon. Oli tuonut sen vartiolle. Lopulta se päätyi komentopaikalle Kirkkoniemeen tekniseen tutkintaan. Tuntemattomalta ilma-alukselta se vaikutti ja hajusta voi päätellä sen tulleen rajan yli Neuvostoliitosta.

Pallo oli kumin kaltaista kalvoa. Hajun vuoksi se piti viedä mahdollisimman kauaksi kasarmista. Sattui sateinen sää ja metsän reunassa olevan pikku liiterin katto vuoti ja sisällä oleva minun mopo meinasi kastua, joten sain ilmapallosta kelpo katteen liiterille.

Värtsilään pudonnut laitteisto ei ollut aivan tuollainen, mutta tuon kuvan kaltainen rytökasa kuitenkin. Siinä oli iso paristo, yli 100v. Ilmapuntari, kosteusmittarin kalvo ja mielenkiintoinen mekaaninen lämpömittari. Sellainen kun jotkut tekevät ”luomu” kosteusmittarin vitsaksesta. Kaikista näistä läksi vivut ja niitten päissä pienet neulat, jotka piirsivät pyörivään kiekkoon omaa jälkeään. Lähetin on lähettänyt sitä sitten jonnekin.

Sääpallot ovat kertakäyttöisiä ja riittävän ylös noustuaan puhkeavat.
Niissä saattaa olla palautusohje siltä varalta että joku ne löytää.
Jos löydät, niin toimi ohjeen mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *