Mitä mieltä Värtsilän valtuutetut koulurakennuksen tulevaisuudesta

Haastattelin tänään kumpaakin Värtsiläläistä Tohmajärven kunnanvaltuutettua Mika Piiroista sekä Soile Luukkaista. Kyläläisiä, ja viime vaaleissa Mikaa ja Soilea äänestäneitä varmaankin kiinnostaa nyt tietää mikä heidän henkilökohtainen kantansa on tähän päivän polttavaan puheenaiheeseen.

Tuleeko Värtsilän koulurakennus säilyttää kunnan omistuksessa ja kunnan tarjota tilat nykyiselle toiminnalle?

Mika Piiroinen (kok)

Tohmajärven kunnalla on velvollisuudet jokaista kunnan eri kylää ja aluetta kohtaan. Kunnan tehtävänä on tarjota asukkaille palveluja. Värtsilä on suurin kylä kunnan alueella jos keskustaajamaa ei huomioida. Piiroisen mielestä täyttä potaskaa on se ettei Tohmajärven kunta Värtsilän osalta tätä palvelulupausta pysty kustannussyihin vedoten tarjoamaan. Värtsilään pitää edelleen satsata, tänne on mm. muuttanut viime aikoina uusia ihmisiä, myös lapsiperheitä.

Piiroinen peräänkuuluttaa myös oikeudenmukaisuutta. Hänen mukaansa lähes kaikki kuntaliitoksessa sovitut lupaukset Värtsilän osalta ovat jääneet toteutumatta. Jo ensimmäinen yhteinen valtuusto oli torpannut sovitut asiat. Piiroisen mielestä koulurakennuksen säilyttäminen ei ole rahakysymys vaan taustalla on vuosia kuntaa vaivannut kyläpolitikointi joka on keskustalaisten agitoimaa. Tämä oli mm. yksi syy siihen miksi Piiroinen loikkasi Keskustasta Kokoomuksen riveihin. Keskustan tapa ”kyläpolitikoida” näkyy Piiroisen mukaan valtakunnan tasolla juuri puolueen surkeissa kannatusluvuissa ja hänen mukaansa tämä tulee myös väistämättä heijastumaan tulevaisuudessa kuntatason kannatukseen ja sen romahdukseen.

Jos kylätalo päätetään säilyttää kunnalla ja nykyiset toiminnot jatkavat, valtuutettujen 10.000€ henkilökohtaisen kehittämisrahan Piiroinen käyttäisi kylätaloon. Muussa tapauksessa hän kohdistaisi rahat Harkkolammen uimarannan kehittämiseen.

VASTAUS Värtsilän vanha koulukiinteistö tulee säilyttää kunnan omistuksessa ja Tohmajärven kunnan tulee tarjota tilat nykymuodossaan Värtsiläläisille toimijoille.

Soile Luukkainen (kesk)

Koulurakennuksen säilyttämiseen Luukkaisella ei ole selkeää kyllä/ei -kantaa. Hänen mukaansa asiaa ei ole riittävästi valmisteltu. Luukkainen sanoo että kylällä pitäisi säilyä tilat jossa voidaan pitää kokouksia, kerhoja ja joissa voidaan järjestää kansalaisopiston kursseja. Luukkaisen mukaan koulurakennuksen kulut ja kunto ovat hirveät eikä esim. yhdistyksillä ole mahdollisuuksia ylläpitää rakennusta. Luukkainen ei myöskään halua että kunta joutuisi vastuuseen ihmisten sairastuessa mahdollisen sisäilmaongelman johdosta.

Koulun sijaan Luukkainen kääntäisi katseensa nk. Arppen pihaan eli vanhaan kunnantalon pihapiiriin ja kehittäisi toimintoja siellä esimerkiksi jonkun projektin myötä. Tosin Luukkainen korostaa ettei vanha kunnantalo soveltuisi kylätaloksi sisäilmaongelman johdosta. Eivätkä tilat siellä ole esteettömät.

Luukkainen haluaa vanhoja kaivellen kritisoida myös vanhan Värtsilän kunnan päättäjiä. Aikoinaan olisikin pitänyt kahden koulun (Patsola-Uusikylä) panostaa yhteen kouluun ja pitää rakennuksesta parempaa huolta.

Valtuutettujen 10.000€ henkilökohtaisen kehittämisrahan Luukkainen kohdistaisi mielellään Arppen pihapiirin kehittämiseen.

VASTAUS Ei ole selkeää kyllä/ei -kantaa. Luukkaisen mielestä Värtsilän vanhan koulun ylläpitokulut ovat liian suuret.

Teksti: Eero-Matti Lintunen

2 comments for “Mitä mieltä Värtsilän valtuutetut koulurakennuksen tulevaisuudesta

  1. Asiat muuttuvat nopeasti. Koulun kohtalo kylätalona on toinen kuin kaksi vuotta sitten. Vähiten siihen ei ole vaikuttanut Venäjän tapahtumat. Nykyiseen ratkaisuun tarvitaan ennakointia ja harkintakykyä. Kyläpolitikointi ei ratkaisuun saa vaikuttaa. Mopo voi helposti karata ratkaisijoilta. Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Jos ostajaa ei löydy, lienee parasta, että koulu jää kunnalle. Ja kunta tekee ratkaisunsa koko kunnan kannalta katsoen.

  2. Ratkaisun esittelijä on kantansa ilmaissut jo etukäteen hyvin selvästi useampaankin otteeseen. Kun valtuusto tekee todennäköisen ratkaisunsa perinteisen ”yksinkertaisen enemmistön” turvin,on seikka saletti. Varmaankin sen jälkeen aletaan saada informaatiota siitä, miten kunnanjohto on aikonut asiat Värtsilässä järjestää. Kuuleman mukaan asia on jo mietitty. Meille asianosaisille jää vain odotuksen vaiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *