Kunnanhallitus esittää valtuustolle: Tohmajärven keltaisen talon ulkopuoliseen kunnostukseen yli 220 000 euron investointiraha

Tohmajärven kunnanhallitus käsitteli maanantain 28.11.2022 kokouksessaan ensi vuoden talousarviota. Talousarviota esitetään sellaisenaan valtuustolle hyväksyttäväksi. Hallitus kuitenkin äänesti keltaisen talon kunnostamisesta, ja se esittää valtuustolle 226 000 euron suuruista investointirahaa rakennuksen ulkopuolen kunnostamiseen.

Teksti lainaus Sanomalehti Karjalainen 29.11.2022

Jutun Värtsiin toimitti Eira Varonen
Kuvat: Eira Varonen

11 comments for “Kunnanhallitus esittää valtuustolle: Tohmajärven keltaisen talon ulkopuoliseen kunnostukseen yli 220 000 euron investointiraha

 1. Kyllä kohentaa kunnan imagoa jos seinämaalit laitetaan uusiksi, kuvan perusteella olisi jo aikakin! Ja onhan rakennus sentään Kemien kylän paraatipaikalla oleva historiallinen rakennus! Kallista on maalaus! Lähes 1/4 MILJOONA EUROA! Pakkelia pintaan niin vanhakin nuortuu kummasti! 🙂

 2. Liekö jo ennakolta sovitut urakat. Tohmajärven kunnan historiassahan tällainen tyyli olisi ”wanha tapa”. Onkohan kukaan selvitellyt Kunnallisrähjän käyttökustannuksia? Vain Värtsilän koulun kuluja on setvitty… Voisi uskoa, että tuo hökötys imaisee lämmitykseenkin jo omat ja varastetut… Merkillisiä ovat edeskäypämme retket.

 3. Oikeassa olet Esa, olisi mielenkiintoista saada tiedot käyttökustannuksista. Mutta niitähän ei kukaan saa kun kiinteistö kaukolämmityksellä., miten muut kulut . Tietääkseni kiinteistössä toimii kirpputori joka on kyllä hyvä asia ja yritys joka maksaa vuokraa. Mutta siinä taitaa olla kaikki. Korjatkaa jos olen väärässä.

 4. Jorma, luulen jotta kun selvitys Kunnallisrähjän käyttökuluista joskus saadaan, se todistaa Kunnallisrähjän päinvastoin tuottavan runsaasti energiaa valtakunnanverkkoon. Lisäksi se selvitys lienee niin monimutkainen, että sen purkamiseen tarvitaan kvanttitietokonetta. Enkä usko, että yksinkertainen enemmistö haluaa tietoja julki ihan hetimmiten… Ensi keväänä korkeintaan – joulukiireet, puuronsyönti ja Värtsilän koulun koko kuntatalouden romahduttava kulurakenne kun ottavat kaiken ajan.

 5. Julkista tietoa nämä rakennuksien kulut ja menot pitäsisi olla! Värtsilän entisen koulun osalta tilanne muuttui radikaalisti kun tulopuoli saatiin esitettyä! Ei näytä enää yhtään pahalta kuluerältä kunnalle!

 6. Onhan se keltainen talo vanha kunnallistoimisto ollut aikanaan. huom aikanaan. Mutta, en tiedä jos Värtsilän koulun ylläpitoon ei löydy rahaa ja viedään se kylmilleen.Eero matti jo kirjoitti aiheesta. Tämäkö on Tohmajärven päättäjien ajattelu, viimeinen sammuttaa valot kun lähtee täältä. Tämä vain minun mielipiteeni.

 7. Aivan ihana.. kun talo on saatu ehostettua niin se on ilo silmälle.. ja kun pöly asian vatvomisesta on laskeutunut niin päästään ehostamaan talon sisäpuolta. Sen hintalappu selvinnee vasta aikojen päästä.
  Niin, ja onhan siellä alla erittäin harvinainen maakellari, josta voi tulla Tohmajärven ykkös matkailuvaltti.
  Muuten, milloinkahan lippu on viimeksi liehunut tuossa talon huipulla olevassa lipputangossa.

 8. Ensiksi en käsittelisi kunnallistalon ja Värtsilän koulun asioita yhdessä. Se sotkee vain asiaa. Kunnallistalon käsittely pitäisi alkaa vastauksesta; miksi pitää maalata tai remointoida. Onko siihen järkiperusteita ja mitä remontti maksaa? Ja sen jälkeen tietää mitä toimintaa talossa remontin jälkeen harjoitetaan. Pitää myös tutkia onko talon suhteen voimassa olevia valtuuston päätöksiä? Jos on ja jos ne ovat velvoittavia tai ristiriidassa uusien päätösten kanssa, ne on purettava.
  Värtsilän koulun tulevaan käyttöön, en voi muuta sanoa, että tehtiinpä millainen päätös hyvänsä se liittyy kiinteästi seudun asukaslukuun.

 9. Kunnallistalon ja Värtsilän koulun investointien suhdetta on kuitenkin erittäin terveellistä verrata, koska näin saadaan näkyviksi päättäjiemme aito arvopolitiikka. Asia on vakava koska kyse on Värtsilän koulun koko olemassaolosta, mutta Kunnallistalon osalta vain ulkokuoren ehostuksesta. Nämä täysin kaksi erilaista rahojen käyttötarkoitusta on hyvä tuoda esiin nimenomaan tässä tilanteessa, jossa Tohmajärven kunta mainostaa laajasti ja julkisesti kuluniukkuuden merkitystä.

  Itse Kunnallistalon olemassaolo ja tulevaisuus tulevat varmaan valtuuston tarkasteluun kunnolla vasta keväällä. Värtsilän koulun jatkoaikaa on toisaalta vain kuukausi, jossa ajassa pitäisi kaiken selvitä. Ilmassa on ollut tarkoituksenmukaisuutta keskustella koulun kuluista ilman tarkkaa ja konkreettista tietoa. Keskustelu on ollut vinossa, koska asian esittelijäkin on ilmoittanut varmuudeksi etukäteen esittelynsä lopputuloksen.

  Nyt on Eero-Matti ansiokkaasti kaivanut esille dataa, joka hyödyttää myös valtuustoa. ja antaa ennen kaikkea veronmaksajille konkreettsta tietoa siitä mihin rahat valuvat. Valtuustolle tarjotaan kunnan puolesta luonnollisestikin lukemat perinteisesti niin niukkina ja tarkoitushakuisina kuin laki suinkin sallii, mutta sosiaaliset merkitykset jäävät helposti pimentoon. Toisin sanoen nyt avataan koulun merkitys veroa maksaville kuntalaisille.

  Värtsilän koulun kohdalla on kyse muutamasta tuhannesta eurosta. Jos muistellaan kunnan investointeja muutaman vuoden ajalta, on vaikea löytää käyttöhyödyltään samanarvoista kohdetta, johon olisi investoitu yhtä vähän. Kyse on kuitenkin satojen ihmisten käytössä olevasta kiinteistöstä, merkittävästä työllisyyskohteesta, ikääntyneiden toiminnallisen avun kohteesta, jne. Kemiessä vastaavia, täysin moderneja tiloja on rakennettu viime vuosina satoja neliöitä.

  Ikävää tässä keskustelussa on ollut se, että värtsiläisten on pitänyt lähteä kisaan täysin altavastaajina: on pitänyt lähes valmiiksi tuomittuina vääjäämättömään lopputulokseen todistella tarpeita ja syyttömyyttään kuin kuunaan Amerikan oikeusistuimessa. Nyt on syytä katsoa kuitenkin homma tarkasti läpi. Lisäaikaa ei ole luvattu, joten on toimittava nyt. Muutoin vinossa tehty päätös jää kalvamaan loppuiäksi.

  Tätä päätöstä ei voida tehdä yksinkertaisen poliittisen enemmistön tarpeiden suunnassa, demokratia kun on tuota laajempi käsite. Värtsilä ei saa kärsiä siitä, mistä Tikkala aikanaan hyötyi – kuntamme eliitti ei asu täällä, mutta täällä asuu porukkaa joka maksaa päättäjien liksat.

 10. Järkipuhetta ja terävää analyysia tosiasioiden pohjalta.

  Panostusten hyödyllisyyttä pitää todellakin vertailla ja arvioida. Toimijan (kuten Värtsilän Pitäjäyhdistyksen) toiminnan arvo ja merkitys pitää suhteuttaa väestöön, jonka hyväksi toimitaan. Mitä muut ovat saaneet seudulla aikaan?

  On todellakin korkea aika vielä kerran kokoontua kunnan johdon kanssa pohtimaan hieman syvällisemmin kouluasiaa.

  ********

  Erkki Lintunen on aivan äskettäin ikäänkuin seniorikansalaisen hätähuutona esittänyt Värtsin “Sana on vapaa” -palstalla seuraavaa:

  Olen hämmentyneenä seurannut Tohmajärvellä käytävää ”keskustelua” Värtsilän pitäjäyhdistyksen toimintapaikasta. Paluumuuttajan yhtenä pohdinnan sivuaiheena on, muuttaisinko pois ja etsisinkö uuden kohteen verojen vastaanottajaksi.
  Kotiseuturakkaus on kuitenkin estänyt tämän tyhmyyden. Täytyy vain jatkaa tyhmyyksien välistä mietiskelyä. Löytyykö ”tolokkua”? Olisiko perustettava työryhmä pohtimaan, miten saadaan Värtsilän entisen koulukiinteistön menot ja tulot lähemmäksi – NOLLAA???? Nyt olemassa oleva tieto jo antaa tähän realistiset mahdollisuudet.
  Tohmajärven imagon rakennusaineksia ovat mm. Wärtsilä Oyj Abp:n syntymäpaikka Tohmajärven Värtsilässä, Niiralan rajanylityspaikka Värtsilässä, Via Karelia – Värtsilästä Ilomantsiin, Sääperin lintujärvi, Kesäteatteri navetan vintillä, Värtsilän kirkko (johon Wärtsilä Oyj Abp:n lahjoittama maalämpö/ ilmastotekona hyvä mainos), näkötorni uudelleen Kukkovaaraan, tienviitat Joensuusta kohti itärajaa / Värtsilä ,,, km. Värtsilä ei ole vain kylä vaan pitäjä, jonka nimitysperustelut ovat todella pätevät – pätevämmät kuin minkään muun pohjois-karjalaisen kunnan / kaupungin pitäjäaiheet… 
  Hyvinvointia ylläpitävälle Värtsilän pitäjäyhdistykselle kiitosta ja hyvää jatkoa!!!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *