Värtsilän koulu kunnanhallituksen esityslistalla ma 12.12.2022

Kunnanhallitus 12.12.2022     

240/10.03.02.00/2020 [Värtsilän koulukiinteistön jatkokäyttö]  

Marraskuun loppuun mennessä Värtsilän koulukiinteistöstä on tullut yksi ostotarjous. Pertti Räisänen on tehnyt kiinteistöstä 1500 euron arvoisen ostotarjouksen. Kiinteistö tulisi perustettavan kiinteistöyhtiön omistukseen. Ostotarjouksen tekijä on tehnyt koulusta aiemmin 8000 euron suuruisen tarjouksen, jonka kunnanhallitus on myöhemmin kumonnut tarjouksen tekijän pyynnöstä. Samainen tarjouksen tekijä on tarjoamassa koulusta 8000 euron sijasta 1500 euroa. Kunnanhallitus katsoo, että ostotarjousta ei ole enää tarkoituksenmukaista hyväksyä.

Värtsilän Pitäjäyhdistys on pitänyt koulukiinteistön tulevaisuuden osalta kuntalaistilaisuuden, jonne kutsuttiin Tohmajärven kuntapäättäjät ja johtavat viranhaltijat. 9.11 pidetyssä tilaisuudessa pohdittiin keinoja koulukiinteistöm tulevaisuuden osalta. Mukana keskustelutilaisuudessa oli Värtsilän kylän asukkaita, kunnan luottamushenkilöitä ja viranhaltijoita.

Värtsilän Pitäjäyhdistys on lausunut syyskokouksensa muissa asioissa  10.11.2022 seuraavasti:

Ensisijainen vaihtoehto on Värtsilän entisen koulukiinteistön säilyttäminen Tohmajärven kunnan omistuksessa. Värtsilän koulukiinteistön hallinta järjestetään yhdessä Tohmajärven kunnan ja Värtsilän Pitäjäyhdistyksen kanssa. Jatkotoimia varten Värtsilän Pitäjäyhdistys perustaa suunnittelu- ja kehittämistoimikunnan, jonka tehtävänä on valmistella esitys Värtsilän entisen koulukiinteistön tulevaisuudesta 31.5.2023 mennessä 

Kunnanjohtaja on allekirjoittanut toimivaltaansa nojaten vuokrasopimuksen Värtsilän koulukiinteistöstä Värtsilän Pitäjäyhdistyksen kanssa 2021 joulukuussa. Vuokrasopimus on ollut määräaikainen 31.5.2022 asti. Määräaikainen vuokrasopimus on muuttunut toistaiseksi voimassaolevaksi, koska vuokrasuhde on jatkunut 31.5.2022 jälkeen. Vuokrasopimuksessa Värtsilän Pitäjäyhdistys vastaa kaikista kiinteistöön kohdistuvista kustannuksista ja saa myös kiinteistöstä tulevat vuokratulot itselleen, sisältäen mm. asuntojen vuokratulot. Vuokrasopimuksen irtisanomisessa vuokranantajan toimesta toimivalta on kunnanjohtajalla. Vuokrasopimuksen lainmukainen irtsanomisaika on 3 kuukautta, kun sopimuksessa ei ole irtisanomisajasta muuta sovittu.

Tohmajärven kunta on muista käytöstä poistuneesta koulukiinteistöstä poiketen tarjonnut koulukiinteistöä värtsiläläiselle yhdistykselle lahjoituksena, lahjoitusta ei kuitenkaan ole otettu vastaan. Kieltäytymistä lahjoituksen vastaanottamiseksi on perusteltu mm. kiinteistön korkeilla lämmityskustannuksilla.

Tohmajärven kunnanhallitus tarjoaa värtsiläläiselle yleishyödylliselle yhdistykselle vielä mahdollisuutta ottaa koulu lahjoituksena vastaan. Samalla kunnanhallitus esittää  10.000 euron avustusta lämmitysjärjestelmän uudistamiseksi koulukiinteistön vastaanottavalle yhdistykselle. Jos lahjoitusta ei oteta vastaan 27.12.2022 kello 13.00 mennessä, niin kunnanjohtaja tulee irtisanomaan vuokrasopimuksen kuluvan vuoden aikana päättyen 31.3.2022.

Jos koulukiinteistölle ei löydy lahjoituksen vastaanottajaa värtsiläläisestä yleishyödyllisestä yhdistyksestä niin Tohmajärven kunta jatkaa Värtsilän koulun myyntitoimia välittäjän toimesta. Tässä tapauksessa Värtsilän koulukiinteistön asuntotiloissa sijaitsevalle kuntosalille pyritään löytämään vastaavat tilat. Kansalaisopiston liikuntaryhmien kokoontumiselle korvaavat tilat pyritään järjestämään Patsolan kunnostetulta urheilutalolta. Pitäjäyhdistyksen toimintojen osalta selvitetään yksityisten tilojen vuokraamista niin, että kunta jälleenvuokraa tilat Värtsilän Pitäjäyhdistykselle.

Asian valmistelija

kunnanjohtaja

Esittelijä

kunnanjohtaja

Päätösehdotus

1) Kunnanhallitus päättää hylätä Pertti Räisäsen tekemän ostotarjouksen Värtsilän koulukiinteistöstä.
2) Kunnanhallitus päättä tehdä värtsiläläiselle yleishyödylliselle yhdistykselle tarjouksen ottaa koulu vastaan lahjoituksena. Kunnanhallitus antaa mahdolliselle vastaanottavalle yleishyödylliselle yhdistykselle 10.000 euron avustuksen lämmitysjärjestelmän uusimiseksi. Yhdistyksen pöytäkirjanote lahjoituksen vastaanottamiseksi tulee lähettää sähköpostilla 27.12.2022 kello 13.00 mennessä sähköpostiosoitteeseen mikko.lopponen@tohmajarvi.fi.

LÄHDE: Tohmajärven kunta/kunnanhallitus/esityslista

19 comments for “Värtsilän koulu kunnanhallituksen esityslistalla ma 12.12.2022

 1. No voi hyvä tavaton! Ei oltu edes sen arvosii että olis mainittu aloitteen kannattajat melkein 200 allekirjoitusta!
  Mutta tieshän sen..oon sanaton.

 2. Olisi hienoa nähdä KH:n kokouksen jälkeen, klo 13 alkavassa, valtuuston kokouksessa ”lehtereillä” runsas edustus meitä kyläläisiä. Valtuuston kokoukset ovat kaikille avoimia. Netin kauttakin kokousta pääsee seuraamaan kotisohvalla käsin.

 3. Eihän se päätös koulusta edes valtuustoon mäne! Riittää kun hallitus päättää.kunnanjohtajan esityksellä!?

 4. Siltä se näyttää, että ei ”kuulu” valtuustolle.

  Täältä leirin ulkopuoleltakin katsottuna näyttää ja kuulostaa, että raja Tohmajärven ja Värtsilän välillä on vielä olemassa.

 5. Päätös koulun tulevaisuudesta on ilman muuta valtuuston käsittelyssä. Kuuluu talousarvioon. Valtuutettujen pitää vain kaivaa kyseinen kustannuspaikka esiin ennen kuin se ehtii vilahtaa ohi nopean nuijan viuhuessa. Vanha poliittinen tapa on piilotella näitä ympäri ämpäri paksuja esityslistoja, mutta sen torjumista varten ovat aktiiviset valtuutetut. Tavataan lehterillä!

 6. Esa A ltä tuli herätys! Myönnän ymmärtämättömyyteni asiaan.

  Pikahaulla löysin talousarvion ja siitä kohdassa ”tila-ja vuokrauspalvelut” kohdasta toimitlat. Tilinpäätöksessä 2021 toimitilakiinteistöjä on ollut 18 kpl, talousarvioss 2023 niitten määrä 13. Ehkä tässä on kohta, jossa VOI mainita kyseisen koulun.? Ja ehkä muuallakin, mutta en osaa tulkita tiivistettyjä tietoja.

 7. Eira olikin saman linkin jo ehtinyt jakaa👍

 8. Kokous jatkuu ..kirjoitan huomenna aamupäivällä jutun kokouksen kulusta.

 9. Kunnanhallituksen esitys jäi voimaan.

 10. Kyllä niin suivaannuttaa kun ei edes kuultu mitä siellä keskusteltiin…vai eikö mitään!! Tolokut ja toimelijaat😜

 11. Kyllä keskustelua jotakin oli. En kyllä saanut selevää. Äänentoisto live-lähetyksessä semmoinen, että en saanut tolokkua. Minun korvisssa tai muussa laitteistossa ei tietysti vikaa???

 12. Kuten Eero-Matti jo edellä lausahtikin, päätökset on tehty. Kunnanhallituksen esitys Värtsilän koulun kohdalla voitti Soile Luukkaisen määrärahaesityksen selkein luvuin.

  Kokouksessa esiteltiin kehityspäällikön kokoonkuroma hankesuunnitelma, joka kerää investointitukea kolmen kohteen energia-avustukseen. Mukana Tietäväisen koulu, kunnallistalo ja Värtsilän koulu. Hanketta anotaan kuuleman mukaan tammikuussa. Oletuksena on että Värtsilän pitäjäyhdistys olisi hankkeessa mukana. Toinen oletus on tietenkin se, että Pitäjäyhdistys ottaa koulun lahjoituksena vastaan.

  Pitäjäyhdistys on näköjään kutsunut yhdistyksiä kokoon 14.12. koululle pohtimaan tilannetta. Reunaehdot pohdinnalle ovatkin jo olemassa…

  En ole aivan 100varma, pääsenkö tlaisuuteen. Sen tähden kommentoin Tohmajärven valtuuston päätöstä jo nyt. Kuunneltuani kokouksen jutut, ilmoitan henkilökohtaisena mielipiteenäni, etten tarttuisi hankkeeseen jos olisin projektin vastuullisena mukana. Juttu hankkeineen on monin tavoin ehdollinen, edellyttäen tietenkin Värtsilän koulun kiinteistömassan vastaanottamista, ja tietenkin myös paljon muuta.

  Kehityspäällikkö lupasi lähtiessäni kokoussalista, että tulee mukaan Pitäjäyhdistyksen tilaisuuteen selvittämään hankettaan.

  Semmoinen tarina tänään. Eero-Matti raportoi lehteen virallisesti kuulemma huomenissa.

 13. P.S. Kysyin kokoussalin striimauksen äniongelmista tauolla valtuuston puheenjohtajalta. On kuulemma ollut huono ääniyhteys jo pitkään, eikä tilanteeseen kuulemma tule muutosta. Toisin sanoen katsojien pitää tulkita vain kehonkieltä.

 14. Valtuuston kokous oli masentavaa seurattavaa. Enemmän torikokous tai tupailta. Huonosti valmisteltu valtuutetuille. Ei antanut hyvää kuvaa kunnanhallituksen puheenjohtajan ja kunnanjohtajan työstä asiassa.

 15. Kuten takapenkissä totesimme, ei ole valtuuston toiminta miksikään muuttunut vuosienkaan myötä. Tästä illasta sai taas kyllikseen pitkäksi aikaa. Digiaikaan siirtyminen on kylläkin nopeuttanut valtuuston teknistä toimintaa – valitettavasti digi ei päde valtuutettuihin, jotka toimivat vielä manuaalissa. Valtuuston puheenjohtaja oli tehokas, vaikkei puuttunutkaan ”ummet-lammet”-jutusteluihin millään tavalla.

 16. Melkein kaikki jäi verkkokatselussa arvailujen varaan jo pelkän kameraohjauksen ja ääniongelmien vuoksi. Ettei saa korjattua? Pötypuhetta, tottakai saa. Jokainen vastaava striimaus, jonka olen katsonut, on toiminut paremmin. Alkeellista hommaa.

  Kokouksen valmistelut ovat oma lukunsa.

 17. Ikivanha konsti otettiin projekti käyttöön ja sille ulkopuolinen vetäjä. Kukaan ei joudu esittelijöistä tai luottamusheenkilöistä vastuuseen. Surkeeaa katsottavaa kauempaakin. Mikä se sanonta oli pässistä? kotipalsta.blogspot.com kertoo tuntemuksua valtuuston kokouksesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *