Itsenäinen Suomi 105 vuotta, juhlatunnelmia Värtsilästä ja Tohmajärveltä

Itsenäisyyspäivää vietettiin eri puolilla Tohmajärveä tutulla sapluunalla hyvin perinteisin menoin. Seppeleidenlaskut suoritettiin sekä Tikkalan sankarihautausmaalla että Värtsilän kirkkopihalla heti päivän valjettua klo 9.00. Värtsilässä laskettiin sekä kyläläisten että Rajavartioalueen seppeleet ja ne saivat paikan Vapaussodan muistomerkin äärelle. Tämän jälkeen veisattiin virsi 577 ”Sun kätes Herra voimakkaan suo olla turva Suomenmaan” ja sitten siirryttiin juhlakahveille Värtsilän koululle, jossa kuultiin mm. lyhyehkö rajaturvallisuuskatsaus. Tämä pienimuotoinen ja arvokas juhla kokosi paikalle kaikkiaan parikymmentä Isänmaan ystävää.

Kylän seppeleen laskivat isoäiti – pojanpoika kaksikko Sisko ja Ville Karvonen; tämä on erinomainen osoitus siitä kuinka nuorempikin sukupolvi voidaan saada mukaan perinnetoimintaan
Tohmajärven rajavartioalueen seppeleen laskivat vartioupseeri rvm Jere Jeskanen ja vanhempi rvja Timo Könönen
Värtsilässä kunniavartion hoitivat ylirvja Hannu Nykänen ja nuorempi rvja Olli Räsänen
Siniristilippu jäi liehumaan iltaan saakka

Juhlajumalanpalvelus järjestettiin Kirkkoniemessä, jossa suoritettiin niin ikään seppeleiden lasku kahdelle eri muistomerkille. Ohjelmaan sisältyi myös trumpettifanfaari ja Isänmaan virsi sekä käyttämäni puheenvuoro, jossa kävin läpi mm. kansakuntamme traagista historiaa mutta myöskin siunauksellista pitkää rauhan aikaa suurvallan kainalossa sekä annoin kuulijoille kotitehtäväksi miettiä mitä itsenäisyys heille itse kenellekin henkilökohtaisesti merkitsee.

Kirkkoniemen kunniavartio: Arto Salminen ja Pentti Pöyhönen

Varsinainen Itsenäisyyspäivän juhla pidettiin Kemiessä Sivistyskeskus Ahjon Wärtsilä-salissa. Siellä huolehtivat kahvitarjoilusta Järventauksen Martat, suuret kiitokset heille kirkkoväen ruokkimisesta. Avaussanat lausui kunnanjohtaja Mikko Löppönen ja juhlapuheen piti kunnanhallituksen pj Helena Pakarinen. Molemmissa puheenvuoroissa korostui aivan oikeutetusti vakava huoli maailmanpoliittisesta tilanteesta sekä jokaisen kansalaisen vastuu ja välittäminen toinen toisistaan. Musiikkia tarjoili mm. sotilasmarssien ja Finlandian muodossa Keski-Karjalan puhallinorkesteri. Hieno juhla päättyi yhteisesti kajautettuun Maamme – lauluun.

Teksti ja kuvat: Jussi Raerinne

3 comments for “Itsenäinen Suomi 105 vuotta, juhlatunnelmia Värtsilästä ja Tohmajärveltä

  1. Erityisesti Värtsilässä järjestettyihin juhlallisuuksiin odottelimme ihan oikeasti paikalle myös Värtsin toimittajaa Eero-Mattia mutta kun häntä ei jostakin syystä näkynyt eikä kuulunut, niin lupasin pyynnöstä sitten laatia tämän artikkelin joka nyt valitettavasti jäikin sisällöltään varsin vaatimattomaksi.
    Valokuvien kohdalla mietin, minkä kokoisina ne tähän liitän ja päädyin sitten harkinnan jälkeen vain siirtämään ne juttuun aivan sellaisenaan; eipähän tarvitse välttämättä zoomailla.
    Virallinen ylläpitohan voipi sitten tarvittaessa muokkailla ja muovailla näitä vapaasti.

    Hyvää (aamu)yötä!

  2. Kiitos Jussi Raerinteelle hyvästä jutusta ja monista kuvista! Ihan kaikkeen ei Värtsin yhden miehen toimituskaan aina repeä. Toivotaan lisää juttuja ja juttuvinkkejä teiltä lukijoilta. Niitä voi toimittaa osoitteella verkkovartsi@gmail.com

  3. Hieno reportaasi Jussilta, joka kyllä ehtii moneen! Värtsin lukijoiden pitäisi laajemminkin raporteerata tapahtumista; sitä sanotaan kansalaisjournalismiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *